Tänään esittelimme puolueemme puheenjohtajan Petteri Orpon toimesta johdollani valmistellun Kokoomuksen toisen vaihtoehtobudjetin. Se on vastaus pääministeri Sanna Marinin ja Keskustan vasemmistohallituksen velkarallille ja veronkorotusten tielle. Halusimme vaikeana aikana osoittaa, että on olemassa vastuullinen ja välittävä vaihtoehto, millä suomalaiset ja Suomi selviäisivät paremmin myös koronakriisistä ulos ja sen jälkeenkin.
Aika vähällä on jäänyt se keskustelu, mitä nykyhallituksen ajama politiikka tarkoittaa ihmisten käytössä oleviin tuloihin 5-10 vuoden aikajänteellä. Nyt tehdyt ja tehtävät merkittävät pysyvät menolisäykset ja veronkorotukset yhdessä tulevat leikkaamaan tulevina vuosina satoja euroja tavallisten suomalaisten ostovoimaa. Vasemmistopolitiikka tulee näkymään myös eläkkeiden ostovoiman rajuja leikkaantumisena, kun yhä isompi osuus tuloista menee kiristyvään verotukseen ja samaan aikaan kiristyviin välillisiin veroihin polttoaineverosta alkaen. Tällainen selvitys olisi mielenkiintoista saada ihan virallisestikin aikaan. Uskallan epäillä, että nykyisen vaalikauden vaikutukset ovat vähintäänkin useita satoja euroja työssäkäyvien käytöönsä saavaa rahamäärää leikkaava?
Meidän kokoomuslainen vaihtoehto lähtee siitä, että työnteon ja eläkkeiden verotus kevennetään. Tavoitteenamme on, että jatkossa samansuuruisesta työtulosta ja eläkkeestä maksettaisiin saman verran veroa. Tämä tarkoittaa ns. eläkeläisten raippaverosta luopumista, mutta myös verotuksen tasaamista niin, että eläkeläiset eivät enää maksaisi työtä tekeviä suurempaa veroa. Meidän vaihtoehtobudjetissa itse asiassa kaikkien pieni- ja keskituloisista lähtien työnverotusta kevennettäisiin. Kokonaisvaikutus olisi merkittävä verrattuna Marinin hallituksen veronkiristysten linjaan. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti jättäisi vuositasolla palkansaajien käyttöön +500 euroa enemmän kuin Marinin hallitus, eläkeläisille +292 euroa, lapsiperheille 672 euroa ja yrittäjille 516 euroa. Tämä myös siis merkittävällä tavalla olisi kotimaan taloutta elvyttävää taloutta.
Iso juttu olisi myös se, että me peruisimme keskustan ja vasemmistohallituksen tekemän kotitalousvähennyksen rajun leikkauksen. Ja emme vain peruisi vaan itseasiassa korottaisimme kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 5000 euroon, korottaisimme työkorvauksesta tehtävän vähennyksen 40%:sta 60 prosenttiin ja palkkakorvauksesta tehtävän vähennyksen 15%:sta 40 prosenttiin ja poistaisimme 100 euron omavastuub. Lisäksi 1200 euron tuki ulotettaisiin heille, joilla ei ole verotettavia tuloja ja korotettu superkotitalousvähennys kaikille +75-vuotiaille. Tekisimme siis aidon Koko kansan kotitalousvähennyksen.
Vaihtoehtobudjettimme esimerkkiperhe hyöytyisi vuositasolla kokoomuksen vaihtoehtobudjetista yhteensä 2 792 euroa vuositasolla.
Isona erona vasemmistohallituksen koulutuspolitiikkaan me tekisimme osaamisen ja sivistyksen panostukset pysyvinä muutaman vuoden hankerahoitusten sijaan. Nyt tuntuu siltä, että opetusministeri Li Andersson ajattelee vain omaa ministerikauttaa, mutta kyllä ammattikouluissa tarvitaan opettajia myös vuoden 2023 jälkeenkin. Siksi meidän panostukset varhaiskasvatuksesta perusopetuksen kautta lukioihin ja amistoihin olisivat pysyvää perusrahoituksen lisäämistä. Esimerkkinä voisi mainita vuoden 2023: Silloin Marinin hallitus on lisännyt sivistyspuolen pysyvää rahoitusta noin 150 miljoonaa euroa, kun kokoomuksen mallilla korotus olisi 350 miljoonaa euroa. Se on muuten aika monta uutta opettajaa, kuraattoria, opinto-ohjaajaa ja panostusta erilaisille oppijoille. Ja lisäksi me toteuttaisimme jo ensi vuoden 2021 alussa nuorten kannalta tärkeän Terapiatakuun.
Sama muuten näkyisi myös sosiaali- ja terveyspalveluissa. Meidän mallissa kotihoitoon palkattaisiin jo ensi vuonna 1000 uutta lähihoitajaa ja sairaanhoitajaa ympärivuorokautisen hoidon lisäksi. Me siis haluamme kehittää sote-kokonaisuutta kokonaisuutena emmekä vain yhtä palasta. Vanhustenhoidon hoitajamitoitus on tärkeä askel minusta tässä, mutta samaan aikaan tarvitaan lisää panostuksia myös kotipalveluihin ja muihin tukipalveluihin ikäihmisille.
Ja isona asiana me toteuttaisimme jo ensi vuonna universaalinen ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille suomalaisille työntekijöille. Luopuisimme siis kassasidonnaisuudesta, sillä jo nytkin jokainen työtä tekevä näitä maksuja maksavat, mutta turvasta pääsevät hyötymään vain kassaan kuuluneet. Esimerkkinä tämä tarkoittaisi ravintola-alalla toimivalle nyt koronakriisin keskellä työttömäksi tai lomautetuksi joutuvalle merkittävää korotusta työttömyysturvaan. Ei jäsen työttömyysturvahan on nyt 724 euroa ja kanssan jäsenen 1521 euroa, vaikka molemmat siis ”vakuutusmaksua” työttömyyden varalle joutuvatkin nykyisinkin maksamaan. Me siis haluamme laajentaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille työtätekeville. Se on oikeudenmukaisuus- ja yhdenvertaisuuskysymys.
Meidän kokoomuslainen vaihtoehto myös luopuisi portaittain autoverosta, panostaisi merkittävästi maamme sisäiseen turvallisuuteen palkkaamalla mm. lisää poliiseja ja myös puolustusvoimien toimintakyvystä huolehdittaisiin täysimääräisesti. Ja tämän muuten kaiken voisi tehdä nykyhallitusta pienemmällä lisävelanotolla. Kokoomuksen vaihtoehdon suorat vaikutukset vähentäisivät nettovelanottoa välittömästi yli miljardilla eurolla ja työllisyyden vahvistumisen 20 000 (useamman vuoden aikana vielä + 100 000) kautta verotuksen dynaamiset vaikutukset huomioon ottaen lisäksi julkinen talous vahvistuisi 1,6 miljardilla eurolla ja pidemmän aikavälin vaikutus julkistataloutta vahvistaen olisi lähes 4,2 miljardia euroa. Se olisi reilua myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme.
Reilu 60 sivua Toivon Polkua – on nyt siis julkistettu. Tänään esittelimme kokonaisuutta medialle ja huomenna sitten pidän Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron täysistunnossa maamme talouteen ja sen vaihtoehtoihin liittyen.
Tässä Kokoomus Toivon Polku kokonaisuudessaan.
…
Kello 17.43
Kiitos isosta määrästä viestejä.
Vaihtoehtobudjettimme ylitti uutiskynnyksen upeasti niin tv:ssä kuin muussakin mediassa. Hyviä nostoja ja näyttää siltä, että jälleen onnistuimme tekemään kriitistäkin arviointia kestävän vaihtoehtobudjetin. Ja itse olen mitä tyytyväisin siihen, että vaihtoehtobudjettimme on tehty niin, että julkinen talous saataisiin tasapainoon ja velkaantuminen taitettua. Olemme itseasiassa ainoa puolue, joka on nyt onnistunut tähän esittelemään uskottavan polun ja kestävän ratkaisun.
On totta, että ensi vuonna meidänkin vaihtoehdossa joudutaan ottamaan velkaa. Totta kai. Niin tekee kaikki maailman valtion nyt ja ensi vuonnakin. Mutta kysymys onkin velanoton määrästä ja siitä, että onko edes näköpiirissä ratkaisuja, joilla velaksieläminen saataisiin loppumaan. Ja me voimme vastata, että on ja sen tein nimi on Toivon Polku.
Nyt vielä viimeistelemään ryhmäpuheenvuoroa huomiseen eduskunnan syksyn suureen talouskeskusteluun ja tänään jo täysistunnossa veinkin tämän meidän vaihtoehdon valtiovarainministeri Matti Vanhaselle tutustuttavaksi. Jos vaikka sieltä jotain suostuisivat valoisamman tulevaisuuden toivossa toteuttamaan.
Tänään myös jätimme hylkäysesityksen Marinin hallituksen esitykselle tehdä uusi Senaattikiinteistöjen Puolustuskiinteistöt -viritelmä. Emme ymmärtäneet tätä ratkaisua, sillä se ei missään määrin ratkaise PV:n tilakustannusten hurjaa hintaa ja hintojen nousua ja pahimmillaan vain lisää hallintoa ja sitä kautta myös kustannuksia. Palaan tähän asiaan tässä joku päivä hieman laajemmin. Nyt jo aiheesta julki tiedotteemme: Hallituksen esitys Senaatti-Puolustuskiinteistöistä hylättävä.
Nyt kirjoitustöihin. Eihän se maailma muuten valmiiksi tule 🙂