Kyläkoulujen arvo ymmärretään viimeistään myöhässä – Tänään Joentaan Kyläkoulu sai uuden liikunnallisen pihansa

Blogi, lauantaina 01.12.2018

Tänään minulla oli kunnia avata Joentaan koulun koulupiha. Kyläkoulun pihaan panostettiin tänä vuonna 40 000 euroa lisää rahaa ja tavoitteena lisätä pihan toiminnallisuutta ja myös liikunnallisuutta. Pihasta olikin tullut hieno ja liikunnan riemua riitti samantien lapsista kylän vanhimpiin.

Näin se 2010-luvun kyläkeinu keinuu ja kyydissä niin kylän yli 80-vuotiaat kuin alle 10-vuotiaatkin. Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa! Siellä muuten minun takanani vauhdin hurmasta nauttii myös itse Lopen Seppä Kari Salonenkin. Taisi joskus Minin kyyti olla vielä hurjempaa.

Avasinkin Koulupihan vain lyhyellä puheella missä kiitin ennen muuta Joentaan Kyläyhdistystä ja koulun väkeä upeasta työstä, mutta myös pihan mahdollistaneita päättäjiä ja tekijöitä hyvästä työstä. Joentakanahan kyläyhdistys on panostanut valtavasti kylänsä elinvoimaan ja yhteisöllisyyteen ja esimerkiksi Krouvin Kyläpäivien tuotot on leijonanosin käytetty oman kylän koulun kehittämiseen ja pihan parantamiseen. Jo aiemmin ennen tätä kunnan 40 000 euron satsausta koulun pihaan on hankittu kyläyhdistyksen rahoilla jääkiekkokaukalo, lukuisia kiipeily- ja leikkitelineitä ja tehty monia retkiä ja muita. Joentaan kyläyhdistys ja koko kylä yhdessä naapurikylän Sajaniemen väen kanssa ovat tehneet parasta mahdollista työtä.

Joentaan kylä onkin kasvanut hienosti ja on tänään yksi elinvoimaisimpia maaseutukyliämme ja myös yrityksiä on alueelle tullut ja tulee koko ajan lisää. Hieno esimerkki elävästä maaseudusta ja kylästä missä on elinvoimaa ja yhdessä tekemistä.

Muuten saman kylän Shellillä tulee itsekin usein istuttua ja parannettua maailmaa ja samaisella Shellillä myös pidimme liikenneministeri Anne Bernerin kanssa sen aikalailla ainutlaatuisen ja legendaarisenkin Shellin parlamentin. Kävimme tutustumassa Hämeen heikkokuntoisiin sorateihin ja niiden korjaustarpeisiin.

Mutta siis vain lyhyt puhe ja sitten juoksujalkaa lasten ja aikuistenkin kanssa leikkimään ja ulkoilemaan koulupihalle. Parhaalla hetkellä kyläkeinussa meni niin kylän vanhat herrat yli kasikymppinen ja seiskavitonen ja kylän pienimpiä alle kymppivuotiaita ja taisi meitä isiä ja äitejä meno pelottaa kaikista eniten 🙂

Ilman hyviä ja liikuntaan innostavia koulupihoja emme ikinä saavuta lasten kolmen tunnin päivittäisen liikunnan minimimäärää. Siksi itsen pidän näitä panostuksia esillä ja tulen esittämään lisääkin. Vierivä kivi ei sammaloidu.

Onnea vielä Joentaan koululle ja kylälle uudesta pihasta ja vielä tulossa on pelialusta kaukaloon sulankelin aikoja varten ja toivottavasti saamme lentopallokentän laajennettua myös aikuisille sopivaksi jo tulevana kesänä. Uskon, että sekin hoituu kun kunta antaa vain kylänväelle luvan ja hieman rahaa laittaa asiat kuntoon. Pääse kylän entinen nuori Basso ja muutkin sitten pelaamaan ja sellaisia niiden kyläkoulujen pihojen pitää ollakin eli tekemistä kaikenikäisille kyläläisille.

Joentaan Kyläkoulu on hieno esimerkki siitä kuinka koulu toimii kylän ja tässä tapauksessa kahden kylän sykkivänä keskuksena. Älkää sulkeko muuallakaan näitä kyläkouluja. Silloin helpolla suljette myös kylän oven uusilta asukkailta ja kasvulta. Olen varma, että ratkaisu on oikea kun kyläkouluihin luotetaan taajama- ja kaupunkikoulujen rinnalla. Elävästä maaseudusta hyötyy koko maan.

….

Joentakaa suuntasimme sitten vielä Launosten perinteiselle Joulupolulle. Ihastuttava rentouttava vaellus kauniissa joulukuun päivässä. Paljon nähtävää, koettavaa, tekemistä ja maistamistakin. Kiitos Launostenkin väelle. Teitte joulukuun alusta parhaan mahdollisen.

Huomenna sitten Riihimäellä joulun avaus ja illansuussa sytytämme myös kotikunnassani Lopella joulukuusen kynttilät. Adventti saa tulla.

Kommentit