Kokoomuksen Kokoomuksen Petteri Orpo: Poliisin resurssit on turvattava

Uutiset, keskiviikkona 25.08.2021

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi hallituksen suunnitelmia heikentää merkittävästi poliisin resursseja. Sisäministeriön mukaan poliisi on tilanteessa, jossa vuoden 2022 määräraha ei riitä edes toiminnan nykytason ylläpitämiseen.

-Valtiovarainministeri Saarikon budjettiesityksellä poliisi joutuisi sopeuttamaan toimintaansa merkittävästi. Kun huomioidaan, että henkilöstömenojen osuus poliisin menoista on 70 %, leikkaukset kohdistuisivat suurelta osin poliisihenkilöstöön. Pahimmillaan se tarkoittaisi, että poliisien määrä voisi laskea noin 7450:stä jopa 7050:een”, sanoo Orpo.

-Tämä on aivan käsittämätöntä toimintaa tilanteessa, jossa poliisi ei nykyisilläkään resursseilla pysty hoitamaan kaikkia päivittäisrikoksia, eikä lisääntyneitä hälytystehtäviä. Esimerkiksi juuri perustettua ihmiskaupparyhmää uhkaa lakkauttaminen, eikä harvaan asuttujen alueiden juuri perustettuja virkoja pystytä jatkamaan, jatkaa Orpo.

Orpon mukaan kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat ennen vaaleja siihen, että poliisien määrä nousee tulevalla vaalikaudella 7850 poliisiin. Hallituksen esityksillä tavoitteesta jäädään hyvin pahasti jälkeen.

-Suomessa järjestäytynyt rikollisuus on viime vuosina lisääntynyt. Pieni, mutta sitäkin pahoinvointisempi, joukko nuoria tekee raaempia rikoksia kuin ennen. Kyberrikollisuuden määrä kasvaa. Poliisin toimintaympäristö monimutkaistuu jatkuvasti, mutta hallitus ei heilauta eväänsä sen eteen, että edes nykyiset resurssit turvattaisiin”, sanoo Orpo.

Orpon mukaan hallituksen leikkausesityksissä poliisille on kyse priorisoinnin puutteesta ja holtittomasta taloudenpidosta.

-Hallitus on lisännyt miljarditolkulla julkisia menoja, mutta se ei pysty varmistamaan edes yhteiskunnan tärkeimpien tehtävien, turvallisuuden ja tulevaisuuden, resursseja. Tämä kertoo siitä, miten holtitonta tämän hallituksen rahankäyttö on, sanoo Orpo.

-Kokoomus esitti jo vaihtoehtobudjetissaan 40 miljoonan euron pysyvää lisämäärärahaa poliisille, jotta poliisien määrä saataisiin kasvuun ja poliisin toimintaedellytykset voitaisiin turvata. Me olemme sitoutuneet siihen, että näin myös tapahtuu, kun tämä hallitus vaihtuu. Arjen turvallisuus ja oikeusvaltion toimivuus ovat asioita, josta ei voi tinkiä, jatkaa Orpo.

Kommentit