Hyvinvointiyhteiskunta ei kestä Rinteen hallituksen menoa – Hallitus poraamassa reikää hyvinvointivaltion perustuksiin

Blogi, tiistaina 08.10.2019

Eduskunta aloitti tänään Antti Rinteen (sd) vasemmistohallituksen ensimmäisen budjettiesityksen käsittelyn. Käsittely alkoi poikkeuksellisessa tilanteessa sillä Valtiovarainministeriön omat tuoreimmat talousennusteet ovat sellaisia, että budjetin perusta on jo nyt luhistunut. Hämmennystä aiheuttikin se, että oliko nämä taloustiedot hallituksen tiedossa kun se valtion vuoden 2020 talousarviota valmisteli niin kuin esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi olleen vai eikö niin kuin pääministeri Rinne on todennut. Tällä on muuten perustavaalaatua oleva merkitys. Kysymys kuuluukin, että onko hallitus tieten tahtoen tehnyt ensimmäisen budjettinsa tietoisesti pettävälle perustalle? Tähän emme ole saaneet vastausta.

Kun talous nyt tällaisessa kunnossa niin hallituksen pitäisi oman hallitusohjelmansa mukaisesti arvioida uudelleen miljardien pysyviä lisämenoja. Siis sinänsä tärkeintä lisämenoja joihin ei nyt kuitenkaan ole maallamme varaa. Näin ei tule tapahtumaa. Menot jätetään ja katetaan lasten piikkiin otettavalla lisävelanotolla ja hyvinvointiyhteiskunnan perusta romuttuu.

Pidin tänään Kokoomuksen Valtiovarainvaliokunnan vastaavana meidän ryhmäpuheenvuoron istunnossa. Se löytyy täältäkin tuolta Kynästä sivulta. Siinä enemmän huomioitani tähän budjettiin ja huoleemme huomisesta.

Varsin sotkuinen oli tämänkin päivän keskustelu. Tuntuu, että hallituksen työskentely ei ole enää pääministerin hanskassa ja hallituspuolueet riitelevät yhdestä sun toisesta ihan julkisestikin. Rinne pakotti jo Vihreät hyväksymään ydinvoiman ja näyttää, että Vihreät tähän taipuivatkin. Samaa Rinne yritti myös Keskustalle turpeen verotuen poistamisen suhteen. Kepu ei tähän näytä taipuvan ja jännitteet kasvavat.

Mutta tämä keskustelu jatkuu koko viikon eduskunnassa ja sen jälkeen työ siirtyy meille valtiovarainvaliokuntaan. Samaan aikaan valmistelemme rinnalla Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia. Sen julkistamme myöhemmin syksyllä.

Kommentit