Talven riemuja Riihimäen Lasten Talvikarnevaaleissa – Vähän hevosen tuoksuakin

Blogi, sunnuntaina 05.03.2023

Mistä on hyvä pyhäpäivä tehty?

No, tietenkin tekemisestä lasten ja perheen kanssa. Ja kuinka sopivasti tälle sunnuntaille keskelle vaalirumbaa osuikin taas Lionsien Riihimäen Lasten Talvikarnevaalit. Hauska ja upea talven juhlapäivä ja perinne parhaimmillaan. Muistan kuinka jo parisenkymmentä vuotta sitten ensimmäistä kertaa Polarilla olin ja siitä lähtien on leijonien tapahtuma kuulunut vuosittaisiin perhepäivän ohjelmaan. Ja aika usein – ei ihan aina – aika kun kuitenkin kultaa muistoja, on Pohjolanrinteellä päästy nauttimaan kivasta talvisäästäkin. Tänäänkin pääsimme.

Paljon väkeä liikkeellä ja hyvää reipasta tunnelmaa. Lapset menivät minkä ehtivät ja tekemistä riitti siellä sun täällä. Ja päästiin me vanhemmatkin vähän irrottelemaan. Olikohan se sitten sitä joululaulun menoa, kun vanhakin nyt nuortui, kuin lapset leikkimään?

Mutta paljon myös tuttuja liikkeellä ja kivoja kohtaamia, halauksia, käden puristuksia, juttutuokioita ja kahvia. Talvitapahtumassa jututti tietenkin tutut aiheet ja vaalien läheisyys. Moni halusi tulla näistä juttelemaan ja tuomaan terveisiä ja kiitoksiakin päättyvästä kaudesta. Mutta tänään erityisesti jutuista jäi mieleen liikuntaan ja urheiluun liittyvät keskustelut. Pääkysymys oli se, että miten saisimme lapsemme ja nuoremme liikkumaan enemmän? Joskushan tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi miten hän lapsena kiipeili puissa ja rakenteli majoja. Sellaista saisi enemmän olla tänäkin päivänä.

Itse kerroin miten omassa kotikunnassani Lopella me poistimme nyt kaikki, siis myös aikuisten, liikuntatila ja -salimaksut. Nyt siis meillä kaikki tilat maksuttomia. Aiemmin olimme jo lasten vuorot tehneet maksuttomiksi, mutta nyt vuodenvaihteesta lähtien on tilat olleet maksuttomia myös aikuisille. Tällä haluamme kannustaa siis liikkumaan. Tavoitteenamme on tehdä Lopesta Suomen liikkuvin kunta ja me uskomme, että liike on lopulta myös moneen vaivaan paras lääkekin. Minusta tämän saman päätöksen voisi tehdä myös kaikki muut Suomen kunnat ja kaupungit? Olen varma, että pienellä satsauksella saataisiin paljon aikaan.

Mutta tarvitaan myös ajanmukaisia liikuntapaikkoja ja uusin tänään keskusteluissa toiveeni siitä, että jokaisen pyörätien ja myös liikuntatilan yhteyteen rakennettaisiin jatkossa aina vähintään yksi ulkoliikuntapiste. Urheiluhallin pihaan kuntopiste, missä voisi ottaa alkulämpöjä tai äidit ja isät hetken kuntoilla sillä aikaa kun sisällä lapset jumppaavat tai pelaavat fudista tai salibandyä? Ja pyöräteiden varsilla leuanvetotankoja ja vastaavia. Kävely-, juoksu- tai -pyörälenkillä voisi hetkeksi pysähtyä ja vetää pari leukaa tai tehdä muutama selkä- tai vatsaliike ja jatkaa matkaa. Vähän kuin huomaamatta tai ainakin helposti.

Olen myös esittänyt, että koulujen läheltä parhaita paikkoja ei enää jatkossa varattaisikaan parkkipaikoiksi vaan niihin tehtäisiin aina liikunnallinen koulupiha. Piha mikä siis aktivoisi kuin huomaamatta liikkumaan. Kun yläkoulun pihassa tällaisessa paikassa olisikin opettajien parkkipaikan sijaan koripallokenttä, pieni skeittiparkki ja muuta vastaavaa, niin myös isommatkin nuoremme liikkuisivat kuin huomaamatta. Kannustan kuntia kokeilemaan.

Eli kyllähän meillä keinoja on olemassa, jos vain on tahtoa ja halua. Ja totta kai samaan aikaan pitää varmistaa liikunnan ja urheilun perusrahoitus kuntoliikunnasta huippu-urheiluun asti. Tämä budjetti on aina ollut pieni ja siihen on meillä jatkossakin oltava varaa. Liikuntaan laitettu euro kun tulee kuitenkin monin kerroin takaisin.

Iso kiitos tänään Riihimäen Lions Clubille yhteistyökumppaneineen jälleen hauskasta ja vauhdikkaasta Talvikarnevaalista. Olipa kiva ehtiä jälleen mukaan ja kun sääkin oli vielä tällainen mitä talvisin niin mehän nautittiin.

Hienoa kiertuepäivä sai siis kivaa lisäsykettä nyt ulkoilmatapahtumassa. Paljon on nimittäin kahvitilaisuuksia ja vaalitelttoja nyt kalenterissa ja tahti sen kuin kiihtyy.

Tänään piipahdin myös lyhyesti tallilla Hunsalan Pelto-Seppälässä. Siellä Lyytimme odottelee jo myös kevättä kavereineen. Onhan tuo hevostallin tuoksu vaan sellainen. Nyt muutama viikko ratsastuksessa vaalikiiretauokoa, mutta pakko oli turvallisia kavereita piipahtaa kuitenkin katsomaan. Ja hyvinhän siellä Tintin hoidossa kaverit hörähtelivät.

Nyt ilta ja tänään vielä esikoisen läheisimpiä 13-vuotissynttärikahveille. Kiva ilta tulossa. Kunnia olla isä ja hoitaa tätä tärkeintä luottamustehtävää.

Huomenna sitten vaaliseminaarini Sakolla. Saan puhujikseni tällä kertaa Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Mika Aaltolan ja puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpon. Ohjelmassa siis jo 11. Oikea Suunta -seminaarini.

Kommentit