Valtiontalouden riskit kasvaneet nopeasti – finanssipolitiikan liikkumavara pienenee talouskriiseissä

Blogi, keskiviikkona 06.06.2018

Politiikassa usein unohtuu tosiasiat. Se on yleistä vaalien lähestyessä, mutta myös muutenkin. Hyvät asiat nostetaan esille ja puheiden kärkeen ja vaikeat asiat vaietaan. Tosiasiat tunnustaen kuitenkin yleensä kaikessa pärjää paremmin. Näin itse olen yrittänyt aina toimia.

Yksi mistä puhutaan vähän on talouden riskit. Valtiovarainministeriön tuore Riskikatsaus kuitenkin antaa aihetta ainakin muutamaan huolestuneeseen ajatukseen. Valtiontalouden riskit ovatkin kasvaneet nopeasti ja tämä vähentää talouspolitiikkamme liikkumavaraa varmasti jälleen joskus edessä olevissa talouskriiseissä. Tämän tosiasian tulisi johtaa lisä päätöksiin millä julkista taloutta edelleen vahvistettaisiin.

Tässä mielenkiintoinen kuvaaja mikä kertoo hyvin miten isosta muutoksesta taloudessa on kyse. Pian rikotaan ennätyksiä.

Tätä edellyttää mm. se, että nyt onneksi jo takana olleen vaikean kymennen vuoden aikana valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut. Velka on kasvanut myös merkittävästi suhteessa BKT:hen. Vuoden 2017 lopussa valtionvelkaa oli noin 105 miljardia euroa.

Suoran valtionvelan rinnalla myös valtion ns. epäsuorat vastuut ovat kasvaneet ja vielä velkamäärääkin nopeammin. Kymmenen vuotta sitten eli talouskriisiin alkaessa 2008 valtiontakausten ja -takuiden määrä oli noin 22 miljardia euroa ja nyt kymmenen vuotta myöhemmin vuoden 2017 lopulla jo 52 miljardia euroa.

VM:n riskiarvion mukaan maamme valtiontalouteen kohdistuu suorien ja epäsuorien vastuiden lisäksi vielä myös ns. piileviä vastuita. Nämä koskevat erityisesti pankkisektoria ja paikallishallintoa.

Varautua siis tulee pitää. Vastuiden toteutuminen riippuu kuitenkin merkittävästi talouskehityksestä ja vaikka nyt talousnäkymämme näyttävätkin lähivuosinakin myönteisiltä niin tilanteeseen liittyy myös riskejä.

Riskiarviossa todettiinkin, että meidän ”poliittisten päättäjien on syytä varautua myös odotettua heikompaan kehitykseen. Valtion liikkumavara ja kyky kohdata finanssikriisejä ovat viime vuosina heikentyneet, koska velka ja epäsuorat vastuut ovat kasvaneet.
Riskikatsauksen mukaan julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa ja valtion takausvastuiden kasvua rajoittaa. Näin finanssipolitiikkaa ei tarvitsisi tarpeettomasti kiristää, jos Suomea koettelisi uusi finanssikriisi”.

Tässä vielä suora linkki tuohon riskiarvioon minkä soisi jokaisen poliitikon, virkamiehen ja myös kansalaiset lukevan. Tosiasiat tunnustaen: Katsaus valtion taloudellisiin vastuihin ja riskeihin, kevät 2018.

Mutta nyt siis talous erilaisessa kulmassa kuin vielä nykyisen hallituksen aloittaessa. Talous siis kasvaa ja työllisyys paranee ja työttömyys helpottaa.

Eduskunnassa tänään iltapäivällä oli keskustelussa myös valtion talous ja tämä  vuoden ensimmäinen lisätalousarvio. Hieman tuntui nämä tosiasiat ja talouden reunaehdot jälleen osalta unohtuneen. Itse nostin sivistys- ja koulutuspanostusten ja liikennehankkeiden lisäksi esille myös nämä talouspolitiikan vaaranpaikat ja karikot. Ne pitäisi kaikkien tuntea.

Riihimäen Juomahuone Laitosella yläkerta täynnä kokoomuslaisia ja aiheena mikäs muu kuin sote ja myös vähän sotakin.

Tänään työpäivä alkoi aamulla urheilu- ja liikunta-asioiden parissa. Valtion Liikuntaneuvoston pöydässä tänään keskustelua mm. maamme mahdollisuudesta olla mukana tulevaisuudessa talviolympialaisten järjestämisessä ja isona asiana esillä myös historian ensimmäisen liikuntapoliittisen selonteon valmistelu. Niin ja isona myös liikunnan ja urheilun valtionavustusjärjestelmän kehittäminen.

Ja päivällä piipahdin vielä Helsingin kaupungin tilaisuudessa Narinkkatorilla ja illalla kotimatkalla Riihimäen Kokoomuksen ensimmäisillä Kokoomus Skumpilla Juomahuone Laitisella puhumassa hieman ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja myös hieman sotestakin.

 

Kommentit