Yli 500 hengen tapahtumien kielto ajaa monet ahdinkoon – Kokoomukset esittämät urheilun ja liikunnan sekä luovien alojen tukipaketit toteutettava

Blogi, lauantaina 25.04.2020

Sanna Marinin hallitus on antanut määräyksen, että yli 500 hengen tapahtumat tulee perua myös kesä- ja heinäkuulta. Määräys laitetaan toimeen aluehallintovirastojen toimesta tartuntatautilain perusteella. Määräys on hämmentävä sillä se jättää mm. elokuun tapahtumat todella tukalaan tilanteeseen. Käytännössä hallitus ei olisi voinut vielä edes antaa ohjeistusta kesäkuun eikä varsinkaan heinäkuun tapahtumista sillä vielähän ei todellakaan tiedetä millainen koronatautitilanne kesällä on. Päätökset voidaan tehdä vain kuukaudeksi keralla ja on vaikea ymmärtää, että määräys voitaisiin tai voitiin kuitenkin antaa jo kolmeksi kuukaudeksi? Meniköhän kuitenkaan ihan oikein?

Tai jos meni niin yhtä hyvinhän hallitus olisi sitten voinut tehdä määräyksen myös elokuulle, jos tällaiseen etukäteismääräykseen todellisesta tautitilanteesta riippumatta voitiin mennä. Tämä olisi päästänyt myös elokuun tapahtumien järjestäjät tekemään näin lainmääräämänä tietyt toimenpiteet ja pääsemään vastuista. Peruminen ilman pitävää syytä ei ole käytännössä monellekaan mm. kansainvälisiä sopimuksia tehneille tapahtumajärjestäjille mahdollista.

Tietysti itse toivon, että elokuussa heti kuun alussa voisimme järjestää mm. Suomen MM-rallin. Jyväskylän Suurajot on tarkoitus ajaa 70. kertaa elokuun alussa ja nyt juhlakilpailu on löyhässä hirressä. Tieto määräyksestä perua pitäisi siis antaa pian tai sitten tieto siitä, että elokuussa tapahtumat saa järjestää. Pahin tilanne on se, että heinäkuussa kieltoa yhtäkkiä päätettäisiinkin jatkaa. Se olisi katastrofi Suomen MM-rallin järjestäjille ja kaikille elokuuksi suunnitelluille suurtapahtumille. Siksi tämä nykyinen tilanne on täysin vastuuton.

Nyt jo kun Marinin hallitus on päättänyt kieltää touko-, kesä- ja heinäkuun tapahtumat, niin on täysin selvää, että esittämämme luovien alojen 40 miljoonan euron tukipaketti bändeille ja artisteille pitää laittaa täytäntöön. Lisäksi tarvitaan tukea tapahtumajärjestäjille ja mm. hotelli- ja muille vastaaville toimijoille. Ja samaan päätökseen pitää tehdä päätös myös esittämästämme 100 miljoonan euron paketista urheilulle ja liikunnalle. Tästä pitää osoittaa tukea urheiluseuroille, -sarjoille ja myös peruuntetuille urheilutapahtumille. Tilanne on muuten todella tukala.

Toivottavasti Marinin hallitus tekisi näistä päätökset jo alkavalla viikolla. Samalla hallituspuolueiden pitäisi päästä jo sopuun ravintola- ja kahvila-alan tuesta. Eilen uutiset kertoivat, että jostain syystä keskusta vastustaisi nyt ravintoloiden ja kahviloiden tukea. En ymmärrä miksi juuri keskusta? Vai onko kyseessä vain hallituksen sisäinen vuoto missä toiset ovat halunneet vierittää syytä keskustan niskaan? Siltä näyttää, että hallitus ei nyt todellakaan vain ratko koronakriisin ongelmia vaan nyt näyttää siltä, että neuvottelupöydissä on myös paljon sellaista mikä ei koronaan liity millään tavalla ja niitä yrittävät nyt jokainen hallituspuolue koronan siivellä toisia ”kiristäen” runnoa eteenpäin. Politiikka ja politikointi on palannut vahvasti nyt Marinin hallituksen omiin pöytiin ja se näyttää nyt vaikeuttavan kriisin akuuttiakin hoitoa?

Eilen hallitus kertoi sentään pääseesseensä sopuun siitä, että alkuvuoden alv:t palautetaan yrityksille. Tätä olemme kokoomuksesta vaatineet ja hallitus yrittikin nopeasti saada tilanteen näyttämään siltä, että tämä olisi juuri se mitä kokoomus on esittänyt. Tällainen kuva haluttiin luoda juurikin siksi, että heidän malli ei ole todellakaan sitä mitä kokoomus on alvien osalta esittänyt. Marinin hallitus esittää alveja palautettavaksi vain lainaksi ja vieläpä korkealla korolla ja lyhyellä takaisinmaksuajalla. Meidän mallissa koronakriisistä kärsineet saisivat alv:t takaisin ja myös merkittävästi anteeksi eli ei vain lainaksi. Ja ne alat jotka eivät sinänsä suoraan koronakriisistä ole kärsineet niin merkittävästi voisivat sitten saada alv:t lainaksi, mutta meidän mallissa tietenkin 0%-korolla ja pitkällä takaisinmaksuajalla. Mutta malleissa siis eroa ja niitä ei ole nyt syytä esitellä tai ymmärtää yhdeksi ja samaksi.

Hallitus esittää siis Alv-palautusta kahden vuoden lainana 4 prosentin korolla. Malli ei siis ole tuki yrityksille vaan itseasiassa kallis laina. Ja tätä perustellakseen hallitus yritti mennä sitten EU:n seläntaakse ja selitti, että EU puuttuisi siiheen, että  hallitus antaisi vähintään osan alveista anteeksi kohdennettuna kriisitoimena.  Kannattaisi ehkä katsoa nyt tätä tilannetta ja EU-laajuisesti toimia kriisin taklaamiseksi. En usko, että EU puuttuisi koronakriisin aikana siihen, että yksi tukimuoto olisi alv-verojen palautus ja anteeksianto eli siis ilman takaisinmaksuvelvoitetta.

Myös Suomen Yrittäjät arvostelelivat hallitulsen mallia. Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen twiittasi, että ”Hallitus teki perjantaina uusia yritystukilinjauksia. Alv-laina on hyvä lisä työkalupakkiin. Se ei kuitenkaan poista laajalti vaikuttavan yleistuen tarvetta. Yritystukia tarvitaan yritysten, työpaikkojen ja koko talouden toipumisen vuoksi.”

Juuri näin. Tulemme varmasti eduskuntakäsittelyssä esittämään malliin korjaukset niin, että se aidosti auttaisi yrityksiä koronakriisin keskellä.

….

Vanha venäläinen tai saksalainen saappaan kantarauta yli 100 vuoden takaa, puukko, kolikkoja 1700-luvulta lähtien, musketinkuulia ja totta kai pullonkorkkeja 🙂

Tänään nautittu keväästä. Vähän koleaa kuitenkin. Ehdimme myös pelloille piippareiden kanssa. Mukavia pieniä löytöjä.

Mainio Ben Zyskowicz jälleen. Vahva katselusuositus!

Kommentit