Lopella edetään kohti SM-kisoja – Sako-Franchi GP:ssä rata keräsi kehuja

Blogi, sunnuntaina 18.06.2017

Tänä viikonloppuna Lopen Ampumaurheilukeskuksessa kisattiin jälleen Sako-Franchi GP. Skeetin parhaimmistoa oli jälleen ampumapaikoilla ja mikä hienointa Ala-Hämeen Ampujien järjestämä kilpailu sai tänä vuonna mukaan myös ensimmäiset ulkomaalaiset ampujat.

Lopen oma kasvatti Ala-Hämeen Ampujia edustava Eetu Kallioinen olikin hienossa vireessä jälleen. Eetu ampui kotiradalla Suomen ennätystä sivuavan tuloksen miesten 20-vuotiaiden sarjassa ja voittoon samalla tuloksella 122 myös junioreissa. Vielä päivällä kyyti näytti todella hurjalta kun ennen viimeistä sarjaa eli sadan ammutun kiekon kohdalla tulostaulu näytti lukemaan 99 – vain siis yksi ohi sadasta. Viimeisessä sarjassa sitten 25:stä kiekosta alas ”vain” 23 ja näin uusi suvereeni Suomen ennätys jäi vielä näkemättä – nyt jaetulle paikalle. Onnea Eetu valtavasti ja tsemppiä eteenpäin. Brasiliassa en vielä päässyt seuraamaan Eetun ammuntaa kun Olympialaisten skeetiä olin paikanpäällä seuraamassa, mutta tätä tahtia nuorimies on seuraavissa olympialaisissakin ampumapaikalla.

Yleisessä sarjassa voittoon Tommi Takanen ennen Timo Laitista ja Oskari Kössiä. A-HA:n Timi Vallioniemi hienosti neljäs tuloksella 121 ja Tero Kallioniemi viides 120. Eetun tulos olisi ollut myös yleisessä sarjassa paras. Naisten ykköseksi ampui Marjut Heinonen 71/75 ja A-HA:n Kaisa Kurki oli neljäs hieman epäonnistuneen avaussarjan jälkeen.

Hienot kisat jälleen ja Timo Suni jälleen syystäkin tyytyväinen seuransa työskentelyyn. Niihin voi hyvin liittää myös monen ampujan kehut, kun heidän kanssa radalla pääsin kisapäivän aikana juttelemaan. Myös Lopen rata keräsi runsaasti kiitosta ja tulevina vuosina rataa kehitetään edelleen kun Lopella valmistaudutaan Suomen Metsästäjäliiton juhlavuoden SM-kilpailuja isännöimään vuonna 2021. Juuri ratayhdistys sain liikuntapaikkarakentamisen tukea Ampumaurheilukeskus 2021 -hankkeelle ja sen tavoitteena on nimenomaan mahdollistaa ampumaurheilukeskuksen käyttö kansallisissa arvokilpailuissa jatkossa. Radalle siis rakennetaan lisää ampumapaikkoja ja myös uusia ampumapaikkoja ja on ollutkin hieno seurata valtavaa talkootyömäärää mitä loppilaiset seurat ja ampujat ovat radan eteen tehneet. Puhutaan varmasti tuhansista talkootunneista ja hienosta yhteishengestä kun rataa ovat tehneet niin reserviläiset ja reserviupseerit kuin myös loppilaiset metsästysseurat. Nykyisin mukana myös Ala-Hämeen Ampujat jotka ovat tarjonneet nuorille ja vanhemmillekin ampujille erinomaiset mahdollisuudet edetä ammunnassa aina Suomen ja toivottavasti pian myös maailmankin huipulle.

Aikanaan Lopen kunta hankki tämän rata-alueen maakaupalla perustettavalle ampumaratayhdistykselle ja antoi silloin sen 100 markan vuosivuokralla vuokralle. Lisäksi annoimme puut seitsemäksi vuodeksi yhdistykselle eli alueen metsästä saatiin puuta ja rahaa alueen rakentamiseen. Nyt teimme edellisessä Lopen kunnanhallituksessa vielä lisäpäätöksen, että myös Ampumaurheilukeskus 2021 -hankkeeseen Lopen kunta osallistuu samalla tavalla eli rakentamiseen aikanaan. Lopen Ampumaratayhdistys saa nyt jälleen puuta radan nyt tehtäviin rakennushankkeisiin. Ja olin iloinen, että päätös syntyi yksimielisesti sillä tämä rata tuo Lopelle niin paljon arvokasta mainosarvoa, että sitä on mahdoton edes rahassa mitata ja tulevaisuudessa entistä enemmän.

Kiitos siis loppilaisille metsästäjille ja ampujille upeasta työstä radan rakentamiseksi ja myös sen pyörittämiseksi ja kehittämiseksi.

….

Iltapäivällä sitten ajelimme kisoista Tervakoskelle. Tervakosken Kartanonmäelle avattiin heinäkuussa 2014 ihastuttava Tallicafe vanhaan hevostalliin ja me vasta tänään siellä ensivisiitillä. Mutta voin sanoa, että ei todellakaan viimeistä kertaa.

Kahvila ja Pizzeria Tallicafé sijaitsee ihastuttavassa ja historiallisessa hevostallissa Tervakoskella. Paikka sai alkunsa aikanaan kun vuonna 1780 Tervakoskelle rakennettiin saha. Paikka oli kutakuinkin sama missä nyt lapset leikkivät Puuhamassa. Sahan perustaja rakensi alueelle myös navetan ja hevostallin. Hevostallissa toimii nyt Marja Halmisen johdolla Tallicafe.

Paikka on todellakin kuin historian helmi. Kaikki on tehty pieteetillä ruokaa ja herkkuja myöten. Napolilaiset aidot pizzat valmistuvat suuressa isossa uunissa ja vieressä paistuu pitsireunaiset räiskäleet. En osaa sanoa kummista paikka on nykyisin tunnetumpi, mutta hyvin näyttivät molemmat ihmisille maistuvan. Itse kun en sokeria syö niin letut jäivät syömättä, mutta pizzat olivat kyllä erinomaisia ja puffapöytä notkollaan vaihtoehtoja.

Tallicafe palvelee jälleen koko kesän ja on ehdottomasti pidemmänkin kesäretken arvoinen paikka. Ja alueen muissa vanhoissa rakennuksissa palvelee myös pari kirpputoria ja niissä myynnissä myös antiikkiakin.

Tällaisia paikkoja Suomen suvi tarvitsee ja puodista sai matkaan myös kivoja pieniä kesämuistamisiakin ja lapset pääsivät myös kokeilemaan miltä tuntuu olla ihka aito ja oikea intiaanipäällikkö.

Mukava kesäpäivä siis takana. Ranskan vaalien tuloksista juuri ensimmäisiä tietoja. Macronin puolue on voittamassa vaalit murskaavasti, mutta äänestysaktiivisuus on jäämässä huolestuttavan alhaiseksi. Nämä kaksi yhdistettynä ei välttämättä enteile hyvää ranskankaltaisessa maassa. Toivottavasti kansa pysyy rauhallisina vaikka valta keskittyykin näin hurjasti ja varmasti sen myötä edessä isompia ja kovempiakin päätöksiä kun Macron lähtee toteuttamaan lupaamaansa. Pahaa pelkään että kesästä tai alkusyksystä väki on kaduilla. Toivotaan, että ei.

Onnea vielä täällä blogissanikin Vihreiden uudelle puheenjohtajalle Touko Aallolle. Tuokoon olen saanut tutustua Valtiovarainvaliokunnassa ja olemme mm. yhdessä matkanneet Pariisissa. Vihreät saivat erinomaisen uuden puheenjohtajan ja uskon, että hänen johdolla Vihreät rikkovat samantien Ville Niinistön valtakauden gallupennätykset. Näin on pakko toisen puolueen kansanedustajana myöntää ja todeta. Touko siinäkin mielessä hyvä tekijä, että hän kuuntelee ja on aina valmis keskustelemaan, on valmis arvioimaan myös omia näkemyksiään ja aina valmis sparraamaan osaavasti argumentoiden muitakin. Ja toivottavasti Touko hieman karistaisi myös populisti-puolueen viittaa Vihreiden harteilta Ville Niinistön tyylin unohtaen ja Villen tapojen jälkeen. Näin uskon sillä Touko on kuitenkin vahvasti asiapoliitikko ja ahkera ja työhönsä hyvin paneutuva tekijä populistisen pintahivelyn sijaan. Ja uskon, että Toukon Vihreiden kanssa myös moni puolue valmis yhteistyöhön. Katsotaan olenko ihan väärässä arvioitteni kanssa.

Huomenna eduskunnassa ylimääräinen täysistunto ja illalla sitten menen valtuuston puheenjohtajana seuraamaan kun Lopen kunnan uusi kunnanhallitus aloittaa työskentelynsä.

Kommentit