Lopen ensi vuoden budjetti hyväksyttiin valtuustossa – Kokoomus haluaa varmistaa ikäihmisten hoivapaikat omassa kotikunnassa

Blogi, maanantaina 19.12.2016

Tänään vauhdikas päivä niin valtakunnan kuin kotikunnankin asioiden parissa. Aamusta ensin eduskuntaan ensin Kokoomuksen ryhmäkokoukseen ja sitten täyistuntoon ja illalla vielä takaisin täysistunnon yövuoroon. Joulunalusviikon normaali menoa.

Mutta välissä siis Lopen kunnanvaltuuston budjettikokous ja kävin kokouksen johtamassa valtuustonpuheenjohtajana. Ensi vuoden Lopen kunnan talousarvio on hieman miinusmerkkinen, mutta niin kuin jo aiemminkin totesin niin tässä tilanteessa sen voin hyvin hyväksyä tarkan euron miehenäkin. Olemme nimittäin tehneet monta vuotta reilusti ylijäämäisiä tilinpäätöksiä ja kuntamme talous on vakaammalla pohjalla kuin miesmuistiin ja lisäksi nyt tehdyn budjetin menolisäykset tulevat sote-sektorilta ja ennen muuta erikoissairaanhoidosta. Nämä menot ja vastuut siis siirtyvät 2019 maakunnalle ja nyt kun emme niihin menoihin nytkään voi itse vaikuttaa niin minusta on parempi edetä näin eikä hakea säästöä sieltä mistä sen voisimme juustohöylää eli päivähoidosta, kouluista ja teknisestätoimesta. Ei olisi järkevää nyt sote-menojen karatessa kuihduttaa 2019 jäljelle jäävää uutta kuntaa ns. hengiltä vaan nyt on oikea aika luoda perustaa sille jäljelle jäävälle uudelle Lopelle. Siksi esimerkiksi pidämme ensi vuonna kaikki koulu- ja sivistyspuolen palvelut entisellään JOPO-luokkaa ja kuntouttavaa luokkaa myöten ja lisäämme myös palveluita. Uutena esimerkiksi aloitamme koululaisten aamupäivätoiminnan joka toivottavasti helpottaa lapsiperheiden arkea Lopella ja houkuttelee vaikka uusiakin asukkaita Lopelle. Samaan aikaan jatkamme aikanaan Sirpa Hopearuohon aloitteesta syntynyttä tonttialea. Nyt pudotamme kaikkien Lopen kunnan omakotitonttien hinnan 10 000 euroon eli jopa kolmannekseen normaalista ja toivottavasti tämä myös osaltaan lisää Lopen vetovoimaa.

Kokoomuslaiset neuvottelutauolla illan Lopen kunnanvaltuuston kokouksessa.

Isona asiana olemme Lopen Kokoomuksen toimesta halunneet myös varmistaa ikäihmisille mahdollisuuden asua Lopella myös tulevaisuudessa ns. tehostetumman hoivankin aikaan. Valtuustoryhmämme puheenjohtaja Eeva Pyhälammi esittikin tänään, että 2018 Lopelle rakennetaan ns. Salmela II 20-30 hengen hoivakoti. Sillä varmistaisimme sen, että jokaiselle loppilaisille olisi hoitopaikka omassa kotikunnassa tulevaisuudessakin. Vaihtoehtoisena mallina on esitetty hoivapaikkojen varmistamista yksityiseltä sektorilta esimerkiksi Mehiläiseltä ja Attendolta tai palvelusetelimallilla muiltakin ja myös tämän SDP:n ja Vasemmistoliitonkin tukema malli sopii meille. Meille pääasia, että 2017 syntyy varmuus siitä, että soten aloittaessa Lopella on riittävä paikkamäärä loppilaisille ikäihmisille. Valitettavasti hävisin valtuustossa äänestyksen ja näin pelaamme nyt tilannetta vain yksityisen palvelutarjoaja-kortin kautta. Toivottavasti sitä kautta saamme asiaan varmistuksen ja jos emme niin lupaan, että tulemme tekemään alkuvuodesta heti valtuustoaloitteen asian varmistamiseksi jos siis muu ei auta.

Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmä ryhmäkokouksessa ennen illan kokousta.

Lisäksi Riitta Joutsi-Hänninen esitti valtuustossa ATK-tukihenkilön jatkamista yläkoululla ja lukiossa ensi kevätlukukaudenkin. Itse tuin äänestyksessä tätä Riitan esitystä sillä kevään sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat jo ovella ja niiden onnistuminen tulee varmistaa myös teknisesti. Nuoristamme en ole huolissani, he kyllä oman osuutensa taas mallikkaasti hoitavat. Onhan Lopen Lukio monta kertaa nyt rankattu puolueettomasti maamme parhaimpien lukioiden joukkoon (viimeksi 14.) ja viimeksi myös koko Hämeen parhaaksi. Erinomaisia nuoria ja opettajia meillä. Ja lopulta tämän esityksemme tueksi saimme äänestyksessä enemmistön. Hyvä.

Kolmantena muutosesityksenä illan valtuustossa meiltä Antti Mikkola esitti, että Lopen kunta jatkaisi jätehuollossa tulevaisuudessakin nykyistä erinomaisesti toimivaa yrittäjävetoista suoransopimisen jätehuoltomallia. Antin esityksessä esitettiin sitä, että jäteasiassa edettäisiin yhdessä esimerkiksi Janakkalan ja muiden kuntien kanssa jotka haluaisivat nykymallin turvata jätteenkeräyksen sosialisoinnin sijaan. Itse jo luulin, että myllytys on pelästyttänyt enemmistön valtuutetuista kunnallistamisen taakse, mutta olin väärässä. Enemmistö halusi äänestyksen jälkeen, että jatkamme nykymallin turvaavan mallin valmistelua. Ja takaportiksi jätettiin kirjaus siitä, että jos jätelautakunta muuttaa kantaansa jäsenkuntien mielipiteitä kunnioittavaksi niin olemme valmiita jatkamaan myös sen jäsenenä.

Muutaman muunkin äänestyksen jälkeen ensi vuoden budjetti valmiiksi. Vajaassa kolmessa tunnissa kaikkien muiden pykälien kanssa ja kahden neuvottelutauon jälkeen kelpo suoritus.

LFT:n pelaajien ja valmentajien ryhmä vastaanottamassa Lopen Kokoomuksen 400€ harrastusstipendiä. Stipendiä ojentamassa Tiina ja Tilda Seppälä, Riitta Joutsi-Hänninen, Sirpa Hopearuoho ja Eeva Pyhälammi.

Niin ja uutena juttuna tänään myönsimme ensimmäisen Kokoomuksen Stipendin. Ensimmäisen 400 euron stipendin Tiina Seppälä ja Sirpa Hopearuoho ojensivat Lopen Floorball Teamille eli LFT:lle käytettäväksi siihen, että hienon säbä-harrastuksen pariin pääsisi jokainen loppilainen lapsi ja nuori eikä maksut ja harrastusvälineet olisi siinä esteenä. Toivottavasti tällä stinpendillä voidaan tätä kynnystä hieman vaikkapa vapaassa käytössä olevien mailojen ja varusteiden kautta helpottaa. Ensi keväänä tarkoitus jakaa ainakin kaksi stipendiä lisää eli ehdotuksia niiden kohteista otamme mielellämme myös vastaan.

Koko Lopen kunnan budjetti löytyy pian netistä ja mielelläni vastaan myös kysymyksiin jos siitä sellaisia herää tai jonkin asian haluatte varmistaa. Nyt vielä takaisin istuntoon ja tänään mennään yömyöhään.

Nyt kello 22.52 ja eduskunnassa takaisin. Kuppi kahvia ja kohta keskustelemaan. Yövuorossa 🙂

Kommentit