Saarikon keskusta näyttää vannovan korkeiden verojen ja velanoton nimiin – Vielä pääministeri Juha Sipilän aikana parannettiin työllisyyttä ja tuettiin talouskasvua

Blogi, lauantaina 10.07.2021

Saarikon keskusta näyttää vannovan korkeiden verojen ja velanoton nimiin – Vielä pääministeri Juha Sipilän aikana parannettiin työllisyyttä ja tuettiin talouskasvua.

Arkistokuva Annika Saarikko eduskunnassa. Kuva: Eduskunta Hanne Salonen

Aamun Helsingin Sanomat oli taas aikamoista luettavaa. Vaikka Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikolla menikin eduskunnassa viimeisellä viikolla ns. tunteisiin, kun totesin nykykeskustan olevan kova ja vastuullinen vain lehtihaastatteluissa, niin täytyy todeta, että tämä haastattelu taas HS:ssä vahvisti tätä. Saarikko onkin ehkä politiikan taitavin kauniiden puhuja ja vakuuttavimpia esiintyjiä, mutta teot ovat sitten kyllä jääneet varsin vaatimattomiksi. Kovia ja vahvoja puheita ja kauniita korulauseita, mutta siihen se sitten onkin jäänyt.

Saarikko näyttikin kyntensä kevään puolivälinriihessä, missä keskustalainen silloinen taloudesta vastuussa ollut valtiovarainministeri Juha Sipilä siirrettiin neuvotteluista sivuun ja Saarikon ja Marinin johdolla ikiaikaiset vastuullisen ja kestävän julkisentalouden raamit romutettiin. Näin ei oltu koskaan ennen tehty. Ei edes nykyistä tilannetta vaikeampinakaan aikoina, vaan aina tähän asti oli haluttu pitää kiinni keshysmenettelystä. Se olikin yksi meidän hyvän luottoluokituksen perusta ja myös lupaus ylisukupolvisesta vastuullisesta taloudenpidosta. Nyt Saarikon johdolla tästä luovuttiin ja pian riihen jälkeen Vanhanen siirrettiin myös kehysten seuraksi syrjään. Saarikko otti vasemmistohallituksen talouspolitiikan myös aseman suhteen vastuulleen valtiovarainministerinä.

Repäisy HS-verkosta, missä Valtiovarainministeri Annika Saarikko jälleen puhuu hyvin.

No, nytkin aamu HS:ssä Saarikko on sanoissaan topakka ja määrätietoinen. Hetken aikaa tuntui, että josko nyt sitten jo. Mutta taitaa olla niin, että keskustan muskelit on jo käytetty ja syksyn budjettiriihessäkään ei nähdä kuin muutama kausi lause ja lupaus jostain laskennallisesta päätösperusteisesta työllisyystoimesta. Yhtään aidosti vaikuttavaa työllisyystoimea sieltä ei varmastikaan tule ja toisaalta myös edellisetkin puheet ja päätökset on toimeenpanematta. Jo aikoja sitten vasemmistohallitus päätti aktiivimalli kakkosen uudelleen käyttöönottamisesta ja myös eläkeputken poistosta. Päätti, mutta itse toimeenpano on jätetty tietenkin tekemättä. Tällaisia puheiden tasolla tehtyjä työllisyystoimia on riittänyt neuvottelusta toiseen, mutta ei ne ilman toimeenpanoa mitään ihmisten arkeen vaikuta saatikka maamme julkiseen talouteen.

Haastattelussa Saarikko väläyttää jälleen veronkorotuksia ongelmien ratkaisuksi. Taitava sanankäyttäjänä toki todeten perään, että ”heikko vaihtoehto sekin”. Ja jatkaa sitten perään, että veronkorotuksiakaan ei voi sulkea kokonaan pois keinovalikoimasta. Niinpä. Lopputulemman tiedämme siis tästä. Veroja tulee lisää ja veronkorotuksiakin?

Ja onhan tämä vasemmistohallitus jo tehnyt ennätyksen siinäkin, että ikiaikaisesta kahden verotuksen tason mallista on siirrytty nyt jo kolmeen tasoon ja maakuntaveron toimeenpanon myötä verotusta tehdään neljällä eri tasolla aiemman kahden sijaan. Tuntematonta sotilasta mukaillen voisi todeta, että ”kuinka ihmeen tavalla joku voi veroja noin paljon rakastaa”.

Mutta mielenkiintoinen on myös keskustan talous- ja veropolitiikan isonkuvankin suunnanmuutos. Vielä keskustalaisen pääministeri Juha Sipilän kaudella työnverotusta kevennettiin noin 1,5 miljardilla eurolla. Maahamme syntyi noin 140 000 uutta työpaikkaa ja itseasiassa verotulot valtionkassassa lisääntyivät, vaikka ihmisten veroprosentit olivatkin pienempiä. Työnverotuksen keventäminen loi siis uutta työ ja vahvisti talouskasvua. Sipilän talouspolitiikka olikin järkevää kasvuun, työllisyyteen ja yrittäjyyteen nojaavaa ja voihan sitä myös kokoomuslaiseksikin talouspolitiikaksi kutsua. Mutta nyt Saarikon myötä keskustan siirryttyä vasemmalle on talouspolitiikkakin vasemmistolaista. Saarikko päivittelee nyt Kokoomuksen tavoitetta työnverotuksen keventämiseksi jatkossakin. Nykykeskustan mukaan se on ”pois hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamisesta”. Voisi sanoa, että höpsis. Ei ole vaan velalle rakennettu yhteiskunta on lopulta kaikkein heikoin ja haavoittuvin. Mutta nyt vasemmistohallituksensa kanssa keskusta vannoo kuitenkin korkeampien verojen ja lisävelanoton nimiin. Se on kallis tie lapsille ja lapsenlapsille.

Lopuksi Saarikko toteaa omaan tomeraan tyyliinsä, että ”Kysymys on siitä, että pitää olla tavoitteita. Jotain, jota kohti mennä. Suomen pitää kuulua siihen joukkoon, joka haluaa EU:n palaavan omiin sääntöihinsä”. Hyvin jälleen sanottu. Kumpa niin toimittaisiinkin.

Kyttikoppi sai tänään rappuset ennen helteen ”nousua”. Hauskaa puuhaa yksin metsän keskellä.

Sellaista sanankäyttöä ja verbaalista politikointia.

Mutta hellettä sentään riittää. Aamusta jo kasin jälkeen metsään kyttikoppihommiin ja tänään Helsinkiin. Kesäinen pääkaupunki odottaa.

 

Kommentit