Lahti2017 – Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avasi Lahden 7. MM-hiihdot

Blogi, keskiviikkona 22.02.2017

Tänään tehtiin hiihtohistoriaa kun Tasavallan Presidentti avasi Lahden seitsemännet hiihtolajien MM-kisat. Mikään muu kaupunki ei ole isännöinnyt näin montaa kertaa MM-kisoja kuin Lahti ja Salpausselkä. Lahden Kauppatorilla upea talvinen avajaisjuhla ja näyttävä joukko maailman parhaita talvilajien urheilijoita. Avajaisparaatissa nähtiin edustajia yhteensä 61 eri maasta ja mitalitaisto alkaa heti huomenna. Toivottavasti heti kilpailujen alku tuo myös suomalaismenestystä ja hyvää kisahurmosta. Itse uskon tähän ja useampaankin suomalaismitaliin legendaarisista Salppurin maisemista. Harmin paikka, että mäkihypyssä ei nyt menestystä taida olla luvassa edes jymy-yllätyksellä, mutta ladulta tulee kultaa ja enemmänkin. Näin uskon.

Itse olen saanut seurata Lahden kisojen valmisteluja ennen muuta Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajan pestistä. Kisapaikkoja on laitettu viime vuosina kovalla urakalla kuntoon ja nyt kaikki on valmista kisoja varten. Itse toivon, että Salpausselän kisamonttua voitaisiin kehittää jatkossakin entistäkin määrätietoisemmin maamme talvilajien ykköspaikaksi mäkihypyn ja hiihdon lisäksi myös ampumahiihdon osalta. Aikanaanhan Ampumahiihtoliitto haki omat arvokisansa Kontionlahdelle, mutta toivottavasti seuraavat sitten meille Hämeeseen. Pienen maan kannattaisi keskittää ja käyttää resurssit yhden paikan vahvaan kehittämiseen. Tähän ainakin itse olen enemmän kuin valmis, mutta totta kai se vaatii ennen muuta lajiliitoilta yhtenäistä näkemystä tästä.

Upeissa avajaisissa esiintyi tänään yli tuhat esiintyjää Kiira Korven, Toni Niemisen, Veikko Kankkosen ja kumppaneiden johdolla. Osa lavalla ja osa screenillä. Virallisen avajaispuheen piti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka urheilumiehiä henkeen ja vereen. Joissain MM-kisoissa muistasin Niinistön itsekin käyneen ladulla. Muistanko oikein?

Hienoa oli myös se, että avajaisissa oli mukana myös esiintymässä paljon lahtelaisia koululaisia ja itseasiassa koko kisojen järjestely vaatii valtavan talkoolaisten ja vapaaehtoisten työn ja uurastuksen. Kiitos kuuluu heille.

Avajaiset huipentuivat suureen ilotulitukseen ja nyt kisat voivat alkaa. Olisiko suomalaiskultien ottajat tässä? Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Matti Heikkinen! Kolme kultaa olisi kova juttu! Huomenna sprintin karsinnat ja taistelu alkaa!

….

Tänään eduskunnassa kokouspäivä ja mielenkiintoinen suojatasolta korkea kuuleminen puolustusvaliokunnassa ja myös keskustelu Anne Bernerin osuudesta ns. Finavia-caseen. Vasemmistopuolueet esittävät ministerille luonnollisesti epäluottamusta ja vaikka se onkin poliittisesti aika kova liike niin omistajaohjaukseen tarvitsemme lisää läpinäkyvyyttä ja sääntöjä. Tämä pitää nyt käydä huolella läpi ennen kaikkea tästä tulokulmasta.

Huomenna eduskunnassa jatkamme ja taitaa olla pakko hieman kisojakin ipadilta jossain välissä kurkkia. Penkalle en huomenna vielä ehdi millään.

Kommentit