Hallitus ei ole toteuttamassa Terapiatakuuta – Jokaisella on oikeus hyvään arkeen. Pidetään huolta, että kukaan ei jää huoliensa kanssa yksin.

Blogi, keskiviikkona 09.10.2019

Hyvää Ilonan päivää! Mielenterveysomaisten päivää.

Tämän päivän tarkoituksena on herättää julkista ja avointa keskustelua mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien asemasta, arjesta ja mielenterveysongelmiin liittyvistä ennakkoluuloista. Ja tärkeä, muuten huomioida sekin, että usein mielenterveysomainen on myös lapsi tai nuori. Heidän asemaa pitää kyllä aivan erityisesti vielä tukea ja huomioida. Tänä vuonna halutaan kiinnittää huomiota myös erityisesti juuri omaisten jaksamiseen ja heidän voimavarojensa tukemiseen.

Jos monen mielenterveysongelmaisen lähellä elää lapsia ja nuoria niin toisaalta montaa sairastunutta läheistään hoivaava on ikääntynyt ja he kantavat usein yksin huolta psyykkisesti sairaasta läheisestään ja omasta tilanteestaan.

Niin kuin alan toimijat ovat todenneet, että ”Perheenjäsenen psyykkinen sairaus vaikuttaa koko lähipiiriin. Raskas elämäntilanne ja jatkuva huoli sairastu- neesta läheisestä uuvuttavat ja vaikuttavat omaisen hyvinvointiin. Tiedetään, että 46% mielenterveysomaisis- ta on vaarassa masentua itse.”

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään siis 9.10. Jokaisella on oikeus hyvään arkeen. Pidetään huolta, että kukaan ei jää huoliensa kanssa yksin.

Ja yhtenä isona asiana tällä viikolla eduskunnassa on esillä huoli siitä, että uusi hallitus ei ole osoittamassa tälle sektorille riittäviä voimavaroja ensi vuoden budjetissa. Puheet eivät siis ole realisoituessa aidoiksi teoiksi. Rinteen hallitus ei ole toteuttamassa valtavan suosion saavuttanut Terapiatakuu -kansalaisaloitetta. Kokoomus asettui ensimmäisenä puolueena Terapiatakuuta tukemaan ja tulemme esittämään siihen tarvittavaan 35 miljoonan euron lisärahoitusta syksyn budjettikäsittelyssä. Eduskunta ja myös Rinteen hallitus pääsee näin joulun alla äänestämään siitä haluammeko osoittaa riittävät resurssit tänne.

Terapiatakuun myötä mielenterveyshoitoon pääsisi viimeistään kuukauden sisällä. Tällä siis halutaan parantaa juuri mielenterveyshoidon saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta niin, että kaikki mielenterveyden häiriöstä kärsivät saisivat apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Takuun myötä mielenterveysavun piiriin pääsisi siis jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen ja hoitoa saisi perusterveydenhoidossa todetun tarpeen perusteella, eli hoitoon pääsy ei enää vaatisi erikoislääkärin diagnoosia. Näin siis oireen mukainen psykoterapiahoito tai muu psykososiaalinen hoito alkaisi kuukauden sisällä terveyskeskuskäynnistä. Me tuemme, että näin toimittaisiin Suomessa jo ensi vuonna.

….

Eilen illalla kotisivuni hieman tökkivät. Palvelinongelmia ja tilaongelmiakin, mutta nyt pitäisi taas kaiken toimia. Eduskunnassa tänään jatkuu keskustelut ensi vuoden budjetista. Kiitos kymmenistä viesteistänne liittyen eiliseen keskusteluun ja vetovastuuseeni Kokoomuksen osalta siinä.

….

Nyt kello 20.06 ja juuri kotiin. Eilen oli muuten myös mukana ryhmä vieraanani kun Hyvinkäältä iso opettajaryhmä oli Torkelin Marjon johdolla vieraanani. Mukavaa ja hyvää keskustelua niin koulujen nykytilasta kuin hieman muistakin ajankohtaisista aiheista. Jos vielä ennen joulua haluatte vierailulle tulla niin laittakaapa mahdollisimman pian viestiä tulemaan niin etsitään teillekin sopivaa aikaa.

Tänään eduskunnassa napakkaa keskustelua mm. vanhustenhoidosta ja taloudenpidosta ja illalla vielä mm. vankeinhoidosta. Nostin esille huolen vanginvartijoiden kokemasta väkivallan uhasta ja suorasta väkivallasta ja penäsin toimia hallitukselta vartijoiden turvallisuuden varmistamiseksi töissä ja vapaa-ajallakin. Kiitosta annoin siitä, että Antti Häkkäsen päätöksellä liikkeelle saatu Hämeenlinnan uusi naisvankila valmistuu ensi vuonna ja näin pääsemme paljuselleistä lopulta eroon. Kiitosta annoin myös velkaneuvonnan resurssien lisäämisestä ja vanhusasiamiehen toimen perustamisesta. Tähän tehtävään pitää kuitenkin saada mukaan myös toimivaltaa, että tehtävä ei jää pelkäksi keskustelun herättelemiseksi ja toiveiden esittelyksi.

Nyt vielä hetki aamun papereita. Huomenna jo kasin jälkeen Mäntyniemeen aamukahville. Uskoisin, että mm. Turkin toimet Syyriassa nousee keskusteluun ja myös Niinistö ja Trumpin tapaaminen.

Kommentit