Linie Akvavitin maun salaisuus taitaa ollakin lähempänä kuin valtameren takana – Hausjärveläinen Trans Farm tuottaa 25% maailman kuminasta

Blogi, maanantaina 06.02.2017

Linie Akvaviitin maun salaisuus ei olekaan kuukausien seilaaminen merillä vaan Trans Farmilta tuleva pitkien kesäöiden aromikas kumina. Maailman parasta kuminaa ja tujua akvaviittiä. Puhuvat.

Tarinan mukaan Linie akvaviitin maun salaisuus on neljän kuukauden merimatka päiväntasaajan taakse. Pari sataa vuotta sitten trondheimilainen Jorgen B. Lysholm nimittäin vei laivalla Indonesiaan. Maku ei valtameren takana rommiin tottuneita miellyttänyt ja viinakauppias päätti tuoda juomat takaisin Norjaan. Kotisatamassa yllätys paljastui. Pitkä merimatka vanhoissa sherrytynnyreissä myrskyissä ja tyrskyissä keinuen ja suuret lämpötilaerot olivat juomaan muuttaneet. Näin syntyi ainutlaatuinen Linie Akvavit mikä tänäänkin seilaa merten taa saadakseen saman kokemuksen ja pehmeämmän ja täyteläisemmän maun.

Legenda oli syntynyt ja elää hyvin, mutta tänään juoma saa aromeistaan osan myös Hämeestä. Hausjärveläinen Trans Farm nimittäin tuottaa nykyisin jo 25 prosenttia koko maan kuminasta ja lähes kaikki akvaviitit käyttävät tänään hämäläisfirman kuminaa makunsa salaisuutena. Pitkät kesäyöt ja osaavat viljelijät tuottavat maailman parasta kuminaa minkä Trans Farm käsittelee ja jalostaa vietäväksi ympäri maailmaa. Pääkonttorilla ja tehtaalla nuppineuloin varustettu kartta kertoo vielä Linie Akvaviittiäkin pidemmistä matkoista lähes kaikkiin maailman kolkkiin ja maanosiin.

Trans Farm laajentaakin paraikaa tuotantotilojaan Riihimäellä. Yli 3 miljoonan euron laajennushanke lisää tuotantokapasiteettiä ja yrityksen johtokaksikko kiertää koko ajan etsimässä lisää sopimusviljelijöitä yritykselle. Tällä hetkellä Trans Farm antaa jo yli 900 suomalaisen maatilalle elantoa ja osalle jopa lähes koko elannon ja tuottajarengas kasvaa koko ajan. Kuminalla on tällä hetkellä jo noin 20 000 hehtaaria peltoalaa ja määrä siis kasvaa koko ajan. Trans Farmin aikanaan 27 vuotta sitten Hausjärvellä aloittaessa kasvi oli lähinnä kotipuutarhureiden käytössä ja muutaman rohkean viljelijän pellossa. Nyt Trans Farmin Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki ovat tehneet kasvista erittäin suositun ja tuottavan suomalaiselle maataloudelle ja monelle tilalle tärkeän tukijan ja kivijalan. Huippuosaaminen, yhteistyö ja rohkeus yhdistettynä pitkiin ja valoisiin kesäöihin on luonut menestystarinan mikä valloittaa kiihtyvällä tahdilla maailmaa.

Tänään kun Riihimäen seudun kansanedustajien kanssa olimme vierailulla tehtaalla niin autoihin pakattiin juuri kuminakuormaa mikä suuntaa Chicagoon Yhdysvaltoihin. Vientiä on nyt jo yli 40 eri maahan. Valtaosa kumista menee akvavitin sijaan edelleen ruokateollisuuteen ja ennen muuta leipiin, mutta osa myös kauneudenalan tuotteisiin.

Hienoa hämäläistä osaamista ja rohkeutta ja työllistävä vaikutus siis valtava mikä säteilee jo ympäri Etelä-Suomea. Katsokaapa ensi kesänä osuuko silmiinne kotiseudullamme kuminapeltoja. Siellä kasvaa maailman korkealaatuisinta kuminaa.

….

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkon kanssa ideoin viime vuonna tällaisen konseptin missä Riihimäen seudun kansanedustajien kanssa tapaamme säännöllisesti ja samalla kierrämme alueemme yrityksissä ja myös laitoksissa ja kouluissakin. Ainakin neljä kertaa vuodessa siis istumme tällä ryhmällä nyt alas ja viimeksi agendalla VR ja junavuorot, tänään Trans Farm ja Hämeen sote-kuviot ja junat edelleen ja seuraavaksi menemme tutustumaan Riihimäen sairaalaan ja seutukuntamme lääkäripalveluihin ja keväällä ryhmän saan vieraakseni Lopelle. Ja syksyllä sitten kohteena Hausjärvi jne. Ideoita ja ehdotuksia otamme mielellämme vastaan.

Tänään palaverimme alussa saimme lisäksi vieraaksemme myös hausjärveläisen taiteilijan Rauli Mårdin joka valloittaa maailmaa nyt hurjalla tahdilla. Viimeisen vuoden aikana taiteilija on käynyt jo useammin New Yorkissa kuin Tampereella ja tässäkin puuhassa mukana häärää toinen kuminayrittäjistä 🙂 Yhdessä ja yhteistyöllä. Rauli Mård tulee myös tuomaan uutta Riihimäen seutukunnallekin lähiaikoina ja tarina tulee jatkumaan maailmallakin. Hienoja juttuja ja osoitusta rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta. Joku päivä on tarkoitus myös minutkin saada Mårdin uutusprojektin kankaalle. Katsotaan.

Nyt muiden töiden pariin. Kokoomuksen MRL- ja asunto-ohjelma palannut jälleen pöydälleni ja sen työstäminen jatkuu ja illalla sitten Lopen kunnanhallituksen kokoukseen seuraamaan valtuuston puheenjohtajana mitä siellä päätetään ja linjataan.

Kello 21.07 ja päivä päätökseen. Illalla vielä lyhyt kunnanhallituksen kokous missä varsin selkeä lista tänään. Ennen sitä lyhyt puheenjohtajatapaaminen ja myös Kokoomuksen hallitusryhmän kokous. Asiat hyvässä järjestyksessä eteenpäin vaikka osalla hieman vaalikuume tuntuu jo kierroksia nostavan. Päätökset onneksi luetaan niin kuin on päätetty ja niiden tulkinta tai kinaaminen on turhaa. Näin tälläkin kertaa. Kaikki nuo päätökset niin kunnanhallituksen kuin valtuustonkin osalta löytyy kuntamme nettisivuilta ja myös lautakuntien osalta ja sieltä kannattaa tai voi myös tarkistaa jos joku päätös tai sen muoto on jäänyt epäselväksi. Mielelläni itsekin vastaan kysymyksiin jos sellaisia esille nousee.

Mutta nyt taas Lopen asiat pakettiin ja vielä illalla hetkeksi auki ohjelmatyökokonaisuus ja myös huomisen eduskuntapäivän materiaalit. Huomenna avajaiskeskustelu ja valiokunnissakin uusi kevät käyntiin.

 

 

Kommentit