Maailman hurjavauhtisin MM-ralli – Voittaneen Kris Meeken keskinopeus oli nyt 126,6 km/h

Blogi, sunnuntaina 31.07.2016

Aurinkoinen ja helteinen ralliviikonloppu näin takana. Kris Meeke varmisti voittonsa Neste Rallissa ennätysajolla, jonka johdosta tämän vuoden Neste Ralli on FIA:n rallin MM-sarjan historian kaikkien aikojen nopein. 24:llä EK:lla ja 333km reitillä Meeken keskinopeus oli 126,6 km/h.

Pohjois-Irlantilainen nousi johtoon toisella erikoiskokeella perjantaina ja säilytti itseasiassa kärkipaikkansa siitä sitten loppuun saakka. Meeke ja hänen kartturinsa Paul Nagle saivat revittyä perjantaiaamuisen 18 sekunnin johtonsa lauantain aikana 41sekuntiin. Kaksikko oli nopein Ouninpohjan molemmilla ajokerroilla, tuo erikoiskokeiden kuningas ajettiin täysimittaisen, mutta käännettynä ensimmäistä kertaa 22 vuoteen.

AKK Sports Oy/ Taneli Niinimäki

AKK Sports Oy/ Taneli Niinimäki

mei_2429_taneli

AKK Sports Oy/ Taneli Niinimäki

660a1709_photo_juuli_aschan

AKK Sports Oy / Juuli Aschan

Tänään Meeke jo hieman löysäsi tahtiaan rallin johtomarginaalin ollessa 29,1 sekuntia. Hän onnistui kuitenkin parantamaan Jari-Matti Latvalan viime vuonna Suomen MM-rallissa tekemää nopeusennätystä 1,2 kilometrillä tunnissa. Meeken keskinopeus oli nyt 126,6 km/h. Näin ollen yhdeksän kymmenestä nopeimmasta MM-rallista koskaan on ajettu Suomessa.

Latvala oli niin ikään omaa viimevuotista aikaansa nopeampi, mutta ei silti pystynyt haastamaan Meekeä viedäkseen kolmannen perättäisen voittonsa Neste Rallissa. JM kuitenkin menetti aikaa neljännellä erikoiskokeella torstaina 16 sekuntia, kun linja pääsi leveäksi ja rengas vaurioitui.

Citroenin ja Abu Dhabi Total World Rally Teamin upeaa tulosta täydensi Craig Breen, joka saavutti tunteikkaan ensimmäisen palkintopallisijansa kuninkuusluokassa. Kyseessä on vasta miehen viides startti rallin korkeimmalla tasolla ja kolmas MM-ralli tällä kaudella. Breen nousi kolmannelle sijalle lauantaina ja lähti viimeiseen kisapäivään asetelmassa, jossa Ott Tänak oli vain viiden sekunnin päässä Breenistä oltuaan nopein 21. erikoiskokeella. Seuraavalla erikoiskokeella Tänak ajoi kuitenkin suureen kiveen ja virolaiskuljettajan ralli tuli päätökseensä.

Kiitos Thierry Neuvillen ja Hayden Paddonin, Breenin paineet saivat jatkoa. Breen onnistui kuitenkin vastaamaan miesten asettamaan haasteeseen venymällä ensimmäiseen erikoiskoevoittoonsa WRC-luokassa. Hän varmisti lopulta sijoituksena 4,6 sekunnin erolla. Breen muisti voiton tunteikkaampaa hetkellä myös 2012 ulosajossa kuollutta entistä kartturiaan ja ystäväänsä Gareth Robertsia.

Rallin loppupuolella Neuville ja Paddon olivat tiiviisti napit vastakkain. Belgialainen Neuville ajoi kuitenkin 2,3 sekuntia uusiseelantilaista Paddonia nopeammin voitettuaan viimeisen Power Stagen. Norjalaiskuljettajat Mads Østberg ja Andreas Mikkelsen sijoittuivat kuudenneksi ja seitsemänneksi.

13900355_10154410955951670_2895379285397956317_n

Neste Rally pulkassa ja juontaja ja selostaja kiittää! Ensi vuonna jatketaan.

Suomalaistähti Esapekka Lappi nappasi ylivoimaisen voiton WRC2 -luokassa, toisen voittonsa kotikisassaan. Jo ensimmäisillä erikoiskokeilla Lappi karkasi 40 sekunnin johtoon ja säilytti eron loppuun saakka. WRC2-luokassa saatiin Suomeen kaksoisvoitto, kun toinen nouseva suomalaistähti Teemu Suninen otti kakkossijan, ja kymmenennen sijan yleiskilpailussa, ensimmäisessä nelivetoautolla ajamassaan Neste Rallissa. Toyotalla ja Tommi Mäkisellä on pähkinä purtavana kumman nuorista tähdistä WRC-auton rattiin ensi kaudelle palkkaa vai palkkaako peräti kummankin 🙂

Ruotsin Pontus Tidemand oli vain 3,8 sekuntia Sunista perässä Power Stagelle lähdettäessä, mutta kaatoi viimeisellä erikoiskokeella ja joutui keskeyttämään. Tidemanin auto oli hurjassa kunnossa kaadon jälkeen ja kertoo osaltaan siitä millaisilla vauhdeilla tässä rallissa mennään ja mitä pienikin virhe tarkoittaa. Onneksi nykyautot erittäin turvallisia jo ja nytkin selvittiin henkisin kolauksin ja peltirutuin.

Norjan Ole Christian Veiby piti kiinni kärkipaikastaan JWRC/WRC3 -luokassa, kun italialainen Simone Tempestini jahtasi häntä ollen vain 5.6 sekuntia perässä viimeiseen kisapäivään lähdettäessä. Karkkilan Juuso Nordgrenin debyytti MM-sarjassa AKK:n palkitsemana rallin Tulevaisuuden Tähtenä oli myös onnistunut – hän ylsi kisassa palkintopallille sijoittuen kolmanneksi. Juuson ura on ottanut huikeita askelia eteenpäin ja miehen nimi kannattaa painaa mieleen. Hänestä kuulemme vielä.

Max Vatanen, kaksinkertaisen Suomen MM-rallin voittajan, Ari Vatasen poika, dominoi Drive DMACK Fiesta Trophyssa ja vei voiton kahdella minuutilla toiseksi sijoittuneeseen Bernardo Sousaan verrattuna.

dsc_3326_taneli

AKK Sports Oy/ Taneli Niinimäki

Sellaisissa tunnelmissa tänään Jyskälä päätökseen. Ralli ja selostaja hiljenevät, mutta vain vuodeksi. Suomen MM-rallissa tavataan taas 2017!

Kommentit