Kokoomus nousi kuntavaalien jälkeen myös ykköseksi Ylen eduskuntavaaligallupissa

Blogi, perjantaina 09.07.2021

Kokoomus on jälleen Suomen suurin puolue.

Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Kuntavaalien jälkeen Yle palasi mittaamaan perinteikkäästi eduskuntavaalikannatusta ja torstaina 8.7.2021 saatiin ensimmäinen gallup. Kokoomus nousi jälleen ykköseksi ja todella komealla nousulla. Edellisestä gallupista kokoomuksen kannatus nousi peräti +3,6-%-yksikköä ja nyt ykköspaikka kirjattiin 19,8 prosentin kannatuksella. Hyvä työ ja määrätietoinen ja sivuille katselematon toiminta palkittiin ja olen aikavarma, että myös se, että olemme yrittäneet saada oppositiosta kuriin tätä vasemmistohallituksen holtitonta velanottoa. Hyvinvointiyhteiskuntamme ei tule tätä kestämään ja lasku lapsille ja lapsenlapsille velanmaksuna tulee olemaan massiivinen.

Samaan aikaan, kun Kokoomus on Petteri Orpon johdolla tehnyt huiman gallupnousun, niin pääministeripuolue SDP:n ja samalla itse pääministeri Sanna Marinin asema käy tukalammaksi. Rivit eivät demareilla ole suorassa ja mm. eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd.) kerrotaan kärkkyvän paikkaa revanssille puheenjohtajakisassa. Ja toki moni on arvioinut, että SDP:n tilanne olisi aivan toisenlainen, jos Lindtman olisi tuo edellisen kisan voittanut. Mene ja tiedä.

Mutta nyt SDP:n alamäki on jyrkkä. Demarit ja Sanna Marin ovat menettäneet edellisestä gallupista suosiotaan peräti -1,8%-yksikköä. Ei pudotus nyt vielä ihan vapaata ole, mutta kiihtyvä kierre on usein vaikea pysäyttää. Edelleen SDP pystyy kuitenkin kakkospaikan pitämään 19,6% kannatuksella, kun samaan aikaan perussuomalaisten tilanne on vieläkin heikompi. Halla-ahon johtama puolue menettää gallupien välissä murskaavan -4,1%-yksikön verran kannatustaan ja edellinen ykköspaikka vaihtuu pronssiin. Jos persut eivät saa pikaisesti laivaansa kääntymään, niin puolue voi kyllä haudata haaveet pääministerin pestistä.

Mutta keskustalle aurinkoinen kesä tuo vähän hymynaihetta ja hyvä niin. Keskusta saa ensi kertaa kirjattua yli 13 prosentin eduskuntavaalikannatuksen sitten kevään 2019. Nyt kirjattu luku 13,5% jää kuitenkin vielä selvästi edellisten eduskuntavaalien tuloksesta 14,9%, mitä sitäkin pidettiin umpisurkeana. Mutta nyt hieman valoa niityllä ja saa nähdä onko kepusta tekemään ryhtiliikettä mm. talous- ja työllisyyspolitiikan osalta syksyn budjettiriihessä. Nyt olisi hyvä paikka tehdä rytminvaihdos ja osoittaa myös omaa tahtoa ja päättäväisyyttä. Pelkästään vasemmistohallituksen myötäily ei kannatusta tule keskustassa aiemmin totuttuihin lukemiin nostamaan.

Jos keskustan tilanne edes hieman helpottaa, niin toisen pienen hallituspuolueen Vihreiden tilanne käy entistä tukalammaksi. Vaikka Maria Ohisalo keskiviikkona 7.7.2021 kertoikin tavoittelevansa jatkokautta Vihreiden johdossa, niin puoluekokous voi hyvinkin päättää muuta. Eduskunnassa on puhuttu, että Ville Niinistö olisi valmiina astumaan vihreiden pelastajaksi ja palaamaan puolueen johtoon. Tällä askelmerkillä Ville Niinistö kuulemma hakisi myös asemia seuraaviin presidentinvaaleihin? Myös Emma Karin halukkuudesta vihreiden puheenjohtajaksi on vihreiden omista riveistä kuiskittu. Mene ja tiedä, mutta -1%-yksikkö ja enää 10,4% kannatus ei lupaile jatkokautta Ohisalolle ja hyvää koko Vihreälle puolueelle.

Ja yhtä tukalaa näyttää olevan vassareilla. 8,0 prosentin kannatus on kaukana puolueen hyvistä ajoista vaikka nyt rahaa onkin onnistuttu jakamaan reilusti sinne tänne. Toki velkarahaa se 100 prosenttisesti on ollutkin. Ei siis uppoa sellainen velkahumppa myöskään nuorempaan väkee ja se näkyy vasemmistoliiton alhossa.

Mutta tämä gallup siis nyt sitä mitä olemme kokoomuksessa hakeneet. Määrätietoinen työ tuottaa tulosta ja uskon, että näin käy myös seuraavissa gallupeissa. Tehdään omaa vastuullista politiikkaa ja vastuullisia vaihtoehtoja nykymenolle. Se kantaa parhaiten.

 

Kokoomus 19,8% (+3,6)
SDP 19,6% (-1,8)
Perussuomalaiset 17,8% (-4,1)
Keskusta 13,5% (+1,8)
Vihreät 10,4% (-1,0)
Vasemmistoliitto 8,0% (+0,4)
RKP 4,5% (+0,2)
Kristillisdemokraatit 3,3% (+0,5)
Liike 1,9% (+0,6)

Taloustutkimuksen toteuttamassa eduskuntavaalimittauksessa haastateltiin 2 634 ihmistä aikavälillä 14.6.–6.7. Kantansa kertoi 1 868 haastateltua. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

….

Kello 21.24 ja kotijärven rannalla. Mukava päivä jälleen. Päivällä pieni hetki myös Lopen Kirjastolla, kun kirjailija ja tutkimusmatkailija Sakari Pälsin muistokivi sai jokakesäisen seppeleensä. Ja seuran varapuheenjohtaja Antti Koskimäki luki myös hauskan pienen Pälsin poikajutun kouluajoista. Mainiota ja elävää kieltä. Ja kun vapaapäivää vietin niin ehdin vielä Kormun Kartanonkin Kesäkahvilalla piipahtamaan. Todella idyllinen ja kiva paikka vanhassa kartanomiljöönässä ja avoinna siis vain pari viikkoa nyt heinäkuulla. Kannattaa piipahtaa.

 

 

Kommentit