Valtiontalousarvion lähetekeskusteluviikko paljasti nipun petettyjä vaalilupauksia – Ensi vuosi Suomessa eletään jälleen kasvavan velanoton varassa

Blogi, perjantaina 11.10.2019

Kuluva viikko on eduskunnassa mennyt Rinteen (sd) vasemmistohallituksen ensimmäisen talousarvioehdotuksen käsittelyssä tai oikeastaan vasta sen lähetekeskustelussa. Viikon aikana on ministerit esitelleet omia hallinnonalojaan ja täytyy kyllä harmiksi todeta, että kerta toisensa jälkeen on istuntosalissa viikonaikana paljastunut toinen toistaan räikeämpiä vaalilupausten rikkomuksia ja vesittämisiä.

Opiskelijoille annettu #koulutusmiljardi -lupaus mureni murusiin luvatusta ja annetutkin ovat vain kolmen vuoden määräaikaisia panostuksia. Tärkeitä toki nekin, mutta aivan muuta kuin lupasivat. Myös opintorahan noin 80-100 euron tasokorotus muuttui nyt vaalien jälkeen 2,5 euron indeksitarkastukseksi, josta eilen täällä blogissani kirjoitinkin. Myös välittömästi säädettävä sitova 0,7 vanhustenhoidon hoitajamitoitus vesittyi myös ei hoitoalankoulutuksen saaneet mukaan laskettavaksi henkilöstömitoitukseksi ja sekin tulisi vastaan vasta käytännössä ensi vaalikaudella. Rahaa ei myöskään lisähoitajiin ole tarvittavasta 250 miljoonasta kuin nyt 5 miljoonaa ja vuoden 2023 suunnitelmissa Rinne on varannut rahaa vain neljäsosalle tarvittavasta 4400 hoitajasta. Myös #turvallisuuslupaus petettiin eli poliisien määrää ei aiotakaan nostaa luvattuun 7850 poliisiin mitä yleisesti on pidetty ehdottomana alarajana. Isot raidehankkeet Päärata ja myös Turun tunnin juna ja Itärata -siirtyivät tulevaisuuteen. Terapiatakuuseen ei ole varattuna tarvittavaa 35 miljoonaa vaikka hallituksen riveistä edelleen eilenkin kerrottiin asiaa kannatettavan. Ostovoima ei myöskään ensi vuonna läheskään kaikilla kasva vaan ihan tavallisten 2300 euroa palkkaa saavien työnverotus tulee kiristymään. Keskituloiselle perheelle jää ensi vuonna käytettäväksi käteen useampi sata euroa vähemmän kuin nyt ja myös bensa- ja dieselin hintaa korotetaan yhdessä yössä lähes 7 sentillä litraa kohden. Maksuton toinen aste ulottuu vain kahdelle ensimmäiselle vuodelle eli abi-vuosi ja ammattikouluissa tärkeä valmistumisvuosi ei sisällykään enää hallituksen lupaamaan pidennettyyn oppivelvollisuuteen. Se loppuu kun nuori täyttää 18 vuotta. Eläkeläisille luvattu 100 euroa puhtaana käteen eli ns. vappusatanen on muuttunut nyt vain osalle tulevaksi muutamaksi kympiksi. Iso osa lupauksen saaneista eivät itseasiassa saa euron euroa Rinteen lupaamasta satasesta. Jne.

Tässä nyt vain osa listasta mitä viikon aikana keräilin. Tuntuu siltä, että koko ajan lupauksia vesitetään ja yritetään puhua vaan kauniiksi. Pahaa pelkään, että vielä monet muutkin lupaukset Rinne kuoronsa kanssa pettää ja jo päättämänsä peruu. Ensi vuoden budjetti on rakennettu rajusti kasvavan lisävelanoton varaan ja samaan aikaan näyttää työttömyyden hyvä kehitys myös hidastuneen ja jopa pysähtyneen ja on Yt-ilmoituksia tulee nyt jo niin sote-alalta kuin yrityksistäkin. Käykö tässä vielä niin, että työttömien määrä ei enää kohta vähenekään vaan maahamme tulee lisää uusia työttömiä?

Eduskunnan työt tältä viikolta paketissa. Monta debatia ja monia aiheita esillä. Valmistelen muuten samaan aikaan myös omia talousarvioaloitteitani ensi vuoden budjettiin. Ideoita ja ajatuksia otan niihinkin mielelläni vastaan. Myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetin valmistelu etenee. Työtä siis riittää. Nyt vielä täälläkin hyvää Roosanauha päivää ja myös Tyttöjen päivää.

Kommentit