Kolminkertaisen Ravikuningattaren satumainen tarina valokuvasta mestariksi – Saaga S elokuva on kunnianosoitus upeille Suomenhevosille

Blogi, tiistaina 05.06.2018

”Jos yhden ravilähdön pääsisi ajamaan”

Näin oli pohtinut taipalsaarelaisen hevosharrastaja Ilkka Pyysalo yhdessä puolisonsa Milla Pyysalon kanssa. Se oli unelma ja haave. Hevonen valikoitui lopulta valokuvan perusteella ja kaikki muu onkin sen jälkeen Suomenhevoshistoriaa ja suomalaista ravihistoriaa.

Reilu kymmenen vuotta sitten vuonna 2007 Pyysalot eivät olleet löytäneet ostoilmoituksista sopivaa hevosta. Oma ostoilmoitus sitten onnisti ja puolitoistavuotias tamma Keminmaalta matkasi Taipalsaarella. Valokuvan perusteella.

Tänään oli hieno kunnia saada olla mukana Kansallismuseossa kun Kai Kuntolan dokumenttielokuva Saaga S – Satu Suomenhevosesta sai ensi-iltansa. Elokuvan tähdeksi valikoitui raviratojen tähti Saaga S – kolminkertainen Ravikuningatar. Elokuva on hieno ja koskettava tarina unelmista ja niiden tavoittelusta, haaveista ja kovasta työstä.

Vikuripäisestä tammasta kuoritui kaviourien kuningatar. Saaga S ei ollutkaan pelkästään kaunis ja tavallinen hevonen vaan myös nopea. Saaga on nyt voittanut Ravikuningatar-tittelin Kuninkuusraveissa kolmena vuonna peräkkäin, 2015, 2016 ja 2017 ja hevosen ura jatkuu yhä.

Dokumenttielokussa Ilkka ja Milla Pyysalo käyvät hienosti läpi ainutlaatuista matkaansa Saagan kanssa kaunistelematta vaikeuksia vähättelemättä menestystä. Suomen luonto on upeasti mukana elokuvassa. Talvi kauneimmillaan ja hevosen turvan höyryt ja kesän Etelä-Karjalan upea vihreys ja vehreys ja höyryä nostattava tamma. Yksi kauneimpia hetki oli Millan ja Saaga yhteinen soutelumatka Saimaalla. Vene lipuu hiljalleen kirkkaissa aaloissa ja Saaga ui veneen rinnalla – nautiskelee selvästi, mutta myös nauttii. Suomalaista.

Elokuvan ohjannut ja tuottanut Kai Kuntola on tehnyt kulttuuriteon. Puolentoista vuoden ajan hän on elänyt Pyysalojen ja ennen muuta Saagan matkassa. Aidot hetket täytyi saada kerralla filmille ja tässä Kuntola on onnistunut mitä parhaiten. Kamera oli siis läsnä myös tärkeimmillä hetkillä. Se ei kuitenkaan estänyt menestystä vai liekö Saaga halunnutkin näyttää kameralle ja meille hevosihmisille sen takia parastaan.

Ilkka Pyysalo totesikin, että ”Elokuva on kunnianosoitus raviurheilulle ja etenkin hevoselle”. Ja tämän täydentääkseen Saaga S:lle sävellettiin jopa oma kappale elokuvaan yhdessä bolivialaistaustaisen Siboné Orozan kanssa. Musiikin esittäjänä kuullaan elokuvassa Orozan tytärtä Frankaa.

Elokuvassa eletään Saaga S:n ja valmentajan sekä ohjastajan matkassa yksi vuosi.

Saaga S

  • Syntynyt 21.4.2006 Keminmaassa
  • Isä: Turo, äiti: Aava S
  • Omistaja: ravitalli Pyysalo
  • Ohjastaja: Matti Nisonen
  • Ravikuningatar 2015, 2016, 2017
  • Ravilähtöjä 136, voittosumma 441 410 euroa

Pyysalojen ja Saaga S kohtaaminen oli jo satumainen tarina itsessään. Pyysalo totesi lehdessä, että ”silloin vielä en kovin paljon ymmärtänyt hevosista, mutta se valokuva oli niin myyvä, ja siinä oli jotain sellaista, joka napsahti.” Vanha mainos sanoi aikanaan, että aina silloin tällöin syntyy kaksikko mikä valloittaa suomalaisten sydämet. Tässä syntyi sellainen.

Elokuva Satu suomenhevosesta – Saaga S saa yleisöensi-iltansa heinäkuun lopussa. Menkää katsomaan ja rakastukaa. Olen varma, että hevosihmiset ainakin tykkäävät ja miksi ei muutkin. Tarina haaveista, unelmista ja niiden toteuttamisesta.

Tänään eduskunnassa vauhdikaspäivä. Ensin liikenne- ja tieasioita Valtiovarainvaliokunnan liikennejaostossa ja sitten NATOn kumppanuustoiminnan kehittämistä Puolustusvaliokunnassa ja vielä varsinainen VaV:kin kokous. Meillä asiat etenevät hyvin.

Ja illansuussa sai eduskuntaan vieraaksi myös pitkäaikaisen eduskunta-avustajani Tiina Seppälänkin. Tintti teki pitkään täällä töitä ja tänä päivänä teemme valtavasti töitä edelleen politiikan parissa yhdessä niin Lopella kuin valtakunnankin tasolla. Tärkeä tukija ja neuvonantajakin – sparraaja – monessa.

Niin ja huomenna muuten Saaga jälleen kaviouralla yhdessä Matti Nissisen kanssa Vermossa. Täyttä ravia!

Kello 23.15 ja päivä paketissa. Eduskunnassa tänään mielenkiintoisia keskusteluja myös mm. Puolustusvoimille tulevasta uudesta oikeudesta puuttua pienoislennokkien ja dronejen toimintaa. Tärkeä lisäys nopeasti muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Ja muitakin aiheita listalla.

Kommentit