Kokoomuksen avaus sai eduskunnan perumaan veteraanien rintamalisän ideksileikkauksen

Uutiset, tiistaina 18.12.2018

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron valtion talousarvion palautekeskustelussa pitänyt puolueen Valtiovarainvaliokunnan vastaava kansanedustaja Timo Heinonen esitti ryhmäpuheenvuoron lopuksi, että hallitus etsisi mallin ja tekisi päätöksen perua sotiemme veteraanien rintamalisän indeksileikkaukset.

-Leikkaus ei ole kuin joitain kymmeniä senttejä kuukaudessa tai tämän verran indeksin jäädytys jättää rintamalisää jälkeen. Kyse on joistain kymmenistä tuhannista euroista vuositasolla kaiken kaikkiaan. Eli kyse ei ole rahasta ja siksikin tämä korjaus pitää nyt tehdä, totesi Timo Heinonen.

Heinosen ryhmäpuheenvuorossa esittämä korjaus sai eduskunnassa runsaasti tukea myöhemmissä puheenvuoroissa ja lopulta kaikki puolueet hallituksesta oppositioon näyttivät tukea leikkauksen perumiselle. Keskustelun kuluessa valtiovarainministeri Petteri Orpo totesikin, että alkuvuodesta korjaus tehdään ja sen valmistelusta vastaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

-On tärkeää huolehtia veteraaneistamme viimeiseen naiseen ja miehen asti. Tämä on tärkeä ratkaisu.

Hallitus on jo aiemmin tehnyt merkittäviä parannuksia veteraanien hoitoon ja kuntoutukseen. Veteraaneille taataan jatkossa mm. samoja palveluita joihin aiemmin ovat olleet oikeutettuja vain sotainvalidit. Eduskuntapuolueet ovat aiemmin yhdessä päättäneet laskea myös sotainvalidien invaliditeetin haitta-asteen 10 prosenttiin.

Kommentit