LFT LäySä teki historiaa – Ennätysyleisön 527 katsojan edessä nousu kakkosdivariin

Blogi, maanantaina 25.03.2024

Lastikassa 527 katsojaa seurasi, kun LFT LäySä taisteli upeasti nousukarsinnasta paikkansa ensi kaudelle 2. divisioonaan. Sarjanousu varmistui uudessa kotiareenassa sen ennätysyleisön edessä. Tunnelma Lastikassa olikin monella tapaa ennenkokematon ja myös häkellyttävä.

LäySä pelasi täydellisen kauden valmentajansa Tomi Hietasen johdolla. Joukkue eteni läpi kauden voitosta voittoon ja nousukarsinnoissa joukkue oli yhtä vakuuttava. Molemmat karsintaparit kaatuivat loppilaisjoukkueen käsittelyssä suoraan kahdessa ottelussa. Nyt viikonloppuna Jyväskylän LV jopa vieläkin selvemmin kuin edellisparin vastus Toijalan TFT viikkoa aiemmin. Jyväskyläläiset kaatuivat kotikentällä ensin lauantaina 2-11 ja eilen sitten Lastikassa 10-3. Eilen LV jäi käytännössä maalitta muutamaa ylivoimapelihetkeään lukuun ottamatta. Edellisparissa TFT kaatui 4-8 ja 12-2. LFT LäySän hyökkäys oli vakuuttavaa.

LFT avasi eilen Lastikan ovet jo tuntia ennen peliä. Hallin katsomopaikat täyttyivät nopeasti ja jo pelin käydessä lisäpenkkejä kannettiin kaukalon reunoille. LFT LäySän nousutaistelu sai siis todenteolla loppilaiset ja kauempaakin tulleet liikkeelle. Itseasiassa eilen useammankin muualta tulleen kanssa juttelin miten nyt pelejä tullaakin Riihimäeltä, Hyvinkäältä ja jopa kauempaakin katsomaan Lopelle. Ja sama koskee muuten myös pelaajavirtaa. Lopen hyvät olosuhteet ja ammattimainen toiminta niin joukkueiden valmennuksessa kuin seuratoiminnassakin kerää porukkaa. Jos meiltä siis ennen ajettiin pelaamaan ja katsomaan salibandya Riihimäelle, niin nyt yhä useampien suunta onkin Lopelle.

Meidän uusi Lastikka onkin huippuesimerkki siitä miten toimivat ja ajanmukaiset olosuhteet luovat liikettä ja myös menestystä. Joukkuemäärä LFT:ssä kasvaa koko ajan ja salibandyn pariin tulee uusia pelaajia piskuisista junnuista lähtien. Tätä tarinaa olen pitänyt esillä myös toimiessani valtion liikuntaneuvostossa ja nyt myös sen puheenjohtajana. Ajanmukaiset ja toimivat liikuntapaikat saavat aikaan liikettä ja liikuntaa ja toisaalta myös luovat perustan lahjakkuuksien hioutua timanteiksi. Uskon vakaasti näin, että Lastikka tulee kasvattamaan Lopeltakin uusia pelaajia aina lajin huipulle asti.

Eilen Lastikka oli käytännössä täynnä. Katsomot olivat aikalailla täyteen pakattu ja lisäpenkkejä oli vielä kaukalon reunustoilla. Meillä on toki Lastikassa vielä varaus länsipäädyn lisäkatsomolle. Jo hallin rakennusvaiheessa teimme sinne vahvistukset niin, että kääntyvä alakatsomo voidaan myös sinne myöhemmin tarvittaessa asentaa. Sillä saadaan Lastikkaan lisäpaikkoja ehkä vielä noin 150. Mutta se täytyy sanoa, että hienosti hallimme kyllä toimii tänne yli 500 katsojan katsojamäärin jo nytkin. Ja myös kahvilamme yläkatsomon puolella on osoittautunut huippuinvestoinniksi ja isoissa peleissä alhaalla on ollut sitten vielä toinen puffettipiste. Eilenkin kahden myyntipaikan taktiikalla homma toimi erinomaisesti eikä pahoja ruuhkia ja jonoja juurikaan syntynyt. Ja myös hallin avauksessa tekemämme päätös pitää Lastikka ulkokengättömänä hallina on toiminut hyvin. Eilenkin paikat pysyivät kurattomina, kun kengät jätetään aulatiloihin.

Mutta olipahan taas upea tapahtuma ja ennen muuta hieno peli. Iso kiitos LFT:lle tapahtumasta ja LFT LäySälle pelistä. Saimme kokea jälleen jotain sellaista mitä Lopella ei ennen ole koettu ja näin saamme kokea ensi vuonnakin, kun eilisen voiton ansiosta LFT:n edustusjoukkue jatkaa pelejään 2. divisioonassa. Kakkosdivarissa siirrytään alempien sarjojen turnausmuotoisesta sarjasta ns. yksittäisiin peleihin eli ensi kaudella Lastikassa tulemme näkemään yhä isompia pelejä omina upeina arki-iltojen ja viikonloppupäivien tapahtumina.

Paljon on siis vettä Isojoessa virrannut sen jälkeen, kun Juha ”Häsä” Pitkä aikanaan sählyn Lopelle toi. Loppilainen junnutoiminta on kasvattanut lukuisia tähtiä salibandypeleihin Ville Lastikka kirkkaimpana tähtenämme. Aikanaan Lopen Laaka pelasi tiensä salibandyssä aina ykkösdivisioonaan muuntautuen matkan varrella sitten seutukunnan RSS Laakaksi. Seutukunnan joukkueen pelipaikka avautui Riihimäen Urheilutalolle, kun meidän 90-luvun alussa rakennettu Elmola kävi liian pieneksi. Loppilaisjoukkue siis joutui silloin evakkoon Riihimäelle. Ei joudu enää.

Toistaiseksi kirkkaimpana loistaa loppilaissälibandyn historiassa 96-ikäryhmän C1-junioreiden Suomenmestaruus. LFT voitti tuolloin 2012 keväällä C1-junioreiden finaalisarjassa Tampereen Classicin otteluvoitoin 2-0. Ennen finaalia LFT oli kaatanut tieltään puolivälierissä ensin Kirkkonummen Rangersin ja välierissä sitten Tapanilan Erän. Se oli kultainen kevät.

Tässä tuo legendaarinen LFT-96 joukkue kaudella 2011 – 2012:

• Juuso Jalovaara #4
• Jesse Valjakka #14
• Nico Matilainen #20
• Joonas Rantala #21
• Timi Vallioniemi #22
• Roope Grönholm #23
• Saku Pirinen #30
• Teemu Jormalainen #31 MV
• Olli Mustajoki #33 MV (A)
• Janne Vallioniemi #34
• Ville Lastikka #36 (A)
• Juha Juote #37
• Timi Ahola #40
• Jere Luhtala #43
• Tuomas Jaro #48 MV
• Aleksi Majasalmi #49
• Teemu Metsälä #59 (C)
• Ismo Juvonen #64
• Markus Sipronen #82 (A)

Tuttuja nimiä salibandyn tähdistöstä.

Mutta historia on historiaa ja uutta historiaa tehdään aina. Edustusjoukkueen kausi päättyi eilen nousujuhliin Lastikassa, mutta on tämä kevät jatkossakin säbää täynnä. LFT:n muut joukkueet vielä jatkavat kauttaan ja saaneen Lastikka vielä kevään aikana isännöidä myös eri ikäryhmien loppuhuipennuksiakin ja onhan luvassa vielä aina odotettu Lopen mestaruusviikonloppukin.

Nyt uusi viikko käyntiin. Tänään omassa kalenterissa seutukunnan asioita. Päivällä johtamaan puhetta Riihimäen seudun Seutujohtoryhmän kokoukseen ja illalla sitten vielä kotikunnan kunnanhallituksenkin kokous.

Ai niin… Eilen sain matkaani myös jälleen kauniin muiston isästäni. Yksi isän ihanista nuorista hoitajista kertoi Lastikassa tarinan tapahtumasta noin kuukautta ennen isäni kuolemaa. Hän oli peitellyt isääni yöunille ja toivottanut hyvää yötä. Isä oli vastannut: ”Hyvää yötä myös rakas poikani Timo”. Hoitaja oli hymyillen miettinyt miten isällä oli kuitenkin turvallinen olo näinkin. Kyllä – Sinun ansiostasi Sofia.

Kiitos! Tällaisia hoitajia ei voi kuin kiittää.

 

 

 

Kommentit