Kyläkolmikko valittiin Hämeen Vuoden 2021 Kyläksi – Pilpala, Hunsala ja Teväntö saivat ansaittua kiitosta

Blogi, torstaina 08.07.2021

Hämeen Kylät ry julkisti eilen 7.7.2021 Hämeen Vuoden Kylän. Tällä kertaa arvokasta tunnustusta ei saanutkaan vain yksi kylä vaan meidän Lopen kyläkolmikko Pilpala, Hunsala ja Teväntö. Pilpalat Kylät ry:n alla toimiva kolmen kylän tiivis rypäs olikin aikalailla odotettu kohde. Pilpalan kylissä on tehty pitkään määrätietoista ja hyvää työtä ja kyläyhdistyksen ansiosta alueen elinvoima on isolta osin säilynytkin juuri näin vireänä kuin se nyt on. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marimella Röök kiittelikin eilen avauspuheenvuorossaan kylien kesäjuhlissa kaikkien kolmen kylän asukkaita ja mm. sitä miten vaikeana koronavuotenakin on naapuriapua ja muuta löytynyt aina, kun joku sitä on tarvinnut.

Pilpalan, Hunsalan ja Tevännön alueella asuu noin 500 loppilaista ja iso määrä kesäloppilaisia ja vapaa-ajanloppilaisia. Liitontalo, kylätalona, onkin muodostunut hienoksi kylien keskipisteeksi ja niin tapahtumien, mutta myös mm. seurakunnan ja muunkin kerhotoiminnan sydämeksi. Tämä on osaltaan mahdollistanut myös talon ylläpidon, mutta myös piha-alueen kehittämisen. Pihaan on hankittu mm. uusia lasten leikkivälineitä keinuja yms. ja nyt tuoreimpana tehty caravaanareita ja muita varten Lopen ensimmäinen Matkaparkki.

Liitontalon rinnalla Pilpalan koulu on ollut toinen kylän henkireikä ja eilen olikin mukava kuulla, että oppilasmäärä koulussa on jälleen nousussa. Onko syksyllä koulussa jo yli 20 oppilasta jälleen, niin sen aika näyttää. Kuulemma lähellä tätä ollaan ja myös uusia lapsiperheitä kylille on muuttanut. Hieno juttu ja elinvoimaa parhaimmillaan.

Eilen myös juhlassa puhuimme valokuituhankkeesta. Kyläkolmikon alueelle on myös suunniteltu valokuitua ja nyt tuoreimpana on ollut esillä Lounean linjaus Karkkilasta Hunsalaan, Tevännölle ja Pilpalaan ja sieltä Rautakoskentien vartta pitkin sitten Vojakkalaan. Toivottavasti tämä tai toisena vaihtoehtona Lopen Kuidun hankkeet nyt etenisivät. Kiinnostusta on kuulemma reilusti ja toivottavasti myös siirtymälinjoille saadaan tukea. Nopeat tietoliikenneyhteydet nimittäin toisivat alueelle aivan uudenlaista elinvoimaa niin asumiseen kuin vapaa-ajanasumiseenkin, mutta myös yritystoimintaa ajatellen. Kannatan.

Ja onhan alueella jo muutenkin paljon kaikkea hienoa. Eilen kyläjuhlien jälkeen vaihdoin vielä kansallispuvun ratsastushousuihin ja suuntasin Hunsalan vanhalle ratapohjalle ja metsien poluille illan laukoille yhdessä hunsalalaisen Tiina Seppälän kanssa. Tintin kotitila Pelto-Seppälä täyttää ensi vuonna jo 300 vuotta ja tilalla elinvoimaa riittää. Satapäinen lihakarja kasvaa mäen nurmilla ja päärakennuksessa palvelee herkullinen Mulli & Mallas -tilaravintola ja lähiruokapuoti. Onko jo teille tuttu? Nyt jälleen pihviä, pizzaa ja Mulliburgereita tarjolla perjantaina ja lauantaina ja todellakin suosittelen ajelemaan vaikka kauempaakin Lopen Hunsalaan ja Pelto-Seppälän tilalle (Kyläsillantie 184). Lupaan, että ette pety.

Ja toinen mainio kohde on Lättis eli Lättähattukahvila (Rautakoskentie 2079) Pilpalan keskustassa. Vanhasta junanvaunusta on tehty upea kahvila kylälle ja tänä kesänä siellä jälleen piipahtaa yli 20 000 motoristiä, junaharrastajaa ja ihan muuten vaan kesäkahveja nauttivaa. Sinnekin kannattaa ajella.

Mutta nyt vielä paljon onnea Pilpalan Kylät! Sydän sykkiin teille! Niin ja onnea myös forssalainen Anu Puranen Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2021! Upea tunnustus tärkeästä työstä.

Niin ja tässä vielä pieni puheeni eilisestä juhlasta: Ei polku tää vie mihinkään – vai miten se menikään?

Ps. Tulkaahan tänään illalla Lopen punaiselle torille. Torstai-iltojen kesätorit jatkuvat siellä hyvän ruuan ja musiikin ja muun torielämän parissa. Kannattaa tulla sinnekin kauempaakin.

Lopen torstain Kesätoreilla riittää tunnelmaa

Mukava päivä päätökseen. Illalla kävin vielä pienimmän meikäläisen kanssa Santa Pirjon iltahartaudessa. Vuosisatainen vanha kirkkomme ja kaunis kesätunnelma. Siinä sielu ja mieli lepäsi. Rauhoittavaa.

Mutta sitä ennen päivää kyttikoppihommissa ja sitten tuo kesätori. Väkeä jälleen hyvin paikalla ja mainio tunnelma sielläkin. Järjestämme siis Lopen kunnan toimesta kymmenen kesäiltaa torstain Lopen torilla ja aina siis torimyyntiä ja herkkuja, mutta myös aina livemusiikkia ja muutakin ohjelmaa. Ja sitä kesätunnelmaa parhaimmillaan. Kannattaa siis ajella Lopelle tulevinakin torstai-iltoina kello 17-20. Ja siitä siis ehtii Pyhän Birgitan kirkkoon vielä kasiksi iltahartauteen.

Nyt saunan raikkaana vällyjen väliin. Tai taidan jäädä vällyjen päälle. Hellekesää.

Kommentit