Kuka saa lisätä poliisien määrää? – Tehän leikkasitte…

Blogi, sunnuntaina 13.01.2019

Politiikassa on vallalla hullu ajattelu. Sama porukka mikä huutaa vuoroin toimia turvallisuuden parantamiseksi ei kuitenkaan hyväksy toimia turvallisuuden parantamiseksi. Ja toisaalta toinen porukka mikä arvostelee esimerkiksi ihan aiheesta koulutuksen säästöjä ei hyväksy lisäpanostuksia osaamiseen, sivistykseen ja koulutukseen, kun ne tulevat väärältä taholta.

Poliisien määrän lasku johtuu itseasiassa jo viime kaudella tehdyistä päätöksistä. Niitä siis olivat tekemässä meidän kanssa SDP, vasemmistoliitto, Vihreät, RKP ja poliisitoimesta silloin vastuun kantanut Kristillisedemokraatit. Edellä esitetyllä logiikalla näistä puolueista ei yksikään saa esittää tähän maahan lisää poliiseja. He kun leikkasit poliisilta.

Koulutuksen suurimmat noin miljardin säästöt tehtiin myös jo viime vaalikaudella ja silloin hallitusvastuussa oli mukana myös SDP, Vihreät, KD, RKP ja Vasemmistoliitto. Miten nämä puolueet nyt sitten voivat huutaa lisäyksiä koulutukseen kun tekivät itse niin valtavat säästöt?

Talouden kuntoon laittaminen vaati kuitenkin toimia niin edelliseltä kuin myös nykyiseltä hallitukselta eli mukana ovat olleet myös Keskusta ja Perussuomalaiset ja nyt myös siniset. Kyllä, aivan oikein. Kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet tekemässä säästöjä niin poliisiin kuin koulutukseenkin ja moneen muuhunkin. Voi oikeastaan sanoa, että talouden ja laman keskellä ei mikään osa-alue ole säästynyt säästöiltä. Ne ovat olleet kaikki omalla tavallaan kipeitä ja vaikeita, mutta tekemättä ei enää voinut jättää.

Lähes vuosikymmenen elettiin nimittäin velaksi. Maamme velkaantui ennätysvauhtia ja samaan aikaan esimerkiksi viime vaalikaudella työttömien määrä kasvoi 100 000:lla. Elimme siis vahvasti lastemme ja lastenlastemme piikkiin eli velaksi ja se oli pakko katkaista.

Nyt talous on paremmassa kunnossa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo pystyi viime vuoden lopulla kertomaan, että ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen maamme ei tarvinnut ottaa enää lisävelkaa vaan valtionvelkaa voitiin jo lyhentää. Se on muuten kova juttu. Kädet saatiin pois tulevien sukupolvien taskuista. Myös kaikki viisi talouden tavoitetta on saavutettu ja vieläpä etuajassa.

Välihuomio: Lähihistoriastamme löytyy muuten vain kaksi valtiovarainministeriä jotka ovat pystyneet tähän. Pysäyttämään siis rajun velkaantumisen. Toinen on Petteri Orpo ja toinen muuan Sauli Niinistö. Ihan näin vain anekdoottina.

Mutta nyt siis kuntoon tai paremmaksi saatu julkinen talous mahdollistaa sen, että pystymme jälleen kohdentamaan lisäpanostuksia mm. koulutukseen, osaamiseen ja sivistykseen. Tämän tulee ollakin yksi ensi hallituskauden painopisteitä. Vain korkealla osaamisella ja jokaiselle ammatin varmistamalla tämä maa pärjää myös tulevaisuuden haasteissa.

Mutta myös turvallisuus vaatii edelleen lisää panostuksia. Olemme turvallisuuden saralla tehneetkin tällä kaudella paljon, mutta emme edelleenkään tarpeeksi. Poliisien määrä käännettiin jälleen nousuun. Se vei ja vie hieman aikaa kun uudet poliisit pitää ja piti myös kouluttaa. Tänä vuonna poliisien määrä nousee viime vuodesta noin 90 poliisilla. Tämä on oikea suunta, mutta edelleen riittämätöntä. Meillä on Pohjoismaissa asukaslukuunkin suhteutettuna vähiten poliiseja. Tavoite tulee ollakin seuraavilla vaalikaudella nostaa poliisien määrä noin 8000 poliisiin. Itse toivon, että nyt hallitus tekisi vielä lisäesityksen tällekin vuodelle esimerkiksi toisesta noin sadan poliisin lisäyksestä.

Myös poliisin varusteita ja autoja yms. on parannettu ja uusittu tällä kaudella. Myös toimivaltuuksia erilaisissa tilanteissa on lisätty ja tehostettu. Edelleen tarvitaan tiukennuksia myös rangaistuksiin mm. seksuaali- ja väkivaltarikoksissa. Signaalin pitää olla yksiselitteisen selvä, että Oulun ja Helsingin kaltaiset tapahtumat eivät kuulu Suomeen.

Myös raiskauksen tunnusmerkistöä tulee edelleen laajentaa ja selkeyttää mm. lisäämällä sinne jo viime vuonna esittämäni ns. suostumuksen puute. Tämä olisi erittäin tärkeää nuorten kohdalla ja muutenkin. Minusta myös tuomioiden alarajoja tulee edelleen korottaa niin, että raikaus tietää aina ehdotonta vankeutta.

Tämän vuoden alussa tuli jo voimaan laki minkä myötä törkeisiin rikoksiin syyllistyneeltä ulkomaalaiselta voidaan jo peruuttaa oleskelulupa. Heidät voidaan myös karkoittaa maasta aiempaa nopeammin. Ilman turvapaikkaa jäävien poistaminen maasta tulee saada myös nopeammaksi ja tällaisten henkilöiden saavuttamiseksi lisäsimmekin joulunalla vielä valtiovarainvaliokunnassa lisää resursseja viranomaisille.

Itse siis pidän välttämättömänä nyt tilanteen ottamista pöydälle. Pitää yhdessä tehdä ratkaisut millä osoitetaan, että tällaista emme salli Suomessa ja että teemme kaikkemme, että jokainen voi tuntea olonsa Suomessa näidenkin tapahtumien jälkeen turvalliseksi. Poliisin tulee näkyä enemmän arjessa ja siihen ainoa varmistus on riittävä määrä poliiseja. Ja tämän tulee koskea myös maaseutua ja liikennettäkin.

Kun olen tätä esittänyt ja vaatinut ja vaadin edelleen niin saan tänäänkin viestejä ja uskoisin, että jopa uhkauksiakin. Kuulemma Kokoomuksella ei ole oikeutta laittaa euroakaan lisää mihinkään mistä meidän ollessa hallituksissa on säästetty. Hullua. Erikoinen ajatusmalli. Ja siksikin erikoinen, että nyt Kokoomuksen sisäministereiden ja myös kokoomuslaisen oikeusministerin aikana on tehty turvallisuuden parantamiseksi pitkästä aikaa eniten toimenpiteitä.

Ja niin kuin edellä kerroin on näitä niin koulutuksen kuin poliisinkin säästöjä olleet tekemässä kaikki puolueet eduskunnasta niin silloinko kenelläkään ei enää olisi oikeutta laittaa asioita kuntoon?

Pitää laittaa ja itse voin myös nostaa käden ylös, että virheitäkin on tehty. Niistä on opittava ja tehtävä. Ja me myös teemme.

Tänään kävin seuraamassa myös robotiikan kisoja Riihimäellä. ‪Riihimäki isännöi robotiikan EM-kisoja tänä viikonloppuna Riihimäen Urheilutalolla. Hienoa tekemistä ja taitavia lapsia ja nuoria. Hienoa Riihimäki opettajat, oppilaat, opetustoimi ja kaupunki! Onnea Sami Sulkko ja Esa Santakallio! Edellä täytyy jonkun mennä. Ja hienoa, että Sacotec Antti Zittingin johdolla mukana tukemassa tulevaisuuden nuoria osaajia!

 

Kommentit