Kuka esti opintorahan korotuksen Rinteen hallituksessa?

Blogi, torstaina 10.10.2019

Opintoraha nousee ensi vuonna 2 euroa 76 senttiä.

Ennen vaaleja SYL:n kyselyssä Vasemmistoliitto lupasi 100 euron korotuksen, SDP 86 euron korotuksen, Vihreät 83 euron korotuksen ja myös RKP 86 euron tasokorotuksen opintorahaan.

Vasemmistoliitto siis lupasi opiskelijoille 351 euron opintorahan nykyisen n. 250 euron sijaa. SDP ja RKP lupasivat 336 euron opintorahan ja myös RKP 333 euron opintorahan.

Moni nuori ja opiskelija luottivat tähän koulutuslupaukseen ja äänestivät näitä puolueita. Kuin lupauksen varmistukseksi opetusministeriksi nostettiin vasemmistoliiton Li Andersson.

Nyt kuitenkin lueskelin ensi vuoden valtiontalousarviota niin korotus ei ole lähelläkään 100 euroa vaan se on 2 euroa 76 senttiä. Opintoraha nousee siis 250 eurosta 252,76 euroon.

Ja kun luin mitä SYL:n kyselyyn vastasi hallituspuolue Keskusta niin syyllinen taisi löytyä. Keskusta ilmoitti, että he ”eivät korottaisi opintorahaa”.

Petettyjen vaalilupausten lista siis kasvoi jälleen yhdellä. Lista alkaa olla karun pitkä ja kylmä.

Tänään,eduskunnassa nostin esille OKM:n budjettiluokan keskustelussa kolmiportaisen tuen riittämättömät resurssit ja sen, että opettajilta menee liian paljon aikaa hallinnollisiin toimii ja erilaisten lomakkeiden täyttelyyn. Nyt olisi tärkeää saada turhaa hallintoa tästä purettua ja siirrettyä opettajan aikaa vahvemmin itse opettamiseen. Pitää lisätä opettajan aikaa oppilaille. Siksi pitäisi tehdä ratkaisuja myös opettajamitoituksessa niin, että ylisuurista luokista päästäisiin eroon.

Hyvä, että koulutukseen nyt voidaan jälleen siis panostaa. Siksi ihmettelimmekin, että esimerkiksi Rinteen hallitus haluaa nyt leikata merkittävästi Suomen Akatemian rahoitusta. Tätä on vaikea ymmärtää varsinkin kun ennen nimenomaan sivistyksen ja tutkimuksen puolustajana esiintyneet Vihreät nousivat hallitukseen. En ymmärrä.

….

Tänään päivä alkoi Mäntyniemessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa aamukahvilla puolustusvaliokunta ja sen verran voi luottamuksellisia keskusteluja valottaa, että aiheita ei todellakaan puuttunut. Erittäin antoisa aamu.

Eduskunnassa päivä jatkui iltaan ja ehdin lyhyesti vielä moikkaamaan myös hämeenlinnalaisia opettajia mukana kollegani ja ystäväni Jussi Lempinen. Sitten vielä illalla Hämeen OAJ:n johdon tapaaminen. Hyvä ja antoisa päätös pitkälle päivälle. Tehtävää sivistyksen ja koulutuksen saralla riittää.

Kommentit