Kotikuntapäivää – Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi yhdeksännen ylijäämäisen tilinpäätöksen

Blogi, maanantaina 04.06.2018

Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi tänään jo yhdeksännen ylijäämäisen tilinpäätöksen peräjälkeen. Päättyneen vuoden 2017 tilinpäätös on reilut 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja Lopen kunnan talous siis toteutui paljon suunniteltua parempana. Taseen ylijäämä nousee näin jo yli 13,7 miljoonaan euroon.

Viime vuonna pystyimme myös pienentämään velkataakkaamme. Lopen lainakanta pieneni lähes 1,3 miljoonaa euroa ja näin lainamäärä per asukas väheni 138 euroa. Vuodenvaihteessa lainaa oli jokaista loppilaista kohden 3 495 euroa mikä on varsin kohtuullinen summa varsinkin kun katsoo, että meillä on nyt tehty kaikki isot investoinnit ja peruskorjaukset päiväkodeista kouluihin jne. Myös taloussuunnitelmamme tuleville vuosille jatkaa tätä lainakannan laskevaa trendiä, vaikka investointeja nekin vuodet pitävät reilusti sisällään. Tulemme panostamaan tulevina vuosina merkittävästi lisää erityisesti liikuntaan ja urheiluun.

Tänään nostimme esille valtuustossa myös sen, että nyt on oikea aika panostaa myös seinien lisäksi sisältöihin. Tulemme esittämään mm. koulujen ns. oppilaskohtaisen määrärahan nostoa muiden verrokkikuntien tasolle ja myös varhaiskasvatukseen on halua panostaa lisää. Itsekin uskon, että tällaiset panostukset tulevat olemaan nimenomaan niitä vetovoima- ja tunnettuustekijöitä mistä pieni kunta tulevaisuudessa tiedetään ja toisaalta myös ns. pitovoimatekijöitä minkä ansiosta Lopella tulevaisuudessa halutaan pysyä myös asumassa.

Meidän valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Laukkanen nosti keskusteluun myös kuntaverotuksen. On pohdittava nyt myös sitä mahdollisuutta että laskemme kuntaveroa kun talous on näin vahva ja ylijäämät olleet suuria. Kriisikunnan tunnusluvuista nimittäin Lopella täyttyi vuodenvaihteessa enää vain yksi eli veroprosenttimme on 0,5% yli maan keskiarvon. Ensi syksynä on siis syytä nostaa keskusteluun näin olen myös veroprosentin laskeminen.

Erityisen huolestuneena pitää nyt myös kaikkien seurata asukasluvun kehitystä. Kuudesta viime vuodesta viitenä olemme nimittäin menettäneet asukkaita ja sinä yhtenäkin plus-merkkisenä se plussa oli vain viisi asukasta. Muiden vuosien väestönmenetykset ovat olleet vuodesta 2012 lähtien -41, (+5), -50, -116, -77 ja viime vuonna -69. Vuoteen 2012 asti väkilukumme kasvoi kuitenkin kutakuinkin vastaavan kokoisilla plus-merkkisillä luvuilla. Viidessä vuodessa olemme menettäneet siis yli 300 henkeä ja viime kuussa putosimme takaisin alle 8000 asukkaan kunnaksi. Uskon, että panostukset liikuntaan, varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon ja myös kuntamme yleisilmeeseen tulee olemaan tässä vetovoimatekijöitä.

Riitta Joutsi-Hänninen jättikin tänään aloitteen missä liikennesuunnittelmat tehtäisiin koko kuntaan ja katsottaisiin yhdessä asukkaiden kanssa esimerkiksi minne tarvittaisiin uusia suojateitä ja pyöräteitäkin. Samassa aloitteessa esitetään myös sitä, että kunta ottaa huolehdittavakseen taajama-alueiden nykyisin Elyn vastuulla olevat virheralueet niin että ruohot leikattaisiin jälleen niittokoneen sijaan ruohonleikkurilla ja yleisilme olisi huolitellumpi. Myös yleiseen siisteyteen ja yleisilmeeseen kiinnitettäisiin lisää huomiota.

Valtuustossa jätettiin Joni Lähteen valmistelemana myös meidän monien allekirjoittama esitys kunnan urheilijoiden Wall of Famen perustamiseksi Elmolaan. Hienoa saada kaikki vanhat loppilaiset menestyjät yhteen ja samaan seinään esille. Kunniaseinään pääsisi siis mukaan kaikki SM-menestyjät ja myös maaottelu- ja olympia sekä MM-edustajat. Saadaan aikaan mahtava seinä legendoja Heikki Mikkolasta Ville Lastikkaan ja Eetu Kallioisesta ja Mikko Lahtiosta Yrjö Mäkelään ja Arvo Sorriin. Hieno aloite ja idea Jonilta ja toivottavasti saadaan toteutettua mahdollisimman pian. Taidamme olla tässä uuden jutun avaava kunta eli toivottavasti leviää idea muuallekin Suomeen.

Ennen valtuustoa kävimme vielä tutustumassa HyRia Säätiön toimintaan Lopen Kikellä ja ennen valtuustoa oli vielä ylimääräinen kunnanhallitus mm. koulupuolen määrärahalisäysten johdosta. Ja tänään myös aloitimme uuden perinteen kun valtuuston kokoukset alkavat jatkossa kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksella ja tänään järjestimme myös tämän valtuustokauden ensimmäisen valtuuston kyselytunnin. Niitä Lopella järjestetty pitkään ja nyt tämän kauden ensimmäinen ja esillä nippu ajankohtaisia asioita.

Vauhdikas päivä ja paljon asioita eteenpäin. Ja tänään myös julki tieto siitä, että kuntamme elinvoimajohtaja Jyrki Käki siirtyy nyt Hyvinkään kaupungin palvelukseen. Jyrki tehnyt pitkään työtä Lopella ja hienosti lähes viimeisenä työnä hänen johdolla saatiin auki myös Silmänkannon teollisuusalueen yritystonttikaupat. Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos siis Jyrkille pitkästä urasta ja työstä Lopella.

Vielä hyvää Puolustusvoimien Lippujuhlan päivää. Hyvää Mannerheimin syntymäpäivää. Vapaan ja itsenäisen Suomen lippu saa liehua saloissa.

 

 

Kommentit