Elämmekö me todella kristatuurissa?

Blogi, keskiviikkona 07.07.2021

Elämmekö me todella kristatuurissa?

Tämä kuva on kuvaava; edessä Pääministeri Krista Kiuru ja taustalla pääministeri Sanna Marin. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Siltä se nyt alkaa pikkuhiljaa tuntua. SDP:n ministeri Krista Kiuru näyttää päättävän kaiken Marinin hallituksessa ja muut tuntuvat olevan kovia vain somessa ja lehtihaastatteluissa. Nyt tuoreimpana Kiuru pyyhki eduskunnalla pöytää, kun keskusta yritti Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohen johdolla kohtuullistaa kohtuuttomia maahantulovaatimuksia. Tämä ei sitten ministeri Kiurulle ja tämän takia ei myöskään SDP:lle kelvannut ja periksihän ei tämä ministeri anna. Kun laki ei ollut meiluisa niin sitten asetuksella nollattiin laki ja otettiin omatahto käyttöön.

Ministeri Kiuru ei siis voinut sulattaa sitä, että eduskunta kohtuullisti hänen johdolla tehtyä ns. maahantulomallia eli Raja-HE:tä. Tavoite eduskunnalla oli mahdollistaa Suomeen matkustaminen matalan koronariskin maista ja toisaalta ohjata sitten testaus- ja muuta kapasiteettiä riskimaista tulleisiin. Resursseja siis haluttiin kohdistaa tehokkaammin ja niin, että ne riittäisivät ja Pietarin jalkapallotapauksen kaltaisia tilanteita ei enää pääsisi tapahtumaan.

Mutta tämä malli ei siis Kiurun ja näin ollen myöskään maamme vasemmistohallitukselle kelvannut. Mielipaha piti sitten kuitata asetuskikkailulla niin, että matalan riskin korona-alueiden määrittely vedettiin äärimmilleen eli käytännössä määritelmästä Kiuru halusi sellaisen, että Suomeen tuloa ei käytännössä helpoteta, vaikka siis eduskunnan tahto oli ollut se, että Suomeen pitäisi voida saapua vapaasti matalan koronariskin maista. Muutosta siis eduskunnassa kannattivat kaikki sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet SDP:n kansanedustajia lukuun ottamatta. Myös siis keskusta, mutta keskustan ääni muuttui hallituksen pöydässä ja Kiurun tahtoon taivuttiin. Joku jo kyselikin, että oliko kaikki keskustan ministerit jo kesälomilla vai miten tässä taas näin kävi?

Mutta, kun valiokunta ei kirjannut matalan riskin maiden määrittelyssä käytettävää ilmaantuvuuslukua lakiin eli ns. pykälätasolle vaan se piti tehdä valtioneuvoston asetuksella, niin Kiuruhan siitä kikkailupaikan keksi. Valiokunnan tahto oli nimittäin se, että ilmaantuvuuslukua voitaisiin näin helposti ja sujuvasti nostaa pian jo 25:stä 50:teen eli lähemmäksi EU-komission suosittelemaa tasoa. EU-komission lähtökohtahan on ollut se, että vapaaliikkuvuus tulisi sallia maista, joissa ilmaantuvuus on alle 50 tapausta 100 000 asukasta kohden. Kiuru ei halunnutkaan käyttää tätä mahdollisuutta näin päin vaan yllättäen juuri päinvastoin. Riskimaan määritelmää siis ei laskettu vaan kiristettiin nykyisestä 10 tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Periaatteessa tämä siis tarkoittaa nyt sitä, että Suomeen pääsee kesäaikana sujuvasti matkustamaan vain muutamista maista eli käytännössä Islannista, Maltalta, Romaniasta, Puolasta, Vatikaanista, Albaniasta, San Marinostam Israelista ja Australiasta. Näiden maidenko tulijoilla sitten Suomen kesä ja matkailuala pelastuu, arvon Keskusta ja Annika Saarikko? No way.

Tämän päiväiseen päätökseen asti on Suomeen voinut tulla maista, joissa ilmaantuvuusluku on korkeintaan 25. Nyt Kiurun esityksen mukaan vihreiden maiden raja-arvo pudotetaan 10. Ja huomion arvoista on se, että EU:n tartuntatautivirasto ECDC on jo nyt määritellyt vihreiksi maiksi maat joissa ilmaantuvuus on alle 50 ja positiivisten testitulosten osuus enintään neljä prosenttia tai vaihtoehtoisesti ilmaantuvuus on alle 75 ja positiivisten testitulosten osuus alle yhden prosentin. Talouselämässä 6.7.2021 Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström totesikin, että ”Tästä olemme hämillämme. Suomessakin on alueita, joissa ilmaantuvuus on yli 10. Jostain, missä on Suomea parempi tilanne ei pääsisi tänne. Mielestämme pitäisi noudattaa EU:n linjaa. Se 50 tai jopa 25 olisi parempi”.

Julkisuudessa onkin päivitelty sitä, miten jälleen kerran Krista Kiuru vain halusi näpäyttää keskustaa ja myös koko eduskuntaa ja näyttää kuka sitä valtaa vasemmistohallituksessa oikeasti käyttää ja rajoitukset lopulta määrittelee.

Kiurun tiukka esitys meni siis läpi – ja kepu taipui.

Mukava kesäpäivä päättyi Hunsalan metsiin pienelle ratsastusretkelle Tintin kanssa. Hyvä päätös päivälle ja vieläpä siksikin, että tästä kylästä naapurikylien Tevännön ja Pilpalan kanssa tuli tänään Vuoden hämäläinen kylä. Onnea siis Pilpalan Kylät!

Uskomaton juttu ja tällä tavalla maamme matkailuelinkeino ja tapahtumat yms. laitetaan entistä syvempään kyykkyyn. Olisin jo nyt halunnut nähdä, että keskusta olisi ollut kova myös puheiden lisäksi ja pitänyt sen mitä ovat puhuneet. Mutta ei. Ja itseasiassa nyt olisi pitänyt mieluumminkin keskustella siitä, että olisiko raja pitänyt nostaa jo samantien tai viimeistään Euroopan loma-ajaksi elokuusta eteenpäin 50:een. Ja tietenkin olisi. Mutta tällaista on elää kristatuurissa.

….

Kello 22.45 ja erätauoko EM-fudiksessa. Sopiva hetki siis päätellä päivä myös täällä blogissani. Helteinen päivä tämäkin ja vielä sarkaa päällä, kun Hämeen miehenä piti Hämeen miehen puvussa käydä Pilpalan kesäjuhlissa. Samalla Pilpalan Kylät eli Pilpala, Hunsala ja Teväntö palkittiin ja nimettiin Vuoden 2021 Hämäläiseksi Kyläksi. Oli ilo ja kunnia saada pitää juhlassa pieni puhe Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja myös Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Mutta vielä täälläkin lämpimät onnittelut kyläkolmikon väelle! Upeat perinteikkäät loppilaiset kylät!

Ja tuo pieni puheen löytyy täältä Kynästä -sivun puolelta.

Päivään mahtui myös kummitytön kanssa kyttikopin katon rakentamista ja hienon päivän päätökseksi vielä hieman TH-Derbyä muistellen nostimme Seppälän Tiinan kanssa laukat Hunsalassa. Kesäpäivistä parhaimpia!

Kommentit