Kokoomus on ainoa puolue, jolla on suunnitelma ja askelmerkit tasapainoiseen julkiseen talouteen

Blogi, keskiviikkona 02.12.2020

On totta, että myös Kokoomuksen ensi vuoden vaihtoehtobudjetti ottaisi lisää velkaa. Toki merkittävästi vähemmän, kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus ottaa. Mutta ottaisimme ja ottaisimme siksi, että koronan iskua pitää julkisenvallan toimesta keventää ja pehmentää. Tarvitaan varoja sairaanhoidon varmistamiseksi, rokotteiden varmistamiseksi jokaiselle sen haluavalle suomalaiselle, suomalaisten työpaikkojen pelastamiseksi ja tätä varten myös suomalaisten yritysten tukemiseksi ja auttamiseksi yli koronakriisin. Kyllä se tarkoittaa julkisten varojen käyttöä ja tässä tilanteessa myös velkarahalla toimimista. Näin muuten toimii nyt kaikki muutkin maat ja yrittävät selvitä yhdessä yli pahimman.

Mutta meidät erottaa vasemmistohallituksen ja keskustan talouspolitiikasta se, että meillä on ainoa puolueena konkreettinen suunnitelma ja tarvittavat toimet julkisentalouden tasapainottamiseksi. Se lähtee siitä, että olemme valmiita tekemään välttämättömät toimenpiteet nyt koronakriisinkin aikana sen varmistamiseksi, että olemme paremmassa kunnossa tästä eteenpäin lähtiessämme. Meidän malli on ns. 75-75-25, missä työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin ja vakautetaan julkisen velan suhde BKT:hen korkeintaan 75 prosenttiin ja molemmat siis vuoteen 2025 mennessä. Se tarkoittaa siis 3 prosenttiyksikköä korkeampaa työllisyysastetta eli 80 000 työllistä ja prosenttiyksikön alempaan velkasuhdetta eli noin 2,4 miljardin euron sopeutusta nyt VM:n vuodelle 2024 ennustamiin tasoihin nähden.

Julkisentalouden tasapainottaminen vaatii siis politiikan muutosta. Tätä varten me olemme esitelleet toimet 120 000 uuden työpaikan luomiseksi maahan ja toimet myös talouskasvun nopettamiseksi yrittäjyyden uuden alun ohjelmalla. Tarvitsemme myös elinvoimaisen Suomen ohjelman ja varmistuksen siitä, että Suomi on maailman paras paikka kasvattaa lapsia ja paras asuinmaa niin työtä tekeville, kuin jo oman työuransa taakse jättäneillekin.

Uskottavan politiikan keskeinen tehtävä on luoda toivon polku, joka saa ihmiset niin koti- kuin ulkomaillakin uskomaan ja luottamaan Suomeen, investoimeaan itseensä ja yrityksiinsä, kokeilemaan rohkeasti uutta ja toteuttamaan unelmiaan. Näistä aineksista syntyy hyvä kierre.

Tänään minulla oli ilo esitellä kokoomuksen vaihtoehtobudjettia myös eduskunnan syksyn isossa talouskeskustelussa. Lisäsin tuon Kokoomuksen pääpuheeni tänne Kynästä -sivun puolelle ja lisään sen myös videona huomenissa tänne. Tässä vielä linkki tuohon meidän vastuulliseen vaihtoehtoon: Toivon Polku 2021.

….

Kello 22.56 ja kämpillä. Pitkä päivä tänään, mutta hyvä sellainen. Meidän vaihtoehtobudjetti keräsi laajasti kiitosta tasostaan ja laadustaan ja myös sain lukuisia viestejä, missä sen painotuksia ja ratkaisuja kehuttiin ja kiiteltiin. Kiitos siis vaan ja myönnän, että paketin eteen teimme valtavan määrä työtä. Halusimme olla myös oppositiossa vastuullisia ja perusteellisia.

Huomenna sitten vielä toinen samanlainen päivä ja illalla se sitten päättyy valtiovarainministeri Matti Vanhasen, ministeri Li Anderssonin ja Riikka Purran kanssa Ylen A-Talkiin. Olkaapa aalloilla.

 

 

Kommentit