Syyrian ja Turkin tilanne kestämätön – Sota Syyriassa saatava päättymään

Blogi, torstaina 05.03.2020

Tapahtumat Syyrian ympärillä menevät entistä monimutkaisemmiksi. Monen ongelman ja tapahtumaketjun takaa löytyy aina yksi ja sama valtio eli Venäjä. Venäjä näyttää lopulta asettuvan aivan tukemaan dikatuuria ja niin tälläkin kertaa. Hetken aikaa vahvasti edennyt tapahtunut lähentyminen Turkin kanssa on nyt muuttunut sotaakin – tai ainakin jonkinlaista yhteenottoa – enteileväksi jännitteeksi. Turkki painostaa nyt vuorostaan EU:ta siirtämällä alun perin Venäjän ja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin siviilikohteisiin tekemien iskujen liikkeelle ajamia syyrialaisia Kreikan rajalle eli EU:n ulkorajalle. Ratkaisija koko kiistaan on Venäjä ja Vladimir Putin, joka näyttää nauttivan tilanteesta. EU:lla ei olekan muuta vaihtoehtoa kuin edelleen lisätä painetta ja myös pakotteita Venäjää kohtaan jos maa ei lopeta sotatoimia Syyriassa ja diktaattorivallan pönkittämistä.

EDIRNE, TURKEY – MARCH 02: Refugees and migrants wait near the shores of the Evros river before they attempt to enter Greece from Turkey on March 02, 2020 in Edirne, Turkey. Refugees and migrants from various countries board a boat in an attempt to reach Greece from Turkey by crossing the Evros River on March 02, 2020 in Edirne, Turkey. Thousands of refugees and migrants have flocked to the Greece, Turkey border after Turkey announced that it would open border gates for a period of 72hrs to allow refugees to cross into European countries after thirty three Turkish soldiers were killed in a Syrian air raid in Idlib. (Photo by Burak Kara/Getty Images)

Kreikka on joutunut poikkeuksellisen tilanteen eteen ja maa onkin ryhtynyt pysäyttämään Turkin rajalle ajamia pakolaisia. EU on antanut tukensa Kreikan poikkeuksellisille toimille. Myös Suomi ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi eilen, että Suomi tukee Kreikkaa. Samaan aikaan meidän tulee varmistaa se, että hädänalaiset saavat apua Syyriassa ja myös Turkin leireillä. Siellä paljon nimenomaan lapsia ja naisia jotka eivät ole päässeet turvaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell etsivät keinoja ja ratkaisua EU:n ja Turkin välille. Samaan aikaan Erdoğan käy neuvotteluja myös Putinin kanssa. Mihin kaikkeen tämä tilanne vielä etenee niin sitä ei varmasti kukaan tiedä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesikin, että jos Kreikka ei olisi painanut jarruja, näkisimme nyt saman kuin 2015. Ylellä Niinistö totesi, että ”En näe kovin paljon eroavaisuuksia tilanteeseen, joka 2015 vallitsi. Silloinhan lähinnä ihmissalakuljetuksen myötä paljon väkeä tuotettiin ja tuli Eurooppaan. Taisin sitä silloin kutsua hallitsemattomaksi kansainvaellukseksi ja tämä on nyt sitten toinen aalto.”

75 nuorta ysiluokkalaista Jutta-Riinan Itäkeskuksen koulusta tänään vieraanani eduskunnassa. Jos usein sanon, että nyt oli mainio ja hyvä ja aktiivinen ryhmä niin nyt pitäisi keksiä vielä muutama lisäsana kuvaamaan tätä porukkaa! Super!

Siksi myös meillä pitäisi nyt tehdä toimia rajavalvontamme ja toimiemme tehostamiseksi, että vuoden 2015 tapahtumat eivät voisi uusiutua myöskään meidän omilla rajoillamme. Aiheestahan kirjoitin täällä alkuviikosta ja esitimme myös silloin muutaman kollegan kanssa tarpeellisia korjausliikkeitä lainsäädäntöömme. Toivottavasti maamme hallitus ei nyt olisi tämän tilanteen edessä liian sinisilmäinen omiemme rajojenkaan suhteen.

….

Kello 21.19 ja kämpillä. Tänään illalla vielä vieraanani kotikunnan Lopen Kokoomusnuoret. Aivan erityinen porukka minulle ja iloinen olen myös siitä, että tuo porukka kasvaa koko ajan. Rosa Laine piti yhdistyksen viime hetkillä ennen PRH-rekisteripoistoa hengissä ja nyt Venla Hatakan johdolla yhdistys elää, kasvaa ja voi hyvin. Nuorille kävi tänään puhumassa myös Petteri ja Ben ja myös illalla vielä ruuan jälkeen hyvät keskustelut iltateellä.

Ruokailun aikana itse ehdin käydä esittelemässä eduskunnassa täysistunnossa uudistamani lakiesityksen koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Esityksen tein ensi kertaa jo 2012 ja uusin 2016 ja uusi nyt jo kolmannen kerran ja uusin niin kauan, kunnes tämän lain saan kuntoon. Jokainen koulukiusattu on liikaa.

Eduskunnassa tänään vieraanani myös Itäkeskuksen Koulun ysiluokkalaisia. Iso ja erittäin mukana ryhmä ystäväni Jutta-Riinan koulusta. Ja kyselytunnilla kiivas keskustelu Kreikan tilanteesta. Tuo keskustelu aivan hullu. Suomen hallitus hyväksyi EU:ssa, että Kreikka voi jättää kansainväliset sopimukset nyt ainakin kuukaudeksi sivuun ja noudattamatta. He siis saivat Suomen ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) ja EU:n luvalla luvan laittaa rajan kiinni ja ilmoittaa, että yhtään turvapaikanhakijan hakemusta ei Kreikka ota vastaan. Nyt Vihreillä ja myös Vasemmistoliitolla tukala paikka, kun näyttääkin siltä, että iso osa heidän äänestäjistä ja näköjään myös kansanedustajista ei tätä voi hyväksyä. Rajan pitäisi heidän mielestä olla auki. Nyt Ohisalo yritti kiemurrella asian kanssa Keskustan Katri Kulmunin tuella eduskunnassa. Kuulemma Suomen hallitus tukee Kreikkaa, mutta kansainvälisiä sopimuksia pitää noudattaa. Mutta totuus on toinen eli Vihreiden johdolla Suomen hallitus juuri hyväksyi Kreikan toiminnan.

Ja näyttää muuten siltä YLE A-Studiossa, ettei myöskään vasemmiston Europarlamentaarikko Silvia Modigkaan hyväksy Sanna Marinin hallituksen ja siellä vasemmistoliiton hyväksymää linjaa hyväksyä Kreikan rajansulkemistoimet.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Hyvinkään Kokoomusnuorten Sami Matikainen tänään päivällä eduskunnassa…

… ja illalla oman rakkaan Lopen Kokoomusnuoret.

 

Kommentit