Tänään päivä alkoi Mäntyniemessä. Tasavallan presidentin kanssa aamukahvipöydässä esillä ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaiset asiat. Nämä keskustelut ollut Niinistön presidenttikaudella osa ns. uutta normaalia ja täytyy sanoa ja todeta, että toimintatapa on kyllä osoittautunut enemmän kuin hyväksi ja tarpeelliseksi ja yli puoluerajojen toimintamallia on kehuttu ja kiitelty. Toivottavasti jatkuu myös aikanaan tulevaisuudessakin. Aiheisiin en luottamuksellisuuden takia voi mennä.
Päivän iso uutinen oli sitten historian ensimmäisen liikuntapoliittisen selonteon valmistuminen. Iso työ näin päätökseen ja hyvä ja pureskeltu kokonaisuus urheilun ja liikunnan pelikentältä. Asiakirja varmasti saa päivityksen tai uuden version jo ensi vaalikaudella ja silloin itse toivon, että tähän työhön otetaan mukaan kaikki eduskuntapuolueet. Parlamentaarisen valmistelun tai edes seurataryhmän puute tässä ensimmäisessä työssä ehkä työn isoin puute. Mutta hyvä ja iso kokonaisuus nyt valmis ja tärkeä asiakirja linjaamaan tulevaa liikunnan ja urheilun päätöksentekoa ja toimintaa.
Itse toivon, että jatkossa kaikessa valtion ja kuntien sekä kaupunkien päätöksenteossa tehtäisiin aina liikuntavaikutusten arviointi. Pitäisi aina miettiä lisääkö toimet yhteiskuntamme liikunnallisuutta ja liikunnan mahdollisuuksia vai heikentävätkö ne niitä. Olen teille aiemminkin kirjoittanut esimerkin koulurakentamisesta. Oletteko kiinnittäneet saman huomion kuin minä eli yleensä aina kiinteistöjen lähimmät ja parhaat paikat varataan opettajien ja muun henkilökunnan parkkipaikoille. Siis ne paikat missä pitäisi olla liikkuva ja liikuntaan innostava koulupiha. Parkkipaikan paikalla tulisi olla pelikenttä jne.
Tai pitääkö koulubussin ja vanhempien koululaisten jättäpaikan olla aivan kouluportin vieressä vai voisiko se ollakin muutaman sadan metrin päässä. Ja sieltä sitten turvallinen pyörätie koulupihalle. Lapset liikkuisivat kuin huomaamatta senkin matkan lihasvoimalla. Järkevää.
Esitin myös urheilun rahaston kasvattamista valtion panostuksen osalta 50 miljoonaan euroon ja niin, että valtio sijoittaa tästä aina kaksi euroa ulkopuolelta kerätyn euron seuraksi. Näin siis koko rahaston koko kasvaisi alkupääomaltaan aina 75 miljoonaan euroon. Sen vuotuinen tuotto olisi tulevaisuudessa jo sellainen, että sillä olisi vaikutusta meidän huippu-urheilun rahoituspohjaan. Varmistaisi sitä myös tulevaisuudessa ja mikä tärkeintä myös kasvattaisi.
Itse olen saanut tehdä töitä sportin parissa valtion tasolla nyt jo pian 12 vuotta Valtion Liikuntaneuvostossa. Koskaan en itse ole ollut kovinkaan hyvä itse urheilussa. Ratsastuksesta tykkään tai oikeastaan rakastan ja myös motorsportista. Mutta kun pelimies en ole tässä ollut niin olen ollut sitten taustatekijä ja vaikuttaja niin pesäpallossa, salibandyssä ja hieman urheilussa laajemminkin. Ja aikanaan muuten aika pitkään myös pesäpallossa tuomarinakin. Hienoja muistoja ja niitä tehdään varmasti aikanaan vielä lisääkin.
Nyt liikunnan selonteko eduskunnan käsittelyyn ja tätä kautta arkeen. Iso ja tärkeä asiakirja ja jälleen yksi hyvä uudistus maamme hallitukselta. Halutaan rohkeasti uudistaa tätä maata.
Tänään myös valtioneuvostosta ulos oikeusministeri Antti Häkkäsen esitys uudesta rikoslain kohdasta missä käyttöön otetaan uusi rangaistuskokonaisuus nimikkeellä lapsen törkeä raiskaus. Samalla kovennamme merkittävästi seksuaalirikollisten rangaistuksia ja tähän kun nostaa viime viikolla annetun rikoksen uusijoiden tuomioiden tiukennukset niin olemme oikealla tiellä. Näillä toimilla osaltaan palautetaan uskottavuutta oikeusjärjestelmäämme kohtaan. Sitä se on totisesti kaivannut.
Päivään mahtui myös kaksi vierailua kun ensin päivällä eduskunnassa kävi syksyn toinen Hämeen Omakotiliiton vierasryhmä ja illalla entisen oppilaani Outi Siirolan partiolaisryhmä. Erilaiset ryhmät, mutta hyvät ja mielenkiintoiset keskustelu molempien kanssa.
Omakotiyhdistyksen väki nosti esille myös suunnitelmat kiinteistöverojen asuntojen arvostusten laskennasta. Esitys tuntuu hullulta ja kohtuuttomalta omakotiasujille ja muillekin. Lupasin asiasta puhua vielä.