Kokoomuksen Timo Heinonen: Peltipoliisit eivät korvaa oikeita poliiseja

Uutiset, tiistaina 16.07.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolestunut suuntauksesta, missä uusi Antti Rinteen (sd) hallitus on lisäämässä vuoteen 2023 mennessä yhteensä 500 uudenteknologian peltipoliisia teiden varsille, mutta leikkaamassa samaan aikaan rajusti poliisien koulutusmääriä. Nykyistä peltipoliisien käyttöä Heinonen pitää myös liikenneturvallisuuden kannalta vähämerkityksellisenä.

-Monessa paikassa tuntuu tärkeintä olevan se, että valtion kassaan saadaan rahaa. Tänä vuonna peltipoliiseilla tavoitellaan jo 70 miljoonan tuottoa valtion kansan katteeksi. Tästä valtaosa tulee pienistä ylinopeuksista varsin turvallisilta tieosuuksilta. Monet näistä noin 300 000 sakosta ja toisesta mokomasta kirjallisia huomautuksia ajetaan vahingossa tai huomaamatta.

Heinonen on tehnytkin eduskunnassa nyt esityksen, että kameratolppia ennen tulisi aina olla nopeusrajoitusmerkki kertomassa suurin sallittu ajonopeus.

-Tämä vähentäisi nopeita jarrutuksia juuri ennen kameratolppaa, kun mieleen iskee epävarmuus, että olisiko se nopeusrajoitus tässä 100km/h vain putosiko se juuri tänne tultaessa 80 km/h:ssa, toteaa Heinonen.

Suomessa kirjoitetaan pieniä ylinopeussakkoja ja kirjallisia huomautuksia ennätysmäärä Pohjoismaissa. Tästä huolimatta liikenneturvallisuudessa ei Suomessa olla yhtään Ruotsia tai Norjaa edellä.

-Nyt kameratolpilla valvotaan pieniä muutaman kilometrin ylinopeuksia, kun niillä voisi yhtä hyvin valvoa esimerkiksi risteyksiä, suojateitä ja myös punaista päin ajamisia. Tolppia pitäisi siis asentaa ennen muuta liikenneturvallisuuden kannalta keskeisiin paikkoihin nykyisten pieniin ylinopeuksiin keskittyvien sakkorysien sijaan, ehdottaa Heinonen.

Uuden hallituksen aloittaessa ensi töikseen leikattiin myös oikeiden poliisien koulutusmääriä. Sisäministerinä toimiessaan Kokoomuksen Petteri Orpo oli nostanut koulutusmäärät maksimiin varmistaakseen sen, että poliisien määrä saadaan nostettua lähelle 8000 poliisia. Nyt Poliisimäärä ei siis nouse tälläkään hallituskaudella laajasti kannatettuun vähintään 7850 poliisiin.

-Mikään ei rauhoita liikennettä nimittäin niin hyvin kuin oikea poliisi. Liikennevalvonnassa tarvittaisiin nimenomaan sitä mihin Liikkuvan poliisin aikana totuimme. Poliisien ja partioiden toimintaa tukemaan voidaan sitten yhdistää myös älykästä ja oikeisiin asioihin kohdistuvaa kameravalvontaa.

Kommentit