Venäjä on enää vain valehtelun suurvalta

Blogi, tiistaina 26.03.2024

Venäjän tilanne on monessa mielessä huolestuttava. Maasta on tullut vaarallinen ulkomaalaisten lisäksi myös omalle kansalleen. Diktaattoriksi itsensä nostaneen Vladimir Putinin kaudella kansalaisyhteiskunta on tukahdutettu, oppositio tapettu ja maa ajettu hylkiöksi. Kumppanimaita Venäjä ei enää näytä löytävän kuin toisista autoritäärisistä valtioista ja diktaattoriystäviltään. Ehkä Kiina jotenkin taiteilee harmaalla vyöhykkeellä, mutta enemmän ehkä Yhdysvaltojen takia kuin myötätunnosta Venäjälle. Viimeksi Venäjän pitkäaikainen liittolainen ja IVY-maaksi aikanaan liittynyt tai ehkä pakotettu Armenia käänsi selkänsä Putinin Venäjälle. Ja näyttää, että kaikki ne maat jotka pelkäävät Venäjä-kumppanuuden ajavan maan lopulta sotaan pyrkivät tavalla tai toisella eroon alisteisesta asemastaan ja pelon ilmapiiristä. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainaan paljasti Venäjän todelliset kasvot ja ”ystävyyden” syvimmän olemuksen.

Viime Venäjä tukahdutti oppositionsa nimekkäimmän johtohahmon Aleksei Navalnyi surmaamalla hänet vankilassa. Julkisuudessa on kerrottu, että murha oli tärkeä Putinin hallinnolle hoitaa pois ennen Venäjän ”näytösvaaleja” ja ennen muuta myös siksi, että Navalnyin nimeä ei nostettaisi vankeinvaihdon listoilla esille. Venäjällä toimiva oppositio tukahdutettiin näin käytännössä kokonaan. Nyt maan oppositio toimii maanpaossa eri puolilta maailmaa. Moni odottaen, että joskus isänmaa olisi vielä vapaa, demokraattinen ja turvallinen. Liekö koskaan?

Putinin hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut jo yli kaksi vuotta ja sotatoimet ovat vain kiihtyneet. Samaan aikaan Moskovassa tapahtuu vakava terroristi-isku. Sen on ottanut nimiinsä ns. ISIS-K eli Vilayat Khorasan. Epätoivoisesti Kreml ja Putin ovat yrittäneet levittää väitteitä, että terrori-iskulla olisi ollut yhteys Ukrainaan. Totta kai. Iskua olisi niin mukana käyttää ”Mainilan laukauksina” sotatoimien kiihdyttämiselle ja myös edessä olevalle liikekannallepanolle.

Varma, emme toki voi olla siitäkään ettei iskun takana lopulta olisikin Putinin oma hallinto ja Kreml. Venäjällä kaikki on mahdollista. Mutta tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat aitoon islamistiseen terroristi-iskuun, mistä myös Yhdysvallat Venäjää etukäteen varoitti. Itseasiassa USA:n tapaan myös monet muut länsimaiset lähetystöt varoittivat Venäjää jo kuluvan maaliskuun alussa, että ääriryhmät suunnittelevat iskua Moskovaan. Länsimainen tiedustelu pystyi varoittamaan Venäjää jopa siitä, että kohteena voisi olla konsertti. Lähetystöt kehottivatkin välttämään konsertteja. Putin piti lännen varoituksia provokaatioina ja jätti ne huomiotta – kohtalokkain seurauksin.

Moskovalaiseen Crocus City Hall -konserttisaliin tehty terrori-isku olikin näin ollen katastrofaalinen epäonnistuminen Putinin hallinnolle. Itseasiassa aikanaan viime vuosituhannen lopussa Putin nousi valtaan nimenomaan lupauksessa nujertaa terrorismi ja tehdä Venäjästä turvallinen. Lupausten taustalla oli vuoden 1999 kerrotalopommi-isku missä surmansa sai noin 300 ihmistä. Putinin puhetta iskujen jälkeen on yleisesti pidetty hänen porttien avaajana presidentiksi.

Vuoden 1999 iskut toimivat sitten Venäjälle ”oikeutuksena” aloittaa Tšetšenian sota. Nyt näyttää siltä, että Moskovan iskua käytetään samalla tavalla entistä kovempien otteiden oikeuttajana Ukrainaa. Putinhan valehteli jälleen kansalleen ja häpeillen omaa epäonnistumistaan taata oman kansansa turvallisuus syytti Ukrainan Kiovan neo-Nazi -hallintoa osallisuudesta iskuun.

Näyttää selvältä, että Venäjällä ote omasta kansasta kovenee. Liikekannallepano on varmasti seuraavia askelia. Yhä useampi venäläisnuorukainen lähetetään kuolemaan Ukrainaan. Ja vain ja ainoastaan Putinin hulluutta.

Onko tapahtunut menneet näin? Siitä emme voi olla tietenkään varmoja.

Venäjä on enää vain valehtelun suurvalta.

….

Kello 15.12 ja töitä kotikonttorissa. Aamulla kotikunnan tilinpäätösinfo medialle. Lopen kunnan vuoden 2023 tilinpäätös on +463 747 euroa ylijäämäinen. Päättyneen tilikautemme tulos toteutui siis budjetoitua paremmin. Ylijäämäiseen tulokseen vaikutti merkittävästi arvioitua paremmin toteutuneet verotulot.

Kunnanjohtajamme Mikko Salmela totesikin tiedotteessamme tänään, että ”Lopen kunnan taloutta on pitkään hoidettu vastuullisesti. Velkaantumisasteemme on hyvin maltillinen ja suuret investoinnit on hoidettu ajallaan. Talouteen liittyvän epävarmuuden keskellä talouden tasapainoon keskityttiin tilinpäätösvuonna vielä normaaliakin tarkemmin. Lopulta vuodesta 2023 tuli Lopelle hyvä niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin”.

Lopen talouteen vaikutti kuitenkin päättyneen vuoden aikana yleinen talouskehityksen epävakaus ja kustannusten nousu mm. materiaalien, kuljetuskustannusten, energian ja polttoaineiden osalta sekä lainojen korkokulujen nousu. Vuoden 2023 alussa toteutettu hyvinvointialueuudistus vaikutti myös Lopen rahoitukseen ja kustannusrakenteeseen. Vuonna 2023 toimintamenojen toteuma oli noin 26,3 miljoonaa euroa ja toimintamenot pienenivät 53,22 % edelliseen vuoteen verrattuna. Toimintatuottojen toteuma oli vuonna 2023 yhteensä noin 5,1 miljoonaa euroa ja toimintatuotot pienenivät 17,1 % edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2023 verotulojen ja valtionosuusrahoituksen toteutumaan vaikutti rahoituksen kohdentuminen uudella tavalla kunnille ja hyvinvointialueille. Verotulojen toteuma oli noin 18,6 miljoonaa euroa ja verotulot toteutuivat 45,04 % pienempinä kuin edellisenä vuonna. Valtionosuuksien toteuma oli noin 6,3 miljoonaa euroa,  66,23 % pienempi kuin edellisenä vuonna. Loppi sai vuonna 2023 verotuloja ja valtionosuuksia yhteensä asukasta kohti laskettuna 3 232,62 euroa.

Investointimenojen toteuma oli yhteensä noin 5,3 miljoonaa euroa. Investointimenot toteutuivat noin  0,7 miljoonaa euroa edeltävää vuotta pienempinä. Investoinnit sisälsivät isoimpina hankkeina Läyliäisten paloaseman ja Lopen liikuntahallin Lastikan uudisrakentamisen investointihankkeet, jotka valmistuivat vuonna 2023. Molemmat investoinnit ovat keränneet jo nyt runsaasti kiitosta.

Lopen kunta otti pitkäaikaista lainaa vuoden 2023 aikaan 3,0 miljoonaa euroa ja lainoja lyhennettiin n. 2,5 miljoonaa euroa. Lainakanta vuoden lopussa oli 2 216 euroa/asukas. Edeltävänä vuonna vastaava tunnusluku oli 2 051 euroa/asukas. Lopen kunnanhallitus käsitteli johdolla vuoden 2023 tilinpäätöstä kokouksessamme eilen ja allekirjoitimme sen. Valtuusto käsittelee tilinpäätöksen osaltaan 27.5.2024.

 

 

 

Kommentit