Autokanta vanhenee tänäkin vuonna rajusti – Käytetyn Skodan ostin minäkin

Blogi, maanantaina 30.11.2020

Ennakkotiedot kertovat, että tänä vuonna uusia autoja myydään vain reilu 90 000

Se tarkoittaa sitä, että autokantamme jatkaa edelleen vanhenemistaan. Autokannan iän kääntyminen laskuun vaatisi yli 140 000 auton vuosimyyntiä. Ja kun myös viime vuonna 2019 ensirekisteröitiin vain 114 199 uutta autoa niin teillä liikkuvien autojen keski-ikä siis jatkaa vain vanhentumistaan. Tuorein valmis tilasto on viime vuodelta ja silloin maamme henkilöautokannan keski-ikä nousi jo 12,2 vuoteen. 2010-luvulla keski-ikä kasvoi peräti 1,8 vuotta ja nyt suomalaisella autolla on keskimäärin takanaan jo siis 12 vuotta.

Ja myös käytöstä poistumisen ikä on noussut tasaisesti. Maamme henkilöautokannan romutusikä oli viime vuonna keskimäärin 21 vuotta. Siinä oli viimeisessä vuosikymmenessä kasvua vajaat pari talvirenkaiden vaihtoa eli 1,7 vuotta.

Jos henkilöautojen keski-ikä on tuon 12,2 vuotta niin kuorma-autojen kohdalla se on vielä korkeampi eli 13,9 vuotta ja pakettiautojen 13,8 vuotta. Yllättäen linja-autokantamme onkin keski-iältään teidemme kumipyörien tuoreinta, mutta toki sekin vanhenemassa. Linja-autojen keski-ikä oli vuoden 2019 lopussa 11,7 vuotta. Tätä osaltaan on laskenut varmasti julkisten kilpailutusten Euro5 ja Euro6 -vaatimukset. Autoja on ollut pakko päivittää. Täältä Autoalan tiedotuskeskuksen sivuilta löytyy tarkempaa tietoa teittemme johtotähdistä.

Mutta tänä vuonna autokantamme vanhenee siis entistä rajumpaa tahtia. Uusien autojen kauppa on romahtamassa jo lähtökohtaisesti heikolta vajaan 115 000 uuden auton tasolta luvattoman huonoon vain 91 000 auton määrään. Teillämme ajetaan siis koko ajan vanhemmilla autoilla. Nyt arviot tulevasta vuodesta 2020 osoittavat edelleen laahaavaan autokauppaa ja vanhenevaa autokantaa. Vuonna 2021 arvioidaan Suomessa myytävän noin 103 000 uutta autoaa. Edelleen tavoitemäärästä eli vähintään 140 000 autosta jäädään lähes 40 000 auton päähän.

Käytettyjen autojen kauppa onkin jälleen kannatellut autoalaamme ja tuonti ulkomailta on jatkunut. Itseasiassa käytettyjen autojen kauppa on toipunut koronaiskusta huomattavasti uusien autojen kauppaa paremmin. Meille siis edelleen tuodaan valtavan paljon käytettyjä autoja Ruotsista, Virosta ja Saksasta. Vuosi 2019 oli jo kaikkien aikojen annätysvuosi käytettyjen autojen maahantuonnissa ja nyt kesällä jo arvioitiin, että koronan rajoituksista huolimatta tänä vuonna tehtäisiin jälleen uusi ennätys vanhojen autojen tuonnissa. Ulkomailta Suomeen tuodaan ennen muuta isoja ja käytettyjä Mercedes-Benzejä, Volvoja, BMW:tä ja Volkswageneja ja nimenomaan tässä suosiojärjestyksessä. Autot siis nimenomaan niitä suurempia autoja. Kärkinelikon perässä sitten tulevat: Audi, Toyota, Mitsubishi, Ford, Škoda ja Saab. Tässä näkyy nyt se, että nykyinen vasemmistohallitus keskustan johdolla ei ole enää jatkanut autoveron keventämistä ja näin uusien autojen hankinta houkuttelee koko ajan huonommin suomalaisia. Edullisempaa on siis tuoda vanhoja, ns. kalliit kilometrit jo ajettuja, autoja ulkomailta ja sehän tarkoittaa sitä, että autokantamme vanhenee edelleen ja meistä tulee muiden länsimaiden käytettyjen autojen loppuunajomaa.

Laki lähtee siitä, että blogissa pitää kertoa, jos kyseessä on maksettu markkinointikumppanuus. No minä ajattelin, että nyt etenen toisinpäin eli kerron, että ihan omalla rahallani auton ostin ja Kamuxia suosittelen hyvästä palvelusta ja kaupankäynnistä tyytyväisenä asiakkaana.

Kamuxilta jälleen Skoda Viertolanrinteeseen

Itselleni kilometrejä tulee tienpäällä vuosittain varsin kiitettävä määrä. Nyt varsinkin, kun eduskunta on koronan takia kieltänyt meiltä junien ja julkisenliikenteen käytön niin oma auto on ollut ainoa mahdollinen kulkuväline kodin ja työn välillä. Edellinen Skoda Octavia sai täyteen juuri 150 000 km rajapyykin ja sen oli aika siirtyä sitten kevyemmän käyttäjän alle. Vaihtoauto löytyi tapani mukaan Hyvinkään Kamuxilta Pihlajan Arilta ja serkkuni pojilta Miika ja Henri Heikkilältä. Tämä taitaa olla minulle jo kolmas vai neljäs Skoda ja olen ollut kyllä enemmän kuin tyytyväinen näiden hinta-laatusuhteeseen. Yhden omistajan Suomi-auto ja leasinginä, kun ollut, niin myös huollot yms. tehty viimeisen päälle. Kiitos siis jälleen kerran Kamuxin väelle asiantuntevasta, hyvästä ja mukavasta palvelusta. Eli ei muuta kuin turvallisia kilometrejä lisää. Tällä pärjätään jälleen pari vuotta.

Nyt olisi oikea aika toteuttaa meidän tekemä esitys ja poistaa autovero myös Suomesta. Se kääntäisi autokantamme uusiutumaan ja näin saisimme teillemme entistä uudempia ja näin ollen myös turvallisempia ja vähäpäästöisempiä autoja. Tieliikenteen Tietokeskus TT on laskenut, että autoveron poisto laskisi liikenteen CO2-päästöjä vuoteen 2030 mennessä noin 700 000 tonnia. Autoveron poisto olisi siis myös ympäristöteko. Ja vaikka asian vastustajat pelottelevat, että autoveron korvaaminen vuotuisella ajoneuvoveron korotuksella nostaisi sitä jonkin verran niin tällaisessa populistisessa puheessa unohdetaan se, että jos autokauppa siirtyisi käytetyistä ulkomailta haetuista autoista uusiin kotimaassa myytyihin autoihin niin näin maahamme jäisi autokaupan verot kokonaisuudessaan alvistä lähtien. Ja olisihan sillä aikamoinen työllisyysvaikutuskin. Eli korotuspaine ei todellakaan olisi yksi yhteen vaan huomattavasti enemmän autoveron tuoton poistumisesta olisi korvattavissa sen dynaamisilla vaikutuksilla.

Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Kiitosta ansaitsee uudistus jolla täyssähköisten työsuhdeautojen veroetuuksia parannetaan ja myös romutuspalkkion jatko ja kaasukuorma-autojen hankintatuki.

Uusi viikko käyntiin ja tänään kävin hakemassa Hyvinkäältä Skodan uuden vara-avaimen ja samalla autoon tehtiin tuorein tehdaspäivitys. Nyt vielä pitäisi hankkia uudet tehokkaat lisäpitkät nokalle ja sitten ei muuta kuin turvallisia kilometrejä.

Ja kun kiittelemään lähdin, niin kiitellään samalla myös Lopen Auto ja Rengas Oy:tä ja Rantalan kavereita. Renkaat meni alle kuin formuloissa konsanaan ja myös kausisäilytys onnistuu samassa paikassa. Hyvää paikallista palvelua. Suosittelen!

Tänään työpäivä mennyt kotikonttorissa. Kirjoitettu paria puhetta, viimeistelty huomista Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin

 

Kommentit