Lopen kunnavaltuusto hyväksyi reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen poikkeusolojen kokouksessaan – Jatkossa valtuustomme voi kokoontua myös etänä

Blogi, maanantaina 01.06.2020

Lopen Kunnanvaltuusto hyväksyi tänään Lopen tilinpäätöksen vuodelta 2019. Yleisesti kuntakentälle mennyt vuosi oli äärimmäisen vaikea taloudellisesti, mutta meillä tuostakin vuodesta selvisimme ylijäämäisellä tilinpäätöksellä. Olemme pitkään tehneet määrätietoisestu toimia sen hyväksi, että talous pysyisi vakaana myös vaikeampina hetkinä ja tämä työ on tuottanut tulosta vuosikausia. Se on myös osaltaan antanut mahdollisuuden panostaa myös palveluihin. Olemme esimerkiksi lisänneet merkittävästi erityisopetuksen resursseja, vahvistaneet peruskoulun rahoitusta myös mm. oppimateriaalien osalta, palkanneet merkittävästi lisää henkilökuntaa vanhustenhoitoon ja kotipalveluihin ja myös lisänneet resursseja nuoristyöhön ja nyt viimeksi liikuntatyöhön. Myös investoinneissa on näkynyt vahvasti kuntalaiset ja viimeisimpänä olemme rakentaneet kaikille kyläkouluille myös kyliä palvelevat koulupihat ja moniin myös Ässä-pelikentät, kuntaan uuden ajanmukaisen yleisurheilukentän, pian valmistuu Launosten jalkapallon keinonurmikenttä ja suunnittelussa on palloiluhallin rakentaminen Elmolan käyttöruuhkaa helpottamaan. Paljon olemme siis panostaneet liikuntaan ja urheiluun, mutta myös kulttuuritarjonta sekä kirjastopalvelut on pystytty pitämään kehitysetunojassa hyvin.

Lopen kunnanvaltuuston pidettiin tänään suuremmassa tilassa eli Loppi-salissa koronaviruksen poikkeusolojen johdosta. Jatkossa voimme pitää kokouksia myös tänään tehdyn hallintosääntömuutoksen myötä etänä.

Lopen kunnan tilikauden 2019 ylijäämä oli lopulta 852 458,74 euroa. Kokouksessa tänään käsiteltiin myös henkilöstötilinpäätös. Uudistimme myös kuntamme hallintosääntöä niin, että tarvittaessa voimme pitää elokuun kokouksen tai jatkossa muitakin kokouksia etänä. Toivottavasti kuitenkin tilanne nyt covid-19 -viruksen kanssa etenee tai ei etene, että voisimme kesän jälkeen jo palailla lajeemminkin normaaliin aikaan.

Lopen Kunnanvaltuusto päätti jatkaa myös omakotitalotonttien Tonnilla Tontti -kampanjaa. Olemme tällä tavalla saaneet kuntamme väkiluvun Hämeessä kääntymään kunnista ja kaupungeista parhaimpaan kasvuun. Teimme nopeasti ratkaisun missä tonttien hinta pudotettiin nimelliseen tonnin hintaan. Ajattelimme niin, että tärkeämpää on saada kuntaan uusia veromaksajia, lapsiperheitä ja uusia loppilaisia kuin se, että saammeko tontin maapohjasta useamman tonnin. Kampanja on ollut menestys ja nyt tuoreimmissa asukaslukutilastoissa erotuimme joukosta parhaimman muuttovoiton kuntana koko Hämeessä.

Koko Kanta-Hämeessä oli huhtikuun lopussa 170 885 asukasta. Maakunnan väkiluku on vuoden alusta laskenut 40 henkilöllä, kun edelleen monet kunnat menettävät asukkaitaan. Isoin miinus Janakkalasta (-50) ja sitten Hausjärveltä (-31) ja Jokioisilta (-30). Isoin kasvu siis meillä Lopella +35 ja meidän takan sitten väkiluvultaan moninkertainen Hämeenlinna (+32) ja Riihimäki (+22).  Jos kaupungit pääsisivät lähellekkään meidän suhteellista kasvua niin Riihimäen luvun tulisi olla lähempänä sataa ja Hämeenlinnan muutamassa sadassa. Nyt vain kuitenkin Hämeenlinnan seutukunta Hämeen seuduista kasvaa. Riihimäen seutukunta ja Forssan seutukunta siis edelleen kokonaisuutena menettävät asukkaitaan. Nyt tarvittaisiin laajemminkin kampanjaa vetovoiman parantamiseksi ja toivottavasti myös muissa kunnissa toimeen tartutaan ja väkiluvut saataisiin tänä vuonna ainakin valtaosassa jälleen kasvu-uralle.

Tehtävää siis todellakin riittää ja tärkeää olisi nyt saada myös tuo päärata lopultakin etenemään remontin seuraavan vaiheen osalta. Tuntuu, että sekin jumittui kovan mekastuksen jälkeen. On lähes anteeksiantamatonta jos nyt toistakymmentä vuotta jatkunut pääradan remontti ja peruskojaus pysähtyy päättämättömyyteen ja viivyttelyyn. Hämeen ja koko maamme kasvu nimittäin tulee tulevaisuudessa nojautumaan nopeampiin ja parempiin raideyhteyksiin entistä vahvemmin. Itse en periksi anna ennen kuin lisäraiteet on saatu ja pidän asiaa esillä niin oppositiosta käsin kuin hallituksessakin ollessamme.

Jätimme myös Riitta Joutsi-Hännisen johdolla 12 valtuutetun allekirjoittaman aloitteen, missä esitämme, että yläkouluun perustetaan kolmas erityisopetuksen pienryhmä. Oppilasmäärä on niin suuri, että nuoret eivät mahdu kahteen ryhmään ja katsomme, että olisi perusteltua kuten myös koulun erityisopetuksen ammattilaiset ovat esittäneet, että ryhmiä olisi kolme eli yksi kullekin ikäryhmälle seiskasta ysiin. Aloitteemme allekirjoitti myös koko perussuomalaisten ryhmä ja kolme SDP:n valtuutettua. Läpi mennäkseen se vaatii vielä kahden valtuutetun tuen, mutta itse uskon, että nyt kun aloite etenee sivistyslautakuntaan ja tarvittaessa kunnanhallitukseen niin voisimme saada päätöksen tehtyä jo kesäkuun aikana niin, että uusi ryhmä voisi aloittaa elokuussa heti koulutyön alkaessa. Pisimmillään asia etenee sitten valtuuston päätettäväksi, jos ratkaisua ei aiemmin synny.

Toisen muutoksen teimme valtuuston toimesta yksimielisesti Riihimäen Seudun Terveyskeskus kuntayhtymän tilinpäätöksen yhteydessä. Riihimäen terkkari, mihin Loppi on kuulunut vuosikymmeniä, on nyt suunnitellut lopettavansa neuvolapalvelut Lopen Launosista ja Läyliäisistä. Säästö olisi yhteensä noin 14 000 euroa. Me päätimme Marja Ukkolan ja Eeva Pyhälammin tukemasta esityksestä yksimielisesti, että Lopen kunta ei tule hyväksymään tällaista palveluiden alasajoa. Nyt siis ajanvarausten myötä neuvolan henkilökunta tulee perheiden ja lasten luo kahteen kasvavaan taajamaamme, kun muutoksen jälkeen vanhemmat lapsineen joutuisivat matkaamaan Riihimäelle. Järjetöntä ja 14 000 euroa muuttuisi yhteiskunnan kustannusten näkökulmasta pian isommaksi miinukseksi.

Itse toivon edelleen, että Riihimäen Terveyskeskuskuntayhtymä myös palauttaisi lääkärivastaanotot Lopelle ja Hausjärvelle. Olen varma, että terveyskeskuspalveluiden palauttaminen kattamaan koko yhteinen seutukuntamme olisi omiaan vahvistamaan myös alueemme elinvoimaa, vetovoimaa ja kasvua entisestään. Uskoisin, että tästäkin päätöksestä lopulta viivan alle jäisi koko alueellamme plussaa. Jatketaan siis työtä yhdessä sen eteen, että terveyskeskus- ja lääkäripalvelut vielä maaseutukuntiimmekin takaisin saadaan. Itse en ainakaan nykytilaan tyydy ja jatkan vääntöä.

Suuremmassa salissa pystyimme pitämään reilummat etäisyyden kanssavaltuutettuihin ja kuntalaisille kokouksen välitti suorana striiminä Tommi Seppälä.

Tänään kiitimme myös kuntamme talouspäällikköä Marita Forsbergiä, joka siirtyy suurempiin saappaisiin Someron taloushallinnon tehtäviin. Toivotimme Maritalle kiitosten sanoin myötä tuulta uusiin tehtäviin ja haasteisiin. Samalla muutos tulee näkymään myös meillä Lopella, kun uudistamme hieman keskushallintoamme 2020-luvulle. Kunnanjohtajan aisapariksi haemme nyt uutta ”kunnan kakkosta” eli talous- ja hallintojohtajaa. Vahvistamme kokonaisuutena kuntamme taloushallintoa, kun kokonaisuuteen palkkaamme myös uuden taloussuunnittelijan. Kokonaisvahvuus ei hallinnossa kasva, mutta toimenkuvat ja tehtävät jonkin verran muuttuvat. Samalla myös valmistaudumme siihen, että sote-uudistus joskus tässä maassa valmistuisi ja silloin kuntamme isoin kokonaisuus muiden kuntien tavoin eli perusturvatoimi terveydenhoidon kanssa siirtyisivät jollekin isompia hartioita omaavalle taholle. Itse en kuitenkaan usko, että nykyisen hallituksen malli sitä tulee ratkaisemaan, mutta ehkä sitten pakonedessä jo seuraavan hallituksen. Jos siis tämä hallitus ei suostu nykyisen virityksensä perustuslaillisiakin haasteita korjaamaan. Asia vaatisi nyt malttia ja tolkkua ja ennen muuta yhteistä parlamentaarista valmistelua, sillä kyseessä on onnistuessaankin ylivaalikautinen suurhanke.

Keäskuun 1. oli myös merkittävä päivä korona-rajoituksien näkökulmasta. Tänään saivat ovensa avata myös kirjastot ja museot, mutta myös ravintolat ja kahvilat kuitenkin edelleen asiakasmäärä ja aukiolorajoittein. Iso ongelma tässä Marinin hallituksen tavasa avata kahviloita ja ravintoloita on se, että he edelleen päättivät pitää tismalleen yhtä rajut rajoitustoimet voimassa Uudellamaalla ja ennen muuta pääkaupunkiseudulla kuin myös täysin koronatartuntavapaissa maakunnissa. Päätös oli kohtuuton ja jopa vastuuton ja aika näyttää oliko se myös perustuslainvastainen. Onko oikeasti oikeudellisiä perusteita määrätä näin rajuja rajoitustoimia alueille missä koronavirusta ei ole? Samalla logiikallahan hallitus voisi määrät melkeinpä mitä vaan ja minne vaan nk. varmuuden vuoksi, jos siis vaikka jotain tapahtuisi.

Viikonlopun Iltalehdessä hienosti koko aukeama viikonloppuna ajatuksia urheilusta ja liikunnasta korona-kurjimuksessa.

Itse pidän myös kestämättömänä sitä, että asiakasmäärä rajoitetaan puoleen myös alle 50 hengen kahviloissa ja ravintoloissa. Samaan aikaan muualla kuitenkin voi kokoontua myös sisätiloihin 50 hengen väkiryhmät. Miksi tästä vaarallisemman tekee se, että ihminen joisi kahvia tai söisi lounasta samaan aikaan? Ja myös lounasbuffet pitää saada vastuullisesti toteutettuina auki välittömästi. On mahdoton ymmärtää, että samaan aikaan ruokakaupoissa saa olla käytössä ruuan buffettiskit ja myös esimerkiksi sushi-buffetit, mutta lounaspaikoille tätä ei mahdollisteta. Tämän rajoitustoimen myötä myös koronavapailla alueilla jää osa lounaspaikoista ja ravintoloista kokonaan avaamatta, kun niiden keittiöt ja tilat eivät muuhun kuin buffet-toimintaan taivu.

Alkanutta viikkoa tulee varmasti myös värittämään Al-Holin leiriltä Suomeen palanneiden aikuisten ja myös lasten tapaus. Hallituksen toimesta viime viikolla vielä torstaina kerrottiin, että Al-Holissa olevien lasten kotiuttamisen suunnitelmat olisivat jäissä. Vain kolmea päivää myöhemmin naisia ja lapsia saapuukin Suomeen. Alivaltiosihteeri Pekka Puustisen mukaan hallitusta on kuitenkin informoitu tilanteesta koko kevään ja tällaiset ulostulot joissa vain muutamaan päivää ennen Suomeen tuloa avautuvat hieman erikoisessa valossa. Varmasti asiaa selvitellään ja toivottavasti tässä Marinin hallitus olisi avoin.

Kesäkuun ensimmäinen näin takana. Kauniin kesäinen oli kaiken tämän keskellä tämäkin päivä. Huomenna eduskunnassa jatkuu.

 

Kommentit