Kyttikopista Erkkiläksi – Uusi jahtikausi käynnistymässä suurten riistamäärien myötä

Blogi, sunnuntaina 12.09.2021

Malja metsälle, riistalle ja Erkkilälle.

Pekkalan lähimetsä Torkinmäen, Niittumäen ja Rantasuon yhtymäkohdassa sai tänä kesänä oman kyttikoppinsa. Projektista tuli sellainen minun toisen koronakesän kesätyö ja mukava sitä olikin nikkaroida. Nikkarointia ilman sen suurempaa suunnitelmaa vaan nimenomaan silmällä ja tunteella. Monen monet kerrat kiipesin kopi seinustalle ja jopa katolle ja taas alas katsomaan miltä näyttää ja siitä se pikkuhiljaa rakentui. Urakan edetessä tuli selväksi, että Pekkalan kyttikopista tulee Erkkilä ja eilen muutaman läheisen jahtiveljen kanssa kyttis sitten otettiin ns. virallisesti käyttöön ja nimettiin myös Erkkiläksi.

Virallinen nimi Kyttikoppi Erkkilä 9.3x66EK.

Mukava urakka näin päätökseen ja avauslaukauksen ampui Kuparisen Kari ja sakolaisella totta kai. Jahtikausi saa siis täälläkin alkaa.

Syyskuun alustahan alkoi jo valkohäntäpeuran vahtimismetsästys. Ajo- ja koirametsästys on sallittu sitten syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Kyttimetsästyksen varhaisemmalla aloittamisella on tavoitteena nimenomaan pienentää kantaa ja tätä kautta torjua myös vahinkoja ennen muuta liikenteessä, mutta myös kasvassa määrin myös pelloilla ja viljelyksillä. Myös hirven ja metsäkauriin metsästys alkavat syyskuun alussa.

Tällä jahtikaudella valkohäntäpeuraa saa pyytää ajavalla koiralla aina ensi vuoden helmikuun 15. päivään saakka. Samalla myös keinovalon ja pimeänäkötähtäinten käyttöön voi hakea Riistakeskukselta poikkeuslupaa tiheimmillä peura-alueilla. Tällä on tarkoitus nyt myös helpottaa kyttimetsästystä nimenomaan kauden alussa ja pimeimpänä sulan maan aikana.

Maanlaajuisesti alkaneelle metsästyskaudelle hirven pyyntilupia myönnettiin hieman vähemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin ennätyksellisen paljon ja tavoitteena on nyt kannan pienentäminen nimenomaan täällä meillä peruojen tiheimmillä alueilla. Jahdeissa on nyt käytössä  yhteensä 41 631 hirven, peräti 77 881 valkohäntäpeuran ja vielä myös 507 kuusipeuran ja 18 metsäpeuran pyyntilupaa. Ja kun yhdellä pyyntiluvalla saa siis kaataa yhden aikuisen, mutta vaihtoehtoisesti kaksi vasaa, niin kokonaismäärä nousee selvästi lupamäärää suuremmaksi.

Riistakeskukselle ”Luonnonvarakeskuksen tuottaman arvion mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 10,6 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 82 100 hirveä.  Hirvikantaa on pienennetty metsästyksellä viime vuosina ja kanta oli viime kauden jälkeen noin neljänneksen pienempi kuin viisi vuotta sitten”. Hirvien talvikannan tavoitemääräksi on asetettu koko maassa noin 70 000 – 86 000 yksilön kanta. Viime syksyn metsästyksessä saatiin saaliiksi 49 131 hirveä ja pyyntiluvista käytettiin noin 80 prosenttia. Ja nyt siis lupamäärää tästä hieman laskettu.

Sen sijaan ”luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen valkohäntäpeurakanta oli viime kauden metsästyksen jälkeen noin 125 000 valkohäntäpeuraa (95 % luottamusväli 113 000 – 136 000). Tarkentuneen arviointimenetelmän mukaan kanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 % huolimatta siitä, että valkohäntäpeuroja kaadettiin huomattavasti aiempaa enemmän. Viime metsästyskaudella saaliiksi saatiin noin 70 000 valkohäntäpeuraa. Peurakanta keskittyy voimakkaasti Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan sekä Etelä- ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueille”.  Nyt jahtikaudella onkin tavoitteenamme voimakkaammalla metsästyksellä pienentää valkohäntäpeurakantaa sen tiheimmillä esiintymisalueilla.

Tarkkoja riistalaukauksi. Ja ollaan myös pimenevissä illoissa valppaina liikenteessäkin.

Viikonloppu sai upean päätöksen. Valtteri mahtavassa iskussa ykkösissä ja Kalle ja Jonne rallissa. Huikeita kavereita ja maailman nopein kansa! Onnea!

Mutta sen huipennuksen mulle antoi ihana ja rakas kummityttö Elisa. Upea peli SM-karsinnassa Hämeenlinnan Nummikeskuksessa. Voitto muuttui viime minuuteilla tasapeliksi, mutta hyvää vahvaa peliä Häme Starsilla ja aamun matsista myös sitten se makea voittokin. Kiitos Eltsu!

 

Kommentit