Vaalikauden viimeinen täysistunto 3.3.2023: ”Aika on kiittää yhteistyöstä – Vaikeissa paikoissa olemme parhaimmillamme”

Blogi, perjantaina 03.03.2023

3.3.2023.

Järjestettiin kuluvan eduskuntakauden viimeinen täysistunto. Kausi 2019-2023 on näin tulossa päätökseen. Eduskunnan toimintakyky ei kuitenkaan lopu mihinkään tänään eikä ennen sitä, kun maahamme on saatu uusi eduskunta. Valmius nopeisiin päätöksiin, valiokuntien kokouksiin ja täysistuntoihin säilyy vuoden ympäri 24/7/365. Ja erityisesti me turvallisuuden parissa työtä eduskunnassa mm. puolustusvaliokunnassa vaikuttavat olemme valmiudessa joka hetki. Toivotaan, että vaikeat ajat eivät kuitenkaan mene sellaisiksi, että ylimääräisiä kokouksia tarvittaisiin. Siihenkin maamme on joka päivä vuoden ympäri varautunut, että tilanne maailmassa vielä tästäkin pahenisi. Joku voisi sanoa, että perkelöityisi.

Kuva: Eduskunta Hanne Salonen

Tänään eduskunnassa viimeiset kokoukset. Vielä istuimme valtiovarainvaliokunnan kokoukseen ja myös täysistuntoon. Pitkä ja vaiherikas nelivuotiskausi on näin tulossa loppuun.

Itse haluan kyllä tänään kiittää maamme koko koneistoa. Tämä kausi on osoittanut, että vaikeissakin paikoissa – jopa niissä missä emme aina ole tienneet mitä on tapahtumassa ja mitä tulee seuraavaksi – on päätöksiä pystytty tekemään. Päätöksiä on tehty ns. ajassa ja parhaan tiedon varassa.

Silloin ei ole ollut käytettävissä jälkiviisautta.

Presidentti Mauno Koiviston sanat: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin” on ollut tällä kaudella usein mielessäni. Emme ole todellakaan aina covid-19 aikana tienneet mitä seuraavaksi tapahtuu. Emmekä myöskään Putinin Venäjän naapurissa. Emme tiedä varmaksi sitä tänäänkään. Ja siksi tällä viikolla esimerkiksi äänestimme maamme Natoon liittymiseksi. Emme siis halua enää koskaan elää tuollaisen maan naapurissa yksin. Emme myöskään tiedä mitä koronan jälkeen tulee. Uskallanpa kuitenkin sanoa, ettei se jää maailman viimeiseksi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Mutta toivottavasti tapahtumat viime vuosina ovat opettaneet jotain enemmän varautumisesta ja sietokyvystä.

Haluan tänään siis vilpittömästi kiittää pääministeri Sanna Marinia hallituksensa kanssa kriisien hoitamisesta. Niissä hallitus on onnistunut vähintäänkin hyvin. Helppo on nyt, kun myös jälkiviisaus on käytettävissämme, todeta sitä ja sanoa tätä, mutta itse uskon, että kaikki tehtiin parhaan tilannekuvan mukaan. Koronasta selvisimme kohtuullisesti. Kaikki eivät selvinneet. Osanottoni ja myötäelämiseni heidän kaikkien läheisille. Iskuja sai myös taiteilijat, kulttuuri- ja tapahtuma-ala, ravintola- ja matkailuala ja monet muutkin yritykset. Kaikki eivät selvinneet. Toivottavasti sieltäkin noustaan. Yhteiskunnan tulee siinä kaikin tavoin nyt tukea ja auttaa.

Mutta iso kiitos korona-ajasta pitää antaa myös sinne kentälle missä taudin kanssa elettiin. Rokottajille, terveydenhoidon ammattilaisille, vanhustenhoitoon jne. Arjen sankarit olivat siellä. Ja ovat tänäänkin. Kiitos myös kuuluu varhaiskasvatuksen ja koulujen ammattilaisille, jotka nopeasti pystyivät reagoimaan tilanteeseen ja siirtymään etäopetukseen jne. Kiitos siis kaikille, jotka osaltaan olivat tätä koronataistelua voittamassa.

Ja koronan perään sitten Putin hyökkäyssota Ukrainaan ja sen vaikutukset myös Eurooppaan ja koti Suomeenkin. Energiakriisiä. Ruokakriisiä. Paljon vaikeita asioita. Myös nämä on minusta hoidettu maassamme varsin hyvin. Olemme kritisoineet sähkötilanteeseen ja laajemminkin energiatilanteeseen varautumista. Ja onkin totta, että enemmän olisi voinut tehdä jo heti viime keväänä varautuaksemme nyt päällä olevaan talveen. Se oli epäonnistuminen nykyiseltä hallitukselta, mutta näyttää siltä, että tästäkin talvesta selviämme? Osalla on hyvin tiukkaa sähkölaskujen kanssa ja myös monet yritykset ovat tukalassa tilanteessa. Itseasiassa yritykset on tässä energiakriisissä jätetty kyllä luvattoman huonolle hoidolle – monet ihan yksin.

Putin sotaa Ukrainaa vastaan on hoidettu sen sijaan kiitoksen arvoisesti. Emme ole jättäneet Ukrainaa yksin. Emme ukrainalaisiakaan. Kiitos aktiivisesta avusta niin Ukrainassa kuin sieltä paenneillekin. Ja kiitos myös suoraviivaisesta työstä maamme Nato-jäsenyyden eteen sen jälkeen, kun toimeen lopulta tartuttiin.

Olen arvostellut tätä nykyistä Marinin-Saarikon hallitusta taloudenpidosta. Siitä arvostelen edelleen. Neljä vuotta ja 40 miljardia lisää velkaa. Nyt korot nousevat ja holtittomalla velanotolla on hintansa. Korkokulut ovat muutamassa kuukaudessa kolminkertaistuneet ja arviot ovat sellaiset, että vuosikymmenen lopussa pelkästään korkoihin menee 7 miljardia euroa eli miljardi enemmän kuin koko maanpuolustuksemme menoihin. Miettikääpä sitä. Ilmaisen rahan aika on ohi ja velanotolla on hintansa. Julkisentalouden hoidossa ja velkaantumisen hoidossa tämä nykyinen hallitus on epäonnistunut. Kuten eilen kyselytunnilla sanoin hieman pilkesilmäkulmassa niin tästä olisi syytä jättää luokalle, mutta en sitä suosittele, sillä se tarkoittaisi nykyhallituksen jatkoa.

Vaikeita aikoja ja vaikeita päätöksiä. Mutta sen tämä vaalikausi on jälleen kerran osoittanut, että tiukassa paikassa me olemme kansakuntana parhaimmillaan. Loppilainen kirjailija ja tutkimusmatkailija Sakari Pälsi totesi sisusta vuonna 1944 kirjassaan Eräelämän perinteitä näin:

”Tiukassa paikassa sisu sanoo: Mahdottomalta näyttää, mutta koetaan kuitenkin. Ja sitten koetetaan – voitetaan”

Tänään oli talolla hieman haikeuttakin ilmassa. Osa kollegoista päättää työnsä parlamentissä tähän kauteen omalla päätöksellään. Meidän muiden jatko on nyt jälleen äänestäjien käsissä.

Kiitos kaikille kollegoille, kiitos avustajille, kiitos eduskunnan osaavalle henkilökunnalle. Kiitos yhdessä tekemisestä. Vaikeatkin asiat on yleensä hoidettu.

….

Ja matka jatkuu….

Hämeenlinnan Tiiriö ja AfterWorkit Albertin Kellarissa

Eduskunnan viimeisen istunnon jälkeen ei alkanut löhöloma ja vaan vaalitauko. Eli tien päälle siis vauhdilla ja suuntasimme eduskunnasta eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen ja puoluesihteeri Kristiina Kokon vauhdittamana Hämeeseen. Hämeenlinnassa ensin Tiiriön City Marketilla vaalitelta ja sitten työviikon jälkeiset AfterWorkit Albertin Kellarissa.

Tiiriössä puhutti aikalailla tutut aiheet velasta ja verotukseen ja myös Nato-jäsenyytemme ja päärata. Ihan sellaisia uusia teemoja ei nyt esille noussut kuin ehkä yksi hyvä keskustelu liikunnan arvonlisäverosta ja toinen raviurheilun ja hevostalouden tilanteesta. Tärkeitä aiheita molemmat ja olenkin osaltani luvannut viedä eteenpäin sitä, että liikunnan alv:t yhtenäistettäisiin kaikki alempaan verokantaan nykyisen poukkoilevan ja jopa vetäjän koulutuksen mukaan määräytyvästä sekametelisopasta. Uskon itse, että kaikki panokset liikuntaan ja liikkumiseen tuottavat kyllä itsensä takaisin hyvinvoinnin edistämisen ja toimintakyvyn näkökulmasta. Hevostalouden tilanne on myös tukala ja myös raviurheilun. Palaan tähän aiheeseen täälläkin vielä itsekin yhden nuoren toivottavasti tulevaisuuden ravurin osaomistajana.

Niin ja todella mieleenpainuva keskustelu omaishoitajan arjesta ja myös muistisairauksista. Nämä aiheet nyt todellakin tulevat iholle ja tänäänkin silmäkulma kostui, kun dementiasta puhuimme ja siitä miten sen kanssa jaksamme.

Onnistunut kiertueilta Hämeenlinnassa. Albertissa sitten rennompaa tunnelmaa ja hyviä keskusteluja. Keskusteluissa esillä mm. katujen turvallisuus, taide- ja kulttuuriala, suurtapahtumat ja myös mielenkiintoisena aiheena myös Hämeenlinnan Verkatehtaan kehittäminen ja Kantolan tapahtuma-alueen tulevaisuus. Hyvä, että ihmisillä on ideoita ja toiveita. Niistä parempi maailma kumpuaa.

Nyt kotona ja huomenna jatkamme. Toiset on luotuja, kulkemaan 🙂

 

Kommentit