Punamullan edessä lähes rähmällään

Blogi, sunnuntaina 31.05.2020

Aina ne eduskunnassa väittävät etten sietäisi lainkaan punamultaa.

No, sehän ei pidä paikkaansa. Aitan seinässä oikeastaan tykkään punamullasta. Ja tänään oli punamullan edessä polvillaan ja pahimmillaan lähes rähmällään. Vanha Tätilän Aitta sai uuden punamullan pintaansa ja monta sataa vuotta vanha aitta sai taas uutta elämää.

Vanhoja hirsiä katsellessa ei voinut tulla ajatellakseen sitä kukahan en aikanaan on tehnyt. Tässä Tätilän Aitasta en vuosilukua ole löytänyt, mutta ehkä Joosepin tekemä. Sillä Jooseppeja isoisissäni piisaa. Vaarini oli Paavo Jooseppi (1903-2001), hänen isänsä Kalle Jooseppi (1860-1942) ja hänen isänsä ihan Jooseppi Heikinpoika Markkula (1833-1901). Hän siis aikanaan ensimmäinen verisukulaiseni Lopen Hevosojan Heikkilässä. Vuonna 1859 lampuoti Nikodeemus Heikinpoika, kun muutti Hevosojalta Janakkalaan, niin Heikkilän taloon muutti Jooseppi Heikinpoika Markkula yhdessä talollisen Gustaf Söderlundin tyttären Maria Charlotta Fredrikan (1836-1909) kanssa. Tästä alkaa siis meidän suvun historia Hevosojan Heikkilässä.

Punamullan edessä tänään lähes rähmällään…

Mukava talkoopäivä perheen kanssa Pekkalassa. Vanhan aitan lisäksi myös itse Pekkala sai punahonkaa pintaansa. Mökkihän täytti pari vuotta sitten jo 50 vuotta ja viimeksi väriä kattavammin pintaan silloin, kun paikka meille siirtyi reilu 15 vuotta sitten. Nyt taas kestää Loppijärven yli tulevia tuulia ja myrskkyjä ja säiden vaihtelua muutenkin. Upeasti ovat tämän aikanaa Lepolan pojat viestäneet. Ammattimiesten työtä.

Mutta punamullan miehiä olen aitan maalauksessa. Ja jos eduskunnassa punamulta tulee korvista niin nyt tuntuu, että sitä on nenässä ja silmissäkin.

Hengityssuojain suositus avaisi myös mahdollisuuksia palvelualojen elpymiseen

STM julkisti perjantaina oman selvityksensä väestön kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä. Sosiaali- ja terveysministeriön siis täytyi tehdä oma ”selvitys” vaikka maailmalta olisi saanut tietoa vaikka kuinka. Ja yllätys yllätys meidän oma ministeriö toteaa, että kasvosuojusten hyödyt ovat tutkimusten perusteella niukat hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisemiseksi.

Europan maista kuitenkin kymmenet ovat ottaneet käyttöön hengityssuojainten pakon. Maskipakko on Euroopassa käytössö ainakin Ranskassa, Espanjassa, Puolassa, Italiassa, Itävallassa, Tsekissä ja myös Saksassa. Kysyä pitää, että nämä kaikki maatko toimivat sitten vastuuttomasti ja vastoin parempaa tietoa? No ei.

Ja kun katselin kuvia myös USA:n tuoreen avaruuslennon johtokeskuksesta niin sielläkin kaikki istuivat hengityssuojaimet kasvoillaan. Onko Yhdysvaltain avaruustoiminta siis näin huonoissa ja vastuuttomissa käsissä vai olisiko kuitenkin niin, että maskeista on sielläkin todettu olevan hyötyä. Tai kun katselin EU:n tuoreita kokouksia niin myös siellä kaikki käyttivät hengityssuojaimia. Oliko hekin kaikki siis kovin vastuttomia kun näitä kansanmaskeja käyttivät?

Ja samaan aikaan meillä on kuitenkin annettu ohje, että aivastaa tai yskäistä pitää kainaloon. Kyllä, sekin annettu siksi, että korona ei pisaratartuntana leviäisi yskäisyn tai aivastuksen matkassa ympäristöön. Oma kainalo siis tässä toimii, mutta hengityssuojain ei?

Loppupelissa kyse taitaa olla siitä, että pääministeri Sanna Marinin hallitus ei saanut maatamme mukaan EU:n yhteisiin suojavarustehankintoihin. Nyt meillä ei käytöstä haluta antaa edes suosituksia, kun maskeja ei ole. Tarpeellinen tällainen ohjeistus ja jopa määräys mm. pääkaupunkiseudulla olisi vähintään julkiseenliikenteeseen ja kauppoihin. Myös hengityssuojainten käytttäminen avaisi myös luottamusta palvelualojen toimintaa kohtaan. Kun hengityssuojaimet olisivat laajasti käytössä kampaamoissa, partureissa, jalkahoidoissa, kosmetologeilla jne. niin ihmiset myös uskaltaisivat näitä palveluita käyttää. Osa toimijoista niitä jo omatoimisesti vastuullisesti käyttääkin, mutta suositus tai jopa määräys käytöstä loisi luottamusta siihen, että palveluita uskallettaisiin jällleen käyttää.

Meilläkin THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta jo 14.4.2020 Helsingin Sanomissa totesi, että…

”Suosittelen, että kangasmaskia käytetään muiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä”.

THL:n pääjohtaja laitettiin pikaisesti kuitenkin maskipulasta kärsivän maamme ns. viralliseen asentoon. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila lähetti neljä päivää myöhemmin tiedotteen mihin oli haettu myös Tervhaudan allekirjoitus ja se kuului ”Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa”.

Ja välillä myös kyykyssä…

Sillälailla. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja olisi siis ollut väärässä. Vai oliko kuitenkin oikeassa, mutta hallituksen ja ministeriön mielestä väärässä?

Nyt siis palvelualat kärsivät asiakaspulasta, kun ihmiset eivät uskalla lähteä käyttämään palveluita. Totta kai hengityssuojaimesta on hyötyä. Eihän niitä muuten ympäri maailmaa käytettäisi ja velvoitettaisi käyttämään. Ja miksi niitä sitten käytettäisiin vanhustenhoidossa ja muussakaan hoivassa jos niistä ei kerran hyötyä olisi.

Maski- ja hengityssuojainohjeistus pitäisi siis saada meilläkin pikaisesti aikaan ja ohjeistus käyttää niitä ainakin julkisessa liikenteessä ja vähintään pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan isommissa kaupoissa. Ja suositus myös palvelualoille loisi turvaa sille, että parturiin, jalkahoitoon ja hieroja uskallettaisiin jälleen lähteä.

Tuore tieto kertoo, että Al-Holin leiriltä olisi tänään palaamassa Suomeen lapsia ja myös aikuisia. Ulkoministeriö on vahvistanut HS:n tiedot. Illalla asiasta pitäisi tulla lisää tietoa. Mielenkiintoista nähdä onko Marinin hallitus kuitenkin ryhtynyt myös toimiin ISIS:n raunioille syntyneen Al-Holin leirin aikuistenkin tuomiseksi Suomeen?

Kommentit