Paljon Onnea Hämeen Vuoden 2021 kyläkolmikko – ”Ei polku tää vie mihinkään”

Kynästä, keskiviikkona 07.07.2021

Hyvät kyläläiset, kylien ystävät
Naiset ja miehet,

Pari vuotta sitten keväällä 2018 sain onnitella Hämeen Kylät ry:tä sen 20-vuotisjuhlan johdosta. Tänään minulla on erityisen mieluisa tehtävä onnitella Vuoden 2021 Hämeen Vuoden Kylää. Teen sen tänään Hämeen maakunnan valtuustonpuheenjohtajana, mutta myös Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja ylpeänä naapurikylän asukkaana.

Tällä kertaa arvokas tunnustus ei osu vain yhdelle kylälle, vaan Pilpalan kylille. Kylien ryppäälle. Meillä Lopella puhutaan kolmesta kylästä.

Pilpala, Hunsala ja Teväntö.

Milloin ollaan missäkin? Kuka asuu missäkin? Se on tarkkaa ja aina sitä ei tahdo tietää edes kylän väki itsekkään.

Pilpalan kylän tiedetään olleen paikallaan jo 1300-luvun loppupuolella. Vuonna 1452 kylässä oli kaksi taloa, vuonna 1539 taloja oli kolme: Ollila, Lättilä ja Hyrry.

Pilpala sekä naapurikylät Hunsala ja Teväntö ovatkin Lopen kunnan vanhimpia kyliä.

Maaseutu on muuttunut vuosikymmenten saatossa paljon. Nämäkin alueet taisivat olla väkirikkaimpia sotien jälkeen, mutta tänäkin päivänä elävät kylät ovat koko maamme elinvoimaisuuden mittareita.

Jos perinteiset kauppa- ja pankkipalvelut loppuivat, niin tilalle on usein tullut muuta. Hyvän ja laadukkaan elinympäristön lisäksi usein kesäelämää ja sen ympärille eloa. Tällaisista Pilpalan kylissä voisi mainita ainakin vanhan kiskobussi Lättähattu -kahvilan, jossa vierailee vuosittain 20 000 motoristiä ja junaharrastajaa, ja ihan vaan kesänviettäjää, ja ensi vuonna 300-vuotisjuhliaan viettävän Hunsalan Pelto-Seppälän tilan Mulli & Mallas -tilaravintolan ja lähiruokapuodin.

Tässä aika juurevilla hämäläisillä mailla seisomme. Käyn usein tuossa Hunsalan puolella ratsastamassa. Laukkaa vanhaa ratapohjaa ja ravia metsien polkuja. Ystäväni tilan… Tiina Seppälä, joka siis tänä päivänä veljensä Tommin kanssa viljelee tuota Pelto-Seppälän tilaa läheisellä mäellä on usein vienyt pohdintoja siihen miten hänen esiäidit ja -isät ovat niitä samoja maita viljelleet, kaskia pitäneet, tervaa polttaneet ja teitä taivaltaneet. Siinä on jotain niin suomalaista. Juurevaa.

Ja onhan näiden kulmien ihmisistä ja paikoista syntynyt myös mielenkiintoisia kirjoja ja uusiakin on tulossa.

Omat ensimmäiset muistot Pilpalasta liittyvät yläkoulu- ja rippikouluaikaan. Kylällä eleli silloinkin kivoja tyttöjä. Ja rakkaudesta se hevonen silloinkin potki. Tainaa piti hieman kiusoiltella nimeämällä Paaranluolan levyjensoittajana Neon 2 -bändin kappale Ei polku tää vie mihinkään – Pilpalan kansallislauluksi. Olimme silloin aika velikultia.

Ja nyt kun tuota moottoripyörien ketjua katsoo jopa ympäri Eurooppaa tänne Pilpalaan niin tuntuu, että Roomastako ne tiet alkavat ja tänne tuovat. DJ Timppa joutuu korjaamaan kiusoittelujaan.

Hyvät pilpalaiset, hunsalaiset, teväntöläiset – hyvät kylien ystävät,

On meille Suomi suloisin – vaan Häme siitäkin kallihin.

Hämäläistä mielenlaatua kuvaillaan parhaalla mahdollisella tavalla tuossa Hämäläisten laulussa. Ei JH Erkko vahingossa kirjoittanut lauluumme jos toimeen tartutaan, vaikka osa sitä haluaakin korjailla kun muotoon.

Vaan nimenomaan tarkoituksella Erkko jossitteli. Kuvaamaan meidän hämäläisten luonteenlaatua. Emme me hätäile tai höntyile. Me harkitsemme ja pohdimme. Mutta sitten jos me päätämme toimeen tarttua niin silloin myös tapahtuu. Tästä on hyviä esimerkkejä näidenkin kylien naisista ja miehistä.

Jos miestä missä tarvitaan
maan eestä vaikka kaatumaan,
|: niin uljaita on urhoja,
on järkeä, on kuntoa,
jos toimeen tartutaan.:|

Hyvät ystävät, näillä sanoilla haluan onnitella Hämeen Vuoden 2021 kyläkolmikkoa, Pilpalaa, Hunsalaa ja Teväntöä. Tämän päivän sanoja ovat etätyö, etäopiskelu, monipaikkaisuus ja koronapako maalle. Uskon näistä osansa saavan myös Pilpalan kylien ja toivon, että tuo valokuituhankkeemme Lopen Kuitu saataisiin pian ulotettua myös tänne.

Hyvät ystävät, Lopen kunnanvaltuuston pitkäaikaisena puheenjohtajana, olen itse itselleni ottanut oikeuden aina ainutlaatuisessa hetkessä antaa luvan olla ihan Lopen uupuneita. Tänään haluan tätä valtaa käyttää täällä ja antaa teille pilpalalaiisille, hunsalalaisille ja teväntöläisille hetken ihan luvan kanssa olla vain Lopen Uupuneita. Kauaa te ette sellaisessa asennossa täällä kuitenkaan viihdy, mutta olkaahan edes hetki.

Paljon onnea! Ja eläköön suomalainen maaseutu! Eläköön Pilpalan kylät!

Kommentit