Kokoomus-kiertuetta Antti Häkkäsen kanssa Hyvinkäällä ja Riihimäellä – Suomen talouskasvu tapettu ja valtionvelan korkokulut kasvaa

Blogi, keskiviikkona 04.03.2020

”Suomen velan korkokulut nousivat viime vuonna 54 miljoonaa euroa.”

Näin uutisoi eilen Taloussanomat tällä viikolla. Holtiton talouden pito ja lisävelanotto alkaa siis näkyä. Valtionvelan korkokulut nousivat viime vuoden lopulla vuoden 2011 jälkeen nyt ensimmäistä kertaa. Valtiokonttorin salkunhallinnan apulaisjohtaja Juha Savolainen totesikin Taloussanomille, että ”nousu saattaa liittyä sekä kasvaneeseen velan määrään että yleiseen korkokehitykseen”.

Muutos on siis merkittävä. Ennätysalhaisten korkojen, mutta myös hyvin hoidetun talouden ja sitä kautta luottoluokittajien myönteisten arvioiden myötä maamme valtionvelan korkomenot ovat pudonneet jopa miljardilla kymmenessä vuodessa, vaikka itse valtiovelan määrä onkin talouskriisin aikana lähes kaksinkertaistunut.

Hyvinkäällä paljon väkeä Villassa ja vilkasta keskustelua monista ajankohtaisista aiheista. Roberts Coffeella puhutti mm. liikenneyhteydet, asuminen, turvallisuus kuin myös korona.

Velkaa otetaan nyt kuitenkin kasvassa määrin lisää. Julkinen Velkakello kuvaa hyvin miten valtionvelkataakka kasvaa joka sekuntti. Kun kirjoitin tätä aamulla kello 10.40 niin summa oli 106 764 221 124,40 euroa. Kannattaa kurkata mitä velkakello näyttää nyt. Luku kasvaa hurjaa vauhtia.

Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa ja nyt siis yli 106 miljardia. Tämän korkokulut olivat viime vuonna 2019 noin 1,2 miljardia euroa. Tästä on helppo laskea, että mitä se tarkoittaa jos korot lähtisivät nyt edes maltilliseen nousuun. 1-prosenttiyksikkö lisää korkoa on siis 1 miljardi lisää menoja. Valtionvelan korotkin voisivat ihan hyvin nousta esimerkiksi 2-4% ja se siis tarkoittaisi vuosittaista 2-4 miljardin lisämenoa ja siis aivan pelkästää ilmaan eli korkojen maksuun.

Velkakello muistuttaa hyvin, että ”Ne poliitikot, jotka velkaantumisesta päättävät, eivät ole enää vastaamassa, kun velat on maksettava. Sillä aikaa kun luit tämän, reilussa minuutissa, Suomen velka kasvoi muutamalla tuhannella eurolla”.

Vielä edellisen hallituksen jäljiltä tilanne on korkomenojen suhteen siis varsin hyvä. Korko oli -0,734 prosenttia ja se oli vähemmän kuin koskaan ennen maamme historiassa. Viime vaalikauden jälkeen Valtiokonttori tuli tehneeksikin eräänlaisen maailmanennätyksen. Mikään valtio ei olllut koskaan ennen saanut näin halpaa viiden vuoden täysin uutta lainaa. Nyt siis tilanne näyttää jo toisenlaiselta ja tämä uusi tilanne siis yksi niistä mistä olemme yrittäneet nyt pääministeri Sanna Marinin hallitusta ja valtiovarainministeri Katri Kulmunia varoitella.

Upea joukko Hyvinkään Kokoomusnuoria tuli myös paikalle Anttia ja minua tapaamaan. Sovimmekin jo seuraavaakin eli nyt työnalla sitten Pizzaa ja Politiikkaa Hyvinkää!

Taloussanomille tilannetta kommentoinut valtiovarainministeriön julkisen talouden yksikön finanssineuvos Marja Paavolainen totesikin, että lisävelkaantuminen on tehtävä harkiten ja, että ”Korkojen nopeaa nousua ei voida sulkea pois, vaikka se ei ole todennäköistä.”

Eduskunnassa tänään oli keskustelussa mm. Hanselin tilanne. Itse nostin esille julkisuudessakin esillä olleet Hanselin suuret kilpailutukset mitkä ovat jättäneet pienet ja paikalliset yritykset täysin kilpailutusten ulkopuolelle.

Antti Häkkäsen kanssa Hyvinkäällä ja Riihimäellä

Eduskuntapäivän jälkeen lähdimme sitten ystäväni ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen kanssa pienelle Kokoomus -kierrokselle. Ensin kahvitilaisuus Hyvinkäällä Villan Roberts Coffeella ja sitten toinen kahvitilaisuus Riihimäen Laurellilla. Hyvinkäällä Villassa paljon väkeä ja vilkasta keskustelua. Myös siellä iso huoli Marinin suunnitelmista vetää uusi junarata ohi nykyisten pääradan kaupunkien. Tämä siis heikentäisi myös dramaattisesti Hyvinkää asemaa pääradan varren kaupunkina. Mutta muuten Hyvinkäällä hyvä kokoomuksen pöhinä päällä Puhakan Penan ja Rantalaisen Ida-Eveliinan johdolla. Ja mistä myös olen enemmän kuin iloinen on se, että Kokoomusnuorten toiminta on myös herätetty nyt kaupungissa henkiin ja me jo valmistelemmekin sinne seuraavaa Pizzaa ja Politiikkaa -iltaa.

Riihimäellä sitten Laurellin kahvila täynnä väkeä ja esillä osittain samoja aiheita pääradasta koronaan ja julkisesta taloudesta koko ajan pahenevaan vanhustenhoidon tilanteeseen. Myös maapolitiikka puhutti Riihimäellä kuten myös lapsiperheiden tulevaisuus ja palvelut. Erittäin onnistunut tilaisuus tämäkin.

Kiitos vielä Hyvinkään Kokoomukselle ja Riihimäen Kokoomukselle järjestelyistä ja iso kiitos Antille mukaan lähtemisestä. Meillä erinomaisen hyvä ja hieno joukkue koossa ja vahva yhteishenki. Tästä on hyvä jatkaa.

Vielä muutama tunnelmakuva myös Riihimäeltä. Laurellin kahvila täynnä väkeä ja ihmisillä todellakin huoli siitä mihin tämä maa on Sanna Marinin vasemmistohallituksen johdolla menossa.

Riihimäellä Mikael Hedmanin johdolla myös kokoomusnuorten toiminta erittäin aktiivista ja hyvää. Mainio porukka ja ainakin pari heistä lähdössä kuntavaaleihinkin mukaan.

 

 

Kommentit