Kokoomuksen Timo Heinonen: ”Maanviljelijöille ilmastonmuutos on konkretiaa, ei vain puhetta”

Uutiset, keskiviikkona 11.08.2021

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen hämmästelee pääministeri Sanna Marinin hallituksen riveistä kuultua arvostelua koskien suomalaisten maanviljelijöiden ja ruuantuottajien panosta ilmastonmuutoskysymyksissä. SDP ja Keskustan kanssa hallitusvastuuta jakavan Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi Ylellä (9.8.2021), että moni sektori ja moni yksityishenkilö  on tehnyt jo paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta maatalous on sellainen sektori, jossa ei ole.

-Maanviljelijöille ilmastonmuutos on konkretiaa, ei vain puhetta.

Ilmaston ja säätilojen muutos on läsnä joka päiväisessä arjessa. Maatalous on se ala, joka on etulinjassa, kun muutoksen vaikutuksista puhutaan. Ei maanviljelijöille tarvitse hallituksesta tulla siis kertomaan kuinka tärkeästä asiasta on kyse, se tiedetään jo, toteaa Timo Heinonen, joka on pitkään tehnyt työtä mm. kotimaisen ruuantuontannon hyväksi.

Maanviljelijät ovat LUKE:n tutkijoiden kanssa yhteistyössä muodostaneet ilmastotiekartan. Heinosen mukaan tämä on hyvä lähtökohta.

-Kaikkien toimenpiteiden pitää perustua tutkittuun tietoon. Suomalainen ruuantuotanto ei kestä hätiköiden tehtyjä ratkaisuja vaikkapa tukiin, jotka romuttavat suomalaisen pellon ruoantuotantokyvyn. Tämä on myös sitä globaalin vastuun kantamista, eli että vastataan itse omasta ruoantuotannostamme, eikä tuoda sitä muualta, muistuttaa Timo Heinonen.

Heinonen myös toteaa Ohisalolle, että ei poliitikkojen tarvitse tulla kertomaan maanviljelöille, mitä pelloilla saa tai pitää viljellä – sen tekevät kuluttajat.

-Ja itseasiassa nykyinen monipuolinen viljelykierto on yksi parhaista tavoista pitää yllä pellon hiilensidontakykyä.

-Ja mitä tulee energiapolitiikkaan, niin aurinkopaneeleita näkyy nyt jo maatilojen tuotantorakennusten katoilla paljon, ja lisääntyy edelleen. Biokaasu olisi myös tehokas keino vähentää energiankulutuksen osuutta päästöistä – enää tarvittaisiin vaan rahaa. Lähes miljoonan euron investointi tilatasolla on vain aivan liikaa nykyisillä kannattavuusluvuilla, muistuttaa Heinonen ja toteaa:

-Näissä keskusteluissa pitäisi aina muistaa se, että ei kyse ole siitä että maatalous tuottaa päästöjä. Maatalous tuottaa nimenomaan ruokaa – jota ilmankaan on vaikea olla. Silti viljelijät ovat valmiit ottamaan kaikki ne järkevät keinot käyttöön, jotta ruoan tuottaminen on mahdollista myös jatkossa. Toivon Marinin hallituksen puolueilta kunnioitusta ja arvostusta suomalaista ruuantuottajaa kohtaa eikä tällaisia Ohisalon puheenvuoroja.

Kommentit