Koulukiusaaminen lisättävä rikoslakiin – Paljon tehty, mutta edelleen kiusaaminen on vakava ongelma

Blogi, perjantaina 06.03.2020

Esittelin eduskunnassa lakialoitteen, jolla rikoslakiin kirjattaisiin koulukiusaaminen omana rikosnimikkeenä. Haluan tässä esityksessäni koota näin yhteen eri teot jotka täyttävät jo nyt rikoksen tunnusmerkistöt ja ovat siis toteutuessaan koulukiusaamista tai osa koulukiusaamista.

Olen tämän esityksen tehnyt aiemmin ja nyt uudistin sen. Toivon, että nykyinen opetusministeri Li Andersson (vas) ottaisi tämän asian vakavasti. Koulukiusaamiseen aidosti puuttuessaan hän nousisi tässä omaan luokkaansa. Jäisi myös tässä mielessä myönteisessä mielessä historiaan.

Puhuin eduskunnassa torstaina Itäkeskuksen koulun ysiluokkalaisille. Puheeksi tuli myös koulukiusaaminen ja oli mukava kuulla miten nuoret sanoivat, että heidän koulussa ei kiusaamista ole. Toivottavasti näin kokeen ihan jokainen.

Itsehän siis toimin aikanaan opettajana ja edelleen saan jatkuvasti yhteydenottoja joissa kerrotaan koulukiusaamisesta. Erilliset Kiva koulu- ja muut toimenpiteet ovat jossain ja joissain määrin auttaneet, mutta koulukiusaaminen on edelleen liian yleistä suomalaisissa kouluissa. Kouluille ja opettajille pitäisikin lopulta antaa riittävät keinot puuttua kiusaamiseen. Ja muuten erittäin tärkeää sekin, että myös velvollisuus puuttua. Ja totta kai kaikki muut keinot pitää aina käyttää ennen näin järeää toimea, mutta on hyvä, että tämä on sitten viimekätisenä keinona puuttua erittäin vakavaan asiaa.

Lakialoitteeni sai eduskunnan lähetekeskustelussa erittäin laajan ja yksituumaisen tuen. Esitys etenee nyt siis eduskunnan sivistysvaliokuntaan ja sitä kautta Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Toivonkin, että sivistysvaliokunta ottaa asian nyt lopulta vakavasti. Asia pitää lähettää ministeriöön ja ryhtyä nyt kiusaamisen kitkemiseen tehokkaasti.

Vuonna 2012 julkaistun Krista Vierimaan tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta koulukiusaamiseen syyllistyneestä olisi jättänyt kiusaamisen jos olisi sen tiennyt yksinkertaisesti olevan rikos. Heinosen lakialoitteessa rikoslakiin kirjattaisiin koulukiusaaminen omana rikosnimikkeenä.

Kaunis auringonpaiste kuitenkin tähän aamuun. Aamulla linnut jo lauloivat ja kevättä pukkaa. Kyllä se nyt taitaa olla selvää, että talvi jäi tältä vuodelta kokonaan ainakin täällä Etelä-Suomessa väliin. Kevättä kohden. Eduskunnan työhuoneessa ja täällä vielä kovin rauhallista. Tänään minulla ei valiokuntia, mutta täysistunto on ja sitten Riihimäellä iltapäivällä asioita ja illalla rakkaan lapsen ystävä- ja sukulaissynttärit.

Kello 22.33 ja päivä paketissa. Ihana ilta syntymäpäivien parissa ja huomenna vielä jatkamme lapsen kaverisynttäreiden parissa. Tärkeitä juttuja ja hienoa kokea myös isänä.

Kommentit