Keskusta joutuu kantamaan pääministerille kuuluvaa vastuuta? – Rinne kumoamassa jo hallitusohjelmassa peruslinjauksia

Blogi, sunnuntaina 06.10.2019

Pääministeri Antti Rinne ei enää suostunut kommentoimaan lainkaan kotimaan asioita. Hän meni lauantaina sen taakse, että tilaisuus Helsingissä oli yhteinen Ruotsin pääministerin kanssa. Rinne totesi Ilta-Sanomien 5.10.2019 mukaan, että ”en puutu nyt kotimaan asioihin.” Tosiasiallinen syy lienee se, että Rinne on aiheuttanut viime aikoina lähes jokaisella suoralla haastattelullaan ja myös lehdillekin antamallaan haastatteluillaan sotkun jos ei toisenkin.

Kuva: Valtioneuvosto

Suomen Kuvalehdessä Rinne esimerkiksi irtaantui oman hallituksensa hallitusohjelman peruskorjauksesta minkä mukaan hallitus arvioi uudelleen aiemmin päätettyjä menolisäyksiä (lue: eläkkeiden korotuksen, sosiaaliturvan korotukset jne.), jos elokuussa 2020 ei puolia tavoitellusta 60 000 lisätyöllisestä ole saavutettu. Nyt näyttää siltä, että Rinteen hallitus ei työministeri Timo Harakan johdolla tähän tule pääsemään eikä hallitus enää itsekään tähän usko ja näin edessä olisikin jo vuoden päästä nyt suuresti mainostettujen tosin velkarahalla nytkin rahoitettavien menolisäysten leikkaukset. Itse uskallan jo nyt sanoa, että ei näitä korotuksia ja lisämenoja tämä hallitus tule koskaan perumaan. Siihen ei riitä edes keskustan muskelit ja tokkopa tosiasiallinen tahtokaan.

Suomen Kuvalehdessä Rinne sanoi hallituskumppaneidensakin yllätykseksi, että hallitus ei tule ”puuttumaan pysyviin menoihin”. Tulevaisuusinvestointeja Rinne nyt olisikin valmis leikkaamaan eli mm. toiselle asteelle ammatilliseen koulutukseen luvattuja lisäresursseja ja näin opettajamäärääkin.

Rinteen puheet hämmensivät mm. Keskustan riveissä pahan kerran. Taloudesta vastaava Keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä on aiemmin sanonut, että nimenomaan pysyviksi kaavailtuja menolisäyksiä joudutaan perumaan jos ei 30 000 työpaikan välitavoite ole täyttynyt ensi syksyyn mennessä. Vastuullista puhetta taloudesta vastaavalta ministeriltä, mutta todennäköisesti vihervasemmiston kyydissä ei kepun muskelit riitä vastuunkantoon lopulta. Ja ei varmasti kaikilla edes tahtokaan niin kuin edellä jo epäilin.

Julkisuudessa on jo kerrottu, että hallituksen oma budjettikaan ei enää usko julkisen talouden tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Sosiaaliturvarahastojen ylijäämienkin avulla julkinen talous on kuulemma Rinteen hallituskauden lopussa peräti 3,6 mrd miinuksella. Tämä saa vahvistuksen kun Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti tulee alkuviikosta julkiseksi.

Keskustan Antti Kurvinen totesi kuitenkin vielä voimantunnoissaan Ilta-Sanomissa, että ”julkisen talouden on oltava tasapainossa 2023, tavoitetta ei ole hylätty”. Nyt kysymys kuuluukin kuinka kauan keskusta keikkuu Rinteen hallituksen mukana?

Kello 15.54 ja kodin vanhan työpöydän ääressä. Huomenna Lopen kunnanhallituksen ensimmäinen budjettikokous ja työ alkaa heti aamusta meidän omalla ryhmällä jo kasin jälkeen. On kysytty meilläkin, että miten Kokoomus on suhtautumassa muutamien herättämään kyläkoulukeskusteluun. Voin jälleen kerran todeta, että me emme tule kyläkoulujen alasajoa hyväksymään emmekä tätä tarkoittavia oppilasmäärärajoja. Me olemme antaneet lupauksen viime kuntavaaleissa, että Kokoomus antaa kyläkouluille työrauhan tälläkin vaalikaudella ja siitä me pidämme kiinni. Voitte luottaa.

Tänään aamulla eilisen Yrittäjäjuhlan humusta noustua kävimme laittamassa mökillä nurkkia talviteloille. Sitten hetki ulkoilua ja nyt kh:n papereiden pariin. Illalla vielä kotikirkkoon Tuomasmessuun.

Kommentit