Kokoomuksen kannatus Petteri Orpon johdolla paranee ja ykköspaikka vankistuu – Keskusta kärsii rajusti vasemmistohallituksen pönkäämisestä

Blogi, torstaina 02.12.2021

Hyvää huomenta!

Sellainen tämä on. Aamun Ylen Gallup nimittäin mitä parhainta luettavaa. Kuukaudessa kannatuksemme vankistuu jälleen lähes prosenttiyksiköllä (+0,9%-yks) ja kärkipaikka kirjataan nyt komein luvuin 21,8%. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo voi aiheesta ja syystä olla tyytyväinen. Vaihtoehtomme on huomattu ja laitettu merkille kansan keskuudessa. Ja ennen muuta muutosta tälle vasemmistohallituksen ja keskustan tukemalle velkarallille halutaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskustelee kristillisdemokraattien Antero Laukkasen kanssa eduskunnnan istunnossa. Edessä Kokoomuksen Ben Zyskowicz. Kuva: Eduskunta/ Hanne Salonen.

Eilen esittelinkin meidän vaihtoehtobudjetin eduskunnassa ja yksi keskeinen viestini oli, että tälle nykymenolle ja holtittomalle velanotolle on olemassa vastuullinen ja välittävä vaihtoehto. Ja toinen viestini oli, että keskusta ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kantaa nykymenosta suurimman vastuun, sillä ilman keskustaa ja Saarikkoa ei olisi koko vasemmistohallitusta ja sen tuhlailevaa politiikkaa. Saarikko voisi tämän hulluuden viheltää poikki halutessaan saman tien, mutta näyttää siltä, että hän ja keskusta ei sitä halua vaan nimenomaan haluaa antaa tuen Marinin vasemmistohallituksen politiikalle. Ja tämä keskustan ja Saarikon arvovalinta näkyy tämänkin aamun gallupissa. Keskustan kannatus on umpisurkeissa luvuissa 12,5 prosentissa eikä edes pieni liike siinä tunnu miltään.

Ylen joulukuun tai oikeastaan siis marraskuun kannatuksia mittaavan gallupin toinen mielenkiintoinen havainto on pääministeripuolue SDP:n putoaminen nyt jo kolmanneksi. Kärkipaikan demarit menettivät meille jo aikoja sitten ja nyt Riikka Purran (ps.) johdolla perussuomalaiset kiilaavat kakkospaikalle. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) asema SDP:n johdossa käy kuukausi kuukaudelta tukalammaksi ja kun koronanoste sulaa ja tilalle tulee muuta niin näyttää myös gloria katoavan. Eilen jo eduskunnan vaihtoehtobudjettikäsittelyssä SDP:n Antti Lindtman johtikin demareiden keskustelua ja esiintyi jo puheenjohtajan ja lähes pääministerin elkein. Mielenkiintoista nähdä milloin demareiden puheenjohtajakisa alkaa todenteolla, sillä alla kytee aika raju kahtiajakoisuus ja eripura.

Mutta kaikkein pahin tilanne on Vihreillä. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr.) siirtyi vanhempainvapaalle ja näyttää samalla ottaneen tulpan irti vihreästä keikkuvasta veneestä. Vihreiden kannatus sulaa kuukaudessa peräsi -1,3%-yksikköä ja aiemmin jo lähes 20% kannatuksia tavoitellut puolue taistelee enää nipin panin kympin rajan yläpuolella. Näyttää siltä, että vt-puheenjohtajaksi siirtynyt Iiris Suomela (vihr).) ja ministeri-Audien takapenkille siirtynyt Emma Kari (vihr.) eivät saaneet alkuunsa edes yleensä tuttua kuherruskuukauden nostetta. Vihreät ovat siirtyneet tiukasti vasemmistoliiton viereen vasemmistopuolueeksi ja se näkyy siinä, että nuoret aikuiset ja koulutettu väki siirtyy pois puolueen takaa ja myös talous- yms. asioista kiinnostuneet jättävät vihreitä. Ja onhan se merkillepantavaa miten ponneton Vihreät ovat olleet ilmastonmuutosasioissa ja ympäristöasioissa muutenkin, kun kuitenkin puolueella on asioista vastaavan ympäristö- ja ilmastoministerin salkku ja vahva asema Marinin hallituksessa. Tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi ja Elokapina kytee entistä rajummin.

Ja yhteenvetona kannattaa panna merkille, että hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on enää vain 53,7%. Se osaltaan viestii samaa eli kansa haluaa muutosta.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. Ihmiset kaipaavat muutosta ja siitä tulemme puhumaan. Muutos on mahdollinen ja se on mahdollista tehdä vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti. Pidetään kaikki mukana ja huolehditaan jokaisesta.

Tässä vielä Ylen tämän päivän 2.12.2021 gallupin tulokset ja suluissa perässä muutos kuukaudentakaiseen:

Kokoomus 21,8% (+0,9)
Perussuomalaiset 18,7% (+0,8)
SDP 18,3% (+0,2)

Keskusta 12,5% (+0,6)
Vihreät 10,1% (-1,3)
Vasemmistoliitto 8,2% (-0,4)
RKP 4,6% (-0,6)
KD 2,9% (+0,3)
Liike puolue 1,6% (-0,1)
muut 1,3% (-0,4)

Taloustutkimus haastatteli Ylellä julkaistuun gallupiin 2411 ihmistä. Vastanneista puoluekantansa ilmoitti 1650 haastateltavaa. Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Haastattelut tehtiin 3.11.2021–30.11.2021. Mittauksen virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ei muuta kuin oikein hyvää huomenta vaan…

….

Kello 21.13 ja mukava päivä pakettiin. Tänään saimme jo ensimmäiset osat ensi vuoden budjetista jaostoista valmiiksi ja ensi viikolla sitten tavoite kasata kokonaisuus. Ei siitä sellainen tule eduskunnan muutoksiltakaan mitä olisin toivonut ja mitä esittänyt olen, mutta katsotaan nyt loppuun asti.

Päivällä eduskunnassa kävi lounaalla myös uusi tuleva avustajani. Paljastetaan hieman myöhemmin, että kuka. Mutta hyviä uusia ideoita ja hän tuo uutta taas tähän tekemiseen. Ja sitten vielä iltapäivällä ryhmämme kokoukset ja kyselytunti. Tuttua kauraa niissäkin ja näyttää tämä aamuisen gallupin luvut näkyvän nyt myös keskusteluissa. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

Kommentit