Jotkut tätäkin vastustivat – Kauppojen aukiolon vapauttaminen synnyttänyt jo 2500 uutta työpaikkaa

Blogi, maanantaina 01.08.2016

Viime vuoden lopulla päätimme eduskunnassa hallituksen johdolla vapauttaa kaupan aukioloajat. Siihen asti kauppaa sääteli lukuisat erilaiset säädökset ja sen saiko kauppaa pitää auki ratkaisi joskus se, että oliko kauppa maan alla vai maan päällä, myytiinkö samalla bensaa vai eikö myyty, minkä kokoinen kauppa oli, oliko kauppa taajamamerkin sisäpuolella vai ei vai kaava-alueella peräti jne. Eihän siinä kukaan mukana pysynyt ja turhanaikainen säädöskokoelma synnytti sitten erilaisia kikkailuja 24/7 luukkumyynnistä huoltoasemaruokakauppoihin ja postimyynnistähän sitä on saanut kaikkea jo ympäri vuorokauden pitkään ja olihan se ihan epäreilua kivijalkakaupan yrittäjälle. Ja hulluinta oli se, että pyhäpäivänä parturikampaajan piti hakea poikkeuslupaa Lapin AVI:n virkamieheltä juhlakampauksen tekemiseen. Lapissa toimiva virkamies siis tiesi paremmin kannattiko Lopella tai Porvoossa tehdä juhannushäihin kampauksia vai ei ja se päätös kielteisenä tai myönteisenä aina maksoi niin paljon, että ei hommassa ollut mitään järkeä.

åNäinpä päätimme luottaa tässäkin asiassa yrittäjää ja kauppaa ja antaa kaupan ja parturin itse päättää koska kauppaa kannattaa tehdä ja koska ei. No osa ei yrittäjään halunnut luottaa ja vastusti tätä muutosta, mutta onneksi enemmistö luotti sillä tuore tilastotieto kertoo, että muutos kannatti. Päivittäistavarakaupan myynti on alkuvuonna kasvanut ruuan hinnan laskusta huolimatta ja tuottanut merkittävästi uusia työpaikkoja. Tänään Kaupan Liiton julkistaman selvityksen mukaan kaupan aukiolon vapauduttua jo ensimmäisen puolen vuoden aikana vähittäiskaupan työntekijöiden määrä on lisääntynyt noin 2 500:lla. Kaupan aukiolo on myös lisännyt työntekijöiden työtunteja lisääntyneet aukiolotuntien ja uusien kauppapäivien myötä. Myynti kasvaa koko vuoden ja käänne parempaan on merkittävä. Vielä viime vuonna vastaavaan aikaan liikevaihdon arvo päivittäistavarakaupassa kutistui yli kaksi prosenttia ja tavaratalokaupassa yli kolme prosenttia.

Aukiolonvapauttaminen on osaltaan kuitenkin vaikuttanut myös negatiivisesti joidenkin pienempien kioskien ja vastaavien toimintaan. Näillä oli siis aiemmin oikeus olla avoinna kun ruokakauppojen piti pitää ovensa säpissä. Tämä on harmi, mutta kokonaisuutena kauppa on onneksi kasvanut ja on saatu lisää työpaikkojen irtisanomisien sijaan.

Kaupan Liitto pelkää, että aukiolon vapauttaminenkaan ei kuitenkaan jaksa vetää kauppaa plussalle enää ensi vuonna. Tulevan vuonna nyt hyvin alkanut vähittäiskaupan piristyminen uhkaa hiipua ostovoiman kasvun tyrehtyessä. Kasvu hyytynee noin 0,5 prosenttiin jos ei hallituksella saada lisätoimia suomalaisten ostovoiman turvaamiseksi. Tässä tärkeään rooliin nouseekin nyt kilpailukykysopimuksen kattavuus ja laajuus ja sen myötä tulevat veronkevennykset. Toivotaan, että suunniteltu veronkevennys voidaan toteuttaa täydessä laajuudessaan. Veronkiristyksiin ei nyt todellakaan ole varaa ja ne tulee torjua. Suomi tarvitsee nyt ennen muuta kasvua.

Samaan aikaan olen hämmästellyt miksi hallitus ei saa eteenpäin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sopimaa alkoholilainsäädännön isoa remonttia. Paketin toimet pitäisi saada voimaan ensi vuoden alusta ja tätä tahtia niiden käsittelyssä eduskunnassa tulee kiire. Tämä kokonaisuus tulee lisäämään myös työpaikkoja ja työtä niin kauppoihin kuin ravintola- ja matkailualallekin. Niitä maamme nyt kaipaa.

Paluu siis tänään arkeen Suomen MM-rallin kesätyörupeaman jälkeen. Tänään jo töitä tehty, mutta onneksi täältä mökiltä käsin. Huomenna Helsingissä RAY:n hallituksen kokous ja Helsinkiin keskiviikkonakin ja torstaina sitten Ranskan kautta Brasiliaan. Näin se arki tästä alkaa.

 

Kommentit