Kokoomuksen Timo Heinonen: Turvallisemmat kevytautot tulevat mopoautojen rinnalle

Uutiset, torstaina 04.10.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen, että hallitus on saanut nyt eduskuntaan esityksen ns. kevytautoista. Uuteen ajoneuvoryhmään kuuluvat kevytautot tulevat korvaamaan mopoautoja ja ne ovat oikeita pieniä autoja joiden maksiminopeus rajoitetaan 45 kilometriin tunnissa. Kevytautoja saisi ajaa 15-17 -vuotiaat nuoret.

-Tämä on ollut pitkäaikainen haaveeni ja tavoitteeni ja olen iloinen, että liikenneministeri Anne Berner on tässä toimeen tarttunut ja vienyt nyt asiaa maaliin. Tämä lisää merkittävästi nuorten liikenneturvallisuutta, kun oikeissa autoissa on vakiovarusteena turvatyynyt, lukkiutumattomat jarrut, luistonesto ja koko ajan tulee uusia turvavarusteita, kiittelee Timo Heinonen.

Kevytautojen kuljettaminen edellyttäisi mopoautoja vastaavasti AM-luokan ajo-oikeutta ja kortin saaminen vaatisi samat teoria- ja ajokokeet kuin mopoauto. Esityksen mukaan kevytautoja verotettaisiin kuten henkilöautoja.

-Eduskunnassa on hyvä vielä arvioida sitä voisiko maksiminopeuden nostaa 60 km/h ja tarvitaanko autoille ns. maksimi-ikää vai voisiko vaatimus tulla vain autojen turvavarusteiden mukaan, pohtii Heinonen.

Hallituksen eduskunnalle antamassa esityksessä kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, mikä on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kevytautoksi ei jatkossa kuitenkaan saisi muuttaa sellaista henkilöautoa, jonka käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta. Ministeriön mukaan näin varmistettaisiin, että nuorten käytössä olisi jatkossakin uudehkoja ja mahdollisimman turvallisia ajoneuvoja. Lakimuutosten ehdotetaan tulevan voimaan 1.11.2019.

-Pääasia on nyt kuitenkin se, että saamme mopoautojen rinnalle ja toivottavasti ne kokonaan korvaamaankin nämä kevytautot tai nuorisoautot. Mallia voidaan sitten hioa myös myöhemminkin kun kokemuksia karttuu. Mutta yritetään nyt vielä nämä muutamat järkevät korjaukset ainakin keskusteluun eduskunnassa nostaa, lupasi Timo Heinonen.

Kommentit