Itärajan turvallisuus taattava – Moitteetkin voidaan ottaa vastaan, kunhan maamme koskemattomuus turvataan

Blogi, keskiviikkona 27.03.2024

Keskustelu maamme itärajasta on saanut erikoisia kierroksia. Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on asettanut ykköstehtäväkseen maamme koskemattomuuden ja turvallisuuden takaamisen. Nyt tätä uhkaa, sotavuosiemme jälkeen, vakavimmalla tavalla Venäjä. Venäjä käynnisti viime vuoden lopulla hybridihyökkäyksen maatamme vastaan ja tämä operaatio on jatkunut tästä lähtien. Myös EU on todennut kyseessä olevan hybridihyökkäys.

Tämä on siis oleellisin asia tässä tilanteessa. Kyse ei ole siis turvapaikkapolitiikasta vaan maamme turvallisuudesta.

Totta, että aikanaan, tosin täysin erilaiseen maailmaan laaditut, kansainväliset sopimukset ja myös EU-oikeus edellyttävät, että otamme maahamme tulleiden turvapaikkahakemukset vastaan. Näitä sopimuksia laadittaessa ei tosin osattu varautua tällaiseen toimintaan mitä Venäjä tällä hetkellä tekee. Uskallan sanoa, että tässä maailman tilanteessa ei tällaisia kansainvälisiä sopimuksia allekirjoitettaisi. Kansainväliset sopimukset eivät esimerkiksi tunnista tällaista välineellistetyn maahantulon eikä hybridihyökkäyksen tilannetta.  EU:kin on siis myöntänyt, että maamme kohdalla ei ole kyse turvapaikkapolitiikasta, vaan turvallisuuspolitiikasta Venäjän hybridihyökkäyksen edessä.

Itseasiassa tästä nykytilanteesta kärsivät myös he, jotka maailmassa aidosti turvapaikkaa tarvitsevat. On tärkeää, että hädänalaiset voivat hakea turvapaikkaa, mutta nyt heillä ei Venäjän näin toimiessa siihen ole mahdollisuuksia. Toki kannattaa muistaa sekin, että Venäjä käyttää näitä maahansa pyrkiä ihmisiä häikäilemättömästi hyväksi. Uutiset ovat kertoneet mm. intialaisista, jotka houkuteltiin Venäjälle ja pian kieltä ymmärtämättöminä venäjänkielisen asiakirjan allekirjoitettuaan heidät on komennettu sotimaan Ukrainan rintamalle. Huijattua allekirjoitusta ei ole voinut perua ilman vankilatuomiota. Tämä jo osaltaan kertoo siitä, että meidän on saatava viesti perille myös lähtömaihin; ”On hengenvaarallista lähteä Venäjälle” ja ”rajassamme ei ole aukkoa päästä Schengen-alueelle laittomasti”. Tämä viesti pitää saada jonon lähtöpäähän mm. Mogadishuun ja Bagdadiin.

Kuten olen aiemminkin täällä kirjoittanut, niin itärajamme Venäjän puolella odottaa tälläkin hetkellä suuri määrä – jopa tuhansia ihmisiä – Venäjän hybridioperaatioon osallistumista. On myös todennäköistä, että itärajalla alkaa tapahtua myös enemmän, kun lumet pitkältä maarajaltamme sulavat. Pysyykö hybridioperaatio edes Venäjän hallinnassa on sekin kysymysmerkki? Syntyykö alueelle sekasortoa? Nyt lausuntokierrokselta tulleella uudella poikkeuslailla haluamme siis estää pahimpien uhkakuvien toteutumisen.

Ja kannustan edelleen lukemaan Sisäministeriön muistion 28.11.2023 liittyen Valtioneuvoston päätökseen rajanylityspaikkojen väliaikaisesta sulkemisesta ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä. Siinä todetaan mm., että…

”Viranomaiset ovat havainneet ilmiön sisältävän myös kansainvälistä rikollisuutta. Ilmiön voimistuessa kasvaa myös riski siitä, että maahan pyrkivien henkilöiden joukossa on rikollisia tai radikalisoituneita henkilöitä. Poliisin arvion mukaan maahan saapuvien ihmisten mukana Suomeen todennäköisesti saapuu sisäistä turvallisuutta vaarantavia henkilöitä, joista osalla voi olla sotarikostaustaa. Maahan tulevien henkilöiden joukossa Suomeen voi päästä myös rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä, rikollisjärjestöjen jäseniä ja siviileiksi tekeytyneitä sotilaita. Suuri hakijamäärä mahdollistaa myös erilaisten kansallista turvallisuutta vaarantavien henkilöiden tai joukkojen tarkoituksellisen lähettämisen Suomeen. On todennäköistä, että ilmiö tulee aiheuttamaan yhteiskunnassa turvattomuutta.”

Tästä tässä on kyse. Ei siis oikeudesta hakea turvapaikkaa.

Nyt lausuntokierroksella ollut poikkeuslaki edellyttää eduskunnassa laajaa 4/5 enemmistöä kiireellisyytensä takia ja sen jälkeenkin 2/3 enemmistöä itse päätöksenteossa. Haluan itse luottaa siihen, että nämä enemmistöt eduskunnasta maamme koskemattomuuden ja turvallisuuden takaamiseksi löytyy.

Näyttää selvältä, että hallituksen esitys on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten velvoitteiden ja ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. Voi olla, että joudumme näihin kysymyksiin vastaamaan ja siihen pitää olla valmis. Voimme saada näiden asioiden rikkomisesta moitteet tai muutakin. Nekin on syytä olla valmis vastaanottamaan.

Olen itse kuitenkin lopulta varma, että maamme tulee saamme ennen muuta kiitosta ja arvostusta siitä, että hybridihyökkäys pysäytetään ja tällä tavalla toimivan Venäjän mahdollisuudet horjuttaa länttä pelataan pois.

Maamme turvallisuus ja koskemattomuus on taattava kaikissa tilanteissa.

Ja se myös tehdään.

….

Kello 22.26 ja takaisin kotona. Tänään ilta Maikkarilla Jan Andersonin Asian Ytimessä yhdessä vasemmistoliiton Anna Kontulan kanssa. Aiheena sama eli itäraja ja käännytyslaki. Ohjelma löytyy MTV:n Katsomosta.

 

 

 

 

 

Kommentit