Loppijärven Pälsin Kappelikirkko avasi ovensa – Kontrabassot soivat kesäillassa

Blogi, torstaina 07.06.2018

Kontrabasson mestarikurssilaiset, nuoret virtuoosit, järjestivät tänään jotain ainutlaatuista. Loppijärven rannassa Pälsin tilalla oleva yksityinen Niemistöjen Pälsin Kappelikirkko avasi ovensa kesäkonsertille ja tunnelma oli ainutlaatuinen. Jiri Parviaisen johdolla mestarikurssilaiset loivat kirkkoon ja kesäiltaan taianomaisen tunnelman.

Pälsin Kappelikirkko on sahan vanha siistaamorakennus. Kappelikirkoksi sen aikanaan muutti tilan silloinen emäntä Henna Niemistö ja kauniilla historiallisella paikalla kirkko nyt katselee Loppijärven sinisiä aaltoja ja tyrskyjä. Kaunis oli myös kirkon kesäillan sointi. Jousisoitinperheen suurikokoisimmat ja matalaäänisimmät soittimet antoivat jotain mitä ennen en ollut kokenut ja myös paikka täytti yhden haaveeni. Kiitos.

Vuodesta 2015 järjestetyt kontrabasson mestarikurssit saivat näin jatkoa. Opettajina kurssilla toimivat siis loppilainen Jiri Parviainen sekä pianisti Timo Koskinen ja aiemmat mestarikurssit ovat saaneet opiskelijoilta erittäin paljon kiitosta. Kurssin intensiivisyys, tuloksellisuus, kurssipaikan rauha ja luonnonläheisyys Lopella on koettu erittäin hienoina, rauhoittavina ja musiikillisesti inspiroivina asioina ja mm. siksi kursseja on haluttu myös jatkaa. Ja varsinainen kurssipaikka Topenon Erän Metsästysmaja ja Parviaisen koti sijaitsevatkin keskellä loppilaista luontoa ja metsää ja ne ovatkin opiskelijoiden sanoin auttaneet heitä ymmärtämään, että ”me kaikki olemme osa luonnon suurta kiertokulkua ja ilman elävää vuorovaikutusta luontoon elämämme ei ole täysi”. Konsertteja viedäänkin viikon aikana myös metsään, jonne kontrabasson tumma sointi myös sopii hienosti. Pälsin Kappelin lisäksi taitavien soittajien esityksiä kuullaan viikon aikana Lopen kirkossa ja Lopen kirjaston Fallesmannissa, mutta myös akustiikaltaan jännittävällä Topenon Erän laavulla. Voisiko ensi vuonna konsertin järjestää myös Kesijärven Leirikirkolla? Olisi muuten upea paikka. Kaunis kallion päällä oleva metsäkirkko Kesijärven rannalla.

Huomenna perjantaina 8.6. klo 19 on sitten Kontrabasso kohtaa luonnon -konsertti Topenon Erän metsästysmajalla(os. Tarvontie 127) ja lauantaina 9.6. klo 16 Mestarikurssilaisten loppukonsertti  Lopen kirkossa. Konsertteihin on vapaa pääsy ja ne järjestää Lopen kunnan kulttuuritoimi. Iso kiitos siis vielä Jiri Parviaiselle ja mestarikurssilaisille ja myös Tuula Piriselle – kuntamme kulttuuritoiminnan sydämelle ja hauikselle.

Kiitos myös Leena ja Kari Niemistölle illasta ja myös Seija ja Martti Paloheimolle ja Kari ja Anneli Julenille seurasta. Hieno ilta hyvässä seurassa hyvän musiikin ja kauniin paikan keskellä. Jos vaikka Timotei joskus myös siellä saisi konsertoida?

Oli upea päästä näkemään ja kokemaan tämä Loppijärven kolmas kirkko. Vanha kirkko, Pyhän Birgittan kirkkohan, katselee järveämme omalta mäeltään. Järventakana on viidenkymmenen vuoden ajan toiminut Apostoli Jaakobin ja Pyhän Annnan ortodoksikirkko eikä pitkä matka ole myöskään järveltä Lopen uuteen  kirkkoonkaan. Niin ja puhumattakaan vanhasta etelärannan muinaisesta vanhasta pyhästä paikasta ehkä jonkinlaisen vanhan kirkkonkin paikasta ja läheisestä vanhasta Hautasaaresta. Hyvin voisi puhua siis Loppijärvestä myös Lopen pyhäjärvenä.

Rakkaudesta Loppijärveen.

Tänään eduskunnassa esillä mm. aseviennin ja myös muiden puolustustarvikkeiden ja ns. kaksiköyttötuotteiden vienninvalvonta ja myös tulevat kriisinhallintaoperaatiot tai oikeastaan Afganistan -operaation jatko.

Myös ympäristöpuolen ja metsästyspuolen asiat pöydällä ja ettei menisi helpoksi niin myös autojen uusien päästömittausten ongelmat. Puh ja huh.

Huomenna sitten aamusta Turkua kohden. Puoluekokous ja mukana ollaan.

Kommentit