Rinteen hallitus ottaa lasten nimiin velkaa ja kertoo lapsille sitten antavansa heille rahaa

Blogi, maanantaina 07.10.2019

Tämä viikko on talousasioiden viikko. Ensin kotikunnan asioita ja sitten loppuviikko valtakunnan asioita.

Lopen kunnanhallitus käsitteli tänään pitkän kokouksen ensi vuoden talousarviota.

Meillä muuten Lopella työttömyysaste on enää 3,9%. Taidamme olla tässä aivan valtakunnan kärkijoukkoa. Valtakunnan tasolla kuitenkin työttömyys edelleen 8,9% ja Kanta-Hämeessäkin 7,7%. Vuodessa Lopella esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyys puolittui ja nuorisotyöttömyyskin laski kolmanneksella vuoden takaisesta. Kunnanväkiluku on pudonnut nyt 7863. Tämän vuoden aikana pudotus on pysähtynyt ainakin toistaiseksi ja väkiluku kasvanut kahdella. Ja isossa kuvassa talous tällä hetkellä näyttää tammi-syyskuun osalta ylijäämää reilun 400 000 euroa.

En ensi vuoden kotikunnan budjettiin vielä syvemmälle mene sillä tämänpäiväinen kokous vielä valmistelua ja varsinaiset muutosesitykset ja äänestykset tulevat sitten myöhemmin lautakuntien, kh:n ja lopulta valtuuston kokouksissa. Työtä ja tehtävää tässä lautakunnilla ja myös kunnanhallituksella vielä riittää. Kun kunnan väkiluku ei ainakaan ole nousemassa niin haasteita tulee tulevina vuosina eteen entisestään lisää.

Valtakunnan tasolla huoli myös kasvaa päivä päivältä. Tänään valtiovarainministeriö jo itse laski talouskasvun ennustettaan. VM ennustaa, että tänä vuonna talouskasvu olisi enää 1,5% ja hidastuu entisestään tulevina vuosina.

Nythän tilanne näyttää siltä, että ensi vuoden budjetti on rakennettu täydellisen ylioptimistisille haaveille. Rinteen hallitus ei ole tekemässä mitään sellaisia työllisyystoimia, joilla se voisi päästä kohti omaa tavoitettaan 75% työllisyyttä. Ja tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen menolisäyksiltä puuttuu rahoituspohja ja ne kaikki sinänsä tärkeät menolisäykset ja vaalilupausten lunastukset maksatetaan lisävelanotolla. Itseasiassa tämähän menee nyt niin, että Rinne ”lainaa rahaa lapsilta ja antaa sitten heiltä lainaamansa rahan mm. lapsille.” Tätähän se velanotto lopulta on leikkaamista lapsilta.

Huomenna sitten näiden parissa.

Kommentit