Kevytautoja ei tule lainkaan – Keskustan tahtotila onneton ja muut iloitsevat hallituskumppanin kompuroinnista

Blogi, torstaina 03.10.2019

Eilen kävi entistä selvemmäksi, että kevytautoja ei Suomeen tule. Näin valitettavasti uskon ja pelkään käyvän. Antti Rinteen SDP:n ja Keskustan varaan rakennettu vasemmistohallitus haluaa runnoa lykkäyksen rumalla tavalla eduskunnasta läpi parissa päivässä ja pelkällä virkamiesten etukäteiskuulemisella. Asiantuntijoita ei haluta kuulla ja kuulemma tänään jo tehdään mietintöä eilen vasta esitellystä lykkäyslaista. Liikenneministeri Sanna Marin (sd) ei näin tule osallistumaan asian julkiseen eduskuntakäsittelyyn lainkaan. Me yritimme eilen pyytää edes yhtä lisäpäivää asian julkiseen lähetekeskusteluun eduskunnassa, mutta määräenemmistöllään keskusta ja SDP tämän estivät äänestyksessä. Asiasta ei haluta keskustella avoimesti vaan runnoa se nyt pian pois päiväjärjestyksestä ja uskallan sanoa, että lopulta ensi vuonna haudata koko kevytauto-uudistus. En siis ketään nyt itse ainakaan kannusta tekemään mitään valmisteluja kodeissa Kevytautojen suhteen ainakaan tämän Rinteen hallituksen aikana.

Eilen täysistunnossa hallituksen riveistä pidettiin nimittäin sellaisia puheenvuoroja mitkä paljastivat, että Rinteen hallitus ei todellakaan ole yksimielinen kevytautojen lain korjaamiseksi vaan vahvat voimat ajavat hallituksessa koko lain kumoamista. Nyt asia etenee todennäköisesti niin, että eduskunnasta lykkäyslaki saadaan läpi lupailemalla korjauksia siihen ja sen voimaansaattamista vuoden kuluttua. Mutta itse olen aikalailla varma, että korjauksia Rinteen hallitus ei tule tekemään vaan lopulta kevytautolaki kumotaan. Syyksi varmaksi selitellään EU:n lainsäädäntöä. Mennään siis EU:n seläntaakse. Se on pelkkä tekosyy, sillä Ruotsissa on ajeltu vastaavanlaisilla autoilla pitkään ja korjaukset olisi halutessa mahdollista tehdä meidänkin kevytautolakiin viikoissa.

Ymmärrän hyvin, että tämä aiheuttaa isoa ärtymystä ja suuttumusta varsinkin nuorissa ja niissä perheissä jotka odottivat, että eduskunnan jo päättämän mukaisesti Kevytautot saadaan käyttöön 1.11.2019. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli lain vahvistanut jo tämän vuoden tammikuussa. Nyt Rinteen hallitus pakittaa tässä kaikessa. Myös monet yritykset ovat jo investoinneet nuorten Kevytautoihin ja mm. niiden rajoittimiin ja niiden teknologian kehittämiseen miljoonia. Osa yrityksistä luotti myös siihen, että eduskunnan päättämään voi luottaa ja hankki rajoittimia valmiiksi palvellakseen nuoria mahdollisimman hyvin heti marraskuun alussa. Nämä kaikki investoinnit ja hankinnat ja monien perheiden hankkimat autot ovat nyt jopa arvottomia tai ainakin turhia. Rinteen hallitus loukkasikin rynnimällä ehkä myös perustuslain suomaa omaisuuden suojaa. Myöskään tätä ei haluttu avoimesti ja huolellisesti käydä läpi ja hallituspuolueet estivät asian käsittelyn perustuslakivaliokunnassa. Totuutta ei uskallettu katsoa silmiin vaan jätettiin yrittäjät ja monet perheet asian kanssa yksin.

Tätä kutsutaan myös politiikaksi. Puolueissa on eroja ja myös hallituksissa. Viime kaudella halusimme nimenomaan helpottaa maaseudulla ja heikkojen ja jopa olemattomien julkisenliikenteen palveluiden varressa asuvien nuorten tilannetta uusilla turvallisemmilla kevytautoilla. Moni nuori odottikin, että pääsisi kulkemaan lukioon tai ammattikouluun tai harrastuksiin kevytautolla. Nyt tätä joudutaan odottamaan ja ehkä tämä lupaus petetään lopulta monien muiden tapaan kokonaan.

Eduskunnassa tänään suruliputus. Liput laskettiin aamulla puolitankoon Kuopion miekkaiskun uhrin muistoa kunnioittaaksemme ja ottaaksemme osaa omaisten ja läheisten suureen suruun. Tällaisten tapahtumien keskellä kokee itsensä usein voimattomaksi. Moni toistelee, että pelolle ei saa antaa sijaa ja tilaa. Varmasti se on niinkin, mutta jos iskuja tapahtuu myös meillä näin usein ja oppilaitoksissa, toreilla, kauppakeskuksissa ja kouluissa niin kyllä silloin saa luvan kanssa myös olla huolissaan ja ehkä peloissaankin. Nyt pitääkin pohtia mitä voidaan yhdessä tehdä tällaisten ennaltaehkäisemiseksi jatkossa. Kaikkea ei varmasti voida estää koskaan, mutta enemmän voidaan varmasti tehdä. Palaan aiheeseen syksyn aikana. Nyt sen pohdinta ei ainakaan julkisuudessa ole vaan pitää antaa tilaa tämän tapahtuman tutkinnalle ja tilaa myös surulle.

Eduskunnassa tänään kuitenkin työt jatkuivat. Se kuuluu myös tähän. Puolustusvaliokunta jatkoi normaaleja asioiden käsittelyjä ja myös meidän eduskuntaryhmä kokousti ja katsoi jo askelmerkkejä ensi viikon budjetin käsittelyyn. Illalla kävin vielä yritysvierailulla Espoossa. Tällä kertaa tutustui Mimo Wines viinien maahantuontiin keskittyvään yritykseen. Yritys tuo viinejä muun muassa Portugalista ja Espanjasta, alueilta, joilla on satojen vuosien perinteet hyvien viinien valmistamisesta. Lisäksi Mimo tuo Ranskasta laadukkaita shampanjoita. Hienoa yrittäjyyttä ja tekemistä. Tällä saralla olisi paljon enemmänkin saatavissa jos vain lainsäädäntömme sen sallisi.

Kommentit