Loppilaiset ensi kertaa muotinäytöksessä

Blogi, lauantaina 04.03.2023

Loppilaiset ensi kertaa muotinäytöksessä.

Siis Loppilaiset villapaidat. Tänään nimittäin Lions Club Loppi MaijaStiinat järjestivät Naistenpäivän messut Läyliäisten seuralassa ja esillä oli kansallispukujen lisäksi tällä kertaa myös Lopen omia villapaitoja. Anne Seppälä oli tyttärensä Tiinan kanssa koonnut upean kavalkadin kokoon erilaisia Loppilaisia ja täytyy kyllä sanoa, että tuntui hyvälle. Tämä Loppilainen -projekti, kun on ollut minulle sellainen sydämenasia. Hommahan lähti liikkeelle siitä, kun itselleni joku vuosi sitten halusin villapaidan. Islantilainen villapaita aiheutti sitten keskustelua, että ”Miksi Heinosella ei ole suomalaista villapaitaa?”. Jäin kommenttia somessa miettimään ja kysyin sitten samaa itsekin? Hyvä kysymys.

Tiina Seppälä esitteli tänään Lions Club Loppi MaijaStiinojen tapahtumassa Loppilaisia villapaitoja pienessä muotinäytöksessä. Tiinan vieressä Kari Kuparinen ja Karin päällä Loppilainen Karjalainen eli Lopen villapaita Karjalan väreissä. Ihana idea Jarmo Laukkaselta teettää omien karjalaisten juurien kunniaksi Loppilainen näissä väreissä ja tämän paidan toteutti Seija Sokka.

Googleen hakua suomalaisista villapaidoista. Löytyi tietenkin Jussipaita, Luotolainen, Korsnäsin paita, Revontulipaita ja Vöyrinpaita. Ei oikein minulle sopivaa. No, sitten pohdin, että paita voisi olla sitten ei vain suomalainen vaan ihan loppilainen? Juttelin Tiinalle aiheesta ja kaivoimme vanhoja kuvia Lopen historiasta, albumeista jne. Ei oikein löytynyt mitään. Lopella paidat oli tehty käyttöön eikä koreiluksi. Eli väri oli yleensä se kotitilan lampaan oma väri ja irroittelua oli jo se, että Hunsalassa Tiinan isän paidassa oli yksi raita. Lopen villapaita siis piti tehdä.

Keräsimme parikymmentä loppilaista mukaan projektiin ja suunnittelijaksi löytyi taitavaksi tiedetty Veera Jussila. Taiteilijalle vapaus totta kai, mutta matkaan ideat Santa Pirjon Pyhän Birgitan rististä, Lopen perunakapan leimasta, perunankukasta, viljavista pelloista ja vanhankirkon saarnastuolin kuvioista. Sieltä syntyi Lopen villapaita eli Loppilainen – Loppilainen siis isolla L:llä.

Nyt tätä kirjoittaessani 4.3.2023 vajaassa vuodessa ohjevihkosia on painettu jo 460 ja Loppilaisia näkyy joka päivä yhä enemmän arjessa kaupoissa ja hiihtoladuillakin. Loppilaisesta on tullut kaikkien loppilaisten ja kesäloppilaisten ja Lopesta tykkäävien oma paita. Ja tänään Loppilaisia nähtiin vaikka minkälaisissa väreissä – jokainen uniikki Loppilainen. Ja ihastuttava oli myös Loppilainen Karjalainen, minkä Seija Sokka oli tehnyt Jarmo Laukkaselle. Tänään muotinäytöksessä Loppilaisen Karjalaisen esitteli väelle Kuparisen Kari.

Hieno tapahtuma Seuralassa ja väkeä todella paljon liikkeellä. Oli mukava saada Loppilainen tälläkin tavalla esille kansallispukujen seuraksi. Iso kiitos siis Maijasstiinoille ja kaikille tapahtumaa järjestäneille.

Oman Loppilaisen -ohjevihkoset voitte ostaa mm. Kartanoputiikki Punaisesta tuvasta, Suskan Saviheinäpuodista, Kampin Lankapuodista, Pelto-Seppälän tilapuodista ja myös Lopen Apteekista tai Launosten Paajasen huoltoasemalta. Ja ei muuta kuin omaa Loppilaista tekemään tai ystävältä toivomaan.

….

Päivään mahtui tänään toki myös mallintöiden lisäksi kiertuettakin

Aamusta jo varhain liikkeelle ja kampanjapäivään. Valitettavasti Päijät-Hämeen kiertueelle asti en tänään ehtinyt ihan vain matka-aikojen takia, mutta ehdin kuitenkin kampanjoimaan Lopella ja Riihimäellä. Riihimäellä vielä tänään Suomen Yrittäjien ja Hämeen Yrittäjien Sorvi -kahvilatapahtuma. Mukaan oli kutsuttu Hämeen yrittäjäehdokkaat ja paikalla olikin kanssani Ahtiaisen Marko. Hyvää keskustelua yrittäjyydestä kahvikupin ääressä Feeniksissä ja muutama mainio ideakin mm. työllistämisen helpottamiseksi ja myös turhien normien purkamiseksi. Isona esillä jälleen myös Viron yritysveromalli ja myös paikallinen sopiminen.

Hyvää keskustelua myös työllistämisen kustannuksista ja myös ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamisen riskistä. Tuttuja teemoja ja edelleen niissä riittää tehtävää. Liian usein nämä jäävät vain puheiksi ja juhlapuheiden kauniiksi sanoiksi.

Erittäin onnistunut tapahtuma ja itse toivon, että yrittäjyys nousee nyt ensi vaalikaudella jälleen ansaitsemaansa asemaan myös hallituksen päätöksissä. Työpaikat nimittäin syntyvät yrityksiin ja verotulotkin siellä tehdään.

Kiitokset siis vielä Hämeen Yrittäjille tilaisuuden järjestelyistä. Ja kiitos myös kaikille kahville poikenneille.

Kommentit