Lopen kunnan tilinpäätös lähes 2,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen – Kuntamme katsoo luottavaisena tulevaan

Blogi, tiistaina 29.03.2022

Lopen kunnanhallitus kokoontui eilen johdollani käsittelemään muun muassa Lopen kunnan vuoden 2021 tilinpäätöstä, valitsemaan uuden henkilöstöpäällikön ja myös Kokoomuksen valtuustoaloitetta koskien kotimaista ruoantuotantoa ja sen tukemista Lopella. Vuoden neljännen kunnanhallituksen esityslista oli siis mielenkiintoinen ja isoja asioita pöydällä ja etenemässä. Ehkä tähän listaan pitää vielä lisätä ns. Lähdemäenalueen uuden asuinalueen kaavoituksen käynnistäminen. Alue siis sijaitsee Ilkon alueen lähellä Lopen vanhan 1990-luvulla lopetetun ampumaradan nurkilla. Aivan erinomaisen upeaa paikkaa asua ja elää lähellä kirkonkylän palveluita ja myös lähellä Vanhankirkon upeaa historiaa. Kunnanhallitus päättikin eilen yksimielisesti viedä kaavoitusprosessia nyt eteenpäin niin, että seuraava kirkonkylän asuinalue tulee Lähdemäentien varteen ja samalla linjasimme myös kunnan kiinnostuksesta alueen lähellä sijaitseviin muihinkin osayleiskaavassa AP-alueiksi merkittyihin alueisiin. Näiden toteutuminen voisi vielä muuttaa hieman rakentamisen järjestystä alueella, mutta katsotaan, miten neuvottelut niiden osalta etenevät.

Lopen kunnan tilinpäätösinfossa kunnanjohtaja Mikko Salmelan ja talous- ja hallintojohtaja Jenny Saarelan kanssa.

Mutta se isoin juttu oli tietenkin tilinpäätöksen hyväksyminen. Allekirjoittamamme vuoden 2021 tilinpäätös on itseasiassa peräti 2 259 789 euroa ylijäämäinen. Olennaisin osa ylijäämäisen tuloksen muodostumiseen oli kunnan verotulojen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikeasta koronavuodestakin siis selvisimme paremmin kuin hyvin ja taloutemme on hyvällä ja vakaalla pohjalla. Tätä myös alleviivasin, kun edellisessä valtuustossa hyväksyimme uuden Urheiluhallimme rahoituksen. Sen rakentamistyöt alkavat lähiviikkoina ja onhan se suuri tulevaisuusinvestointi ja osoitus siitä, että luotamme tulevaisuuteen, Lopen kasvuun ja vetovoimaan ja emme ole täällä valoja sammuttelemassa vaan sytyttelemässä ennen muuta siis. Teimme vielä tilinpäätökseen pieniä korjauksia ja tarkennuksia, jotka päivitetään tilinpäätösaineistoon ja sitten kunnanvaltuusto käsittelee tilinpäätöstä kokouksessa toukokuun lopussa 30.5.2022.

Kunnanjohtoryhmässä ja keskeisessä viranhaltijakunnassa on myös tapahtunut viime vuosina muutoksia ja nyt pöydällämme oli uuden henkilöstöpäällikön valinta. Kunnanhallitus valitsi henkilöstöpäällikön virkaan, tämänkin yksimielisesti, hallintotieteiden maisteri Matleena Ylitalon. Ylitalo on hakemukseen, koulutukseen, työkokemukseen ja haastatteluun pohjautuvan kokonaisarvion perusteella ja ottaen huomioon myös täytettävän viran vaatimukset, parhaiten tehtävään soveltuva. Tervetuloa siis Matleena Lopelle!

Käsittelimme siis myös valtuustoaloitteemme koskien kotimaista ruoantuotantoa ja sen tukemista Lopella. Kunnanhallitus merkitsi teknisen lautakunnan vastauksen tiedokseen ja totesi, että kunnan ruokapalveluissa on pyritty huolehtimaan ruoan kotimaisuudesta tähänkin asti, minkä lisäksi lähiruokaa on pyritty tarjoamaan siltä osin kuin se on mahdollista. Tavoitteena lähiruoan osuuden lisääminen nykyisestä on kuitenkin kannatettava ja siihen tulee jatkossa pyrkiä valtuuston myöntämien määrärahojen puitteissa. Etenkin kunnan järjestämissä tilaisuuksissa on hyvä pyrkiä jatkossa entistäkin suurempaan kotimaisen ja lähiruuan käyttöön. Hyviä linjauksia eli aina suomalaista ja mielellään vielä loppilaista lähiruokaa aina kun se vain on mahdollista. Se on muuten myös huoltovarmuuskysymyskin ja näinä aikoina uskoisin senkin kaikkia kiinnostavan yhä enemmän.

Lisäksi kunnanhallitus käsitteli muun muassa asemakaavan laatimista Lähdemäen alueelle, Tuomi Logistiikka Oy:n päivitettyä osakassopimusta ja yhtiöjärjestystä sekä tilapäisrahoituksen myöntämistä Lopen Laaka ry:n Ulkosalibandykenttä-investointihankkeelle. Lopen Laaka tekee Joutsi-Hännisen Riitan johdolla ulkosalibandykentän koulukeskuksen alueelle ja hanke siis rahoitetaan ns. EMO-rahalla ja kunta on hankkeessa mahdollistajana paikan suhteen, mutta myös tämän välirahoituksen kautta. Upea juttu ja iso kiitos Riitalle ja laakalaisille! Yhteistyössä ja yhdessä tekemisessä on voimaa!

Näistä ja muista kunnanhallituksen käsittelemistä asioista löytyy lisätietoa kokouksen pöytäkirjasta, joka julkaistaan kunnan verkkosivuilla huomenna keskiviikkona 30.3.2022.

Tänään sitten esittelimme talousjohtaja Jenny Saarelan ja kunnanjohtaja Mikko Salmelan kanssa tilinpäätöstämme median edustajille. Olavinlinnan aamukahvilla olikin mukava kertoa hyvästä vuoden 2021 tuloksesta ja myös siitä miten esimerkiksi lapsiperheiden matalankynnyksen ja varhaisentuen panostukset ovat alkaneet tuottaa tulosta. Ja tässäkin siis oleellisena on ollut se, että varhainen- ja riittävä tuki ovat aina edullisimpia apuja perheille, lapsille ja nuorille. Esimerkkejä nimittäin on siitäkin mitä tilanne silloin tarkoittaa ja maksaa, kun nuori syrjäytyy yhteiskunnasta pahemman kerran.

Isona huolena nostin esille eilen kh:takin puhuttaneen kuntapuolen rekrytointihaasteen. Tämä ei ole yksin meidän ongelma vaan koko kuntakentän haaste. Hakijoita on vaikea saada hoito- ja hoivapuolen tehtäviin mm. vanhustenhoidossa, mutta rekryhaasteita on myös paljon varhaiskasvatuksen ja koulupuolenkin tehtäviin. Olemmekin tähän haasteeseen nyt tarttuneet aiempaa määrätietoisemmin ja mm. rekrytointia pyritään nyt vahvistamaan tulevalle kesälle rekrytointilisin. Ja vaikka viime joulukuussa varasimmekin tälle vuodelle niin paljon resursseja vanhustenhoitoon, että olisimme jo kuluvan vuoden 2022 aikana saavuttaneet vanhustenhoidon 0,7 -hoitajamitoituksen, niin nyt näyttää siltä, että jäämme 0,6, kun tekijöitä ei yksinkertaisesti saa. Uskallan jo sanoa, että ensi vuonna, kun laki 0,7-hoitajamitoituksesta astuu voimaan, niin varmasti kaikki tai ainakin lähes kaikki hyvinvointialueet joutuvat lakia heti rikkomaan. Tekijöitä ei yksinkertaisesti vain ole. Ja pahimmillaan tämä lainsäädäntö ajaa vanhustenhoitomme muita osia mm. kotihoitoa yhä syvenevämpään kriisiin. Ehkä tässä olisi nyt Marinin hallituksella vielä peiliin katsomisen paikka. Hoiva-ala ei tule selviämään ilman lisäpanostuksia myös valtiovallan taholta.

Mukava aamunavaus siis tänään kunnantalollamme ja tänä vuonna laitammekin Lopella isompaa ratasta pyörimään. Investoinneissa vahva katse tulevaisuuteen, mutta muutenkin luottavaisesti ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Eduskunnassa tänään normaali työntäyteinen tiistai ja ilta sitten Hämeenlinnassa OmaHämeen -hyvinvointialueen valtuuston kokouksessa. Tänään teen lupaamallani tavalla valtuustossa aloitteet siitä, että OmaHäme ota terapiatakuun käyttöön omalla päätöksellä vuonna 2022, vaikka lainsäädäntöön ei nykyhallitus sitä haluaisikaan ja toisessa aloitteessani esitin, että otamme samalla myös käyttöön palvelusetelit palvelutarjonnassa täydessä laajuudessa.

 

Kommentit