Hyvää Opettajanpäivän aattoa – Opettajakollegani Kaitsun kirjoitus kannattaa kaikkien lukea

Blogi, perjantaina 04.10.2019

Huomenna vietetään Opettajanpäivää. Nyt kun päivä osuu lauantaille eikä enää tänä päivänä koulua lauantaisin käydä niin opettajanpäivää juhlistettiin jo tänään. Koulu tuli myös meille tänne eduskuntaan ja olikin hieno aamulla huomata, että oma seutukunta oli vahvasti mukana kun Riihimäen koulut esittelivät sivistystoimenjohtaja Esa Santakallion johdolla kaupungin robotiikan opetusta kansanedustajille. Riihimäki haki myös omalle Riihimäen Lukiolle robotiikasta erityistehtävää. Uusi opetusministeri Li Andersson (vas) tämän hakemuksen kuitenkin hylkäsi. Harmillinen juttu sillä asiaa oli valmisteltu pitkään ja myös kaupungissa on tehty tämän osa-alueen parissa uraauurtavaa työtä koko maammekin laajuisesti. Olen luvannut kollegani Päivi Räsäsen kanssa asiaa vielä selvittää ja tavoitteemme on edelleen se, että saisimme myös uuden hallituksen ymmärtämään robotiikan tärkeyden ja merkityksen ja sen miten hienoa työtä asian parissa Riihimäellä on tehty.

Maanantain Hämeen Sanomissa Kai Nihdin ja hänen kollegansa kirjoitus erityisopetuksesta. ”Oppimisen tuessa on päästävä liiallisesta monimutkaisten paperien täyttelystä oppilaan konkreettisen tuen lisäämiseen koulupäivän aikana”.

Tänään Opettajanpäivän aattona haluan itse nostaa esille opettajamitoituksen. Kovin hyvää arvosanaa ei Rinteen hallitukselle näistä mitoitusasioista voi antaa sillä eilen hallitus hautasi lopullisesti tavoitellun ja luvatun hoitajamitoituksen. Vanhustenhoitoon joskus vuosien päästä voi tulla enää vain henkilöstömitoitus ja se on siis aivan eri asia kuin hoitajamitoitus. Hallitus laskee tähän mukaan myös ei hoitoalan koulutuksen saaneita työntekijöitä ja myös opiskelijoita ja tällainen linjaus voisi toteutuessaan jopa heikentää hoivakotien tosiasiallista hoitajamitoitusta, kun laskuihin opettaisiinkin mm. sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi myös mm. viriketoiminnan ohjaajia ja vastaavia. He tekevät toki tärkeää työtä, mutta ei sillä korvata sairaanhoitajien ja lähihoitajien perushoitotyötä koskaan. Voidaan muuten mennä vielä pahasti tässä metsään ministeri Krista Kiurun johdolla. No, hieman nyt harhauduin sivuraiteelle, mutta tarkoitukseni oli nostaa esille siis opettajamitoitus.

Opettajamitoitus siis vahvistaisi peruskoulun resursseja ja varmistaisi osaltaan sen, että opettajilla olisi jälleen aikaa siihen varsinaiseen työhönsä eli opettamiseen. Opettajamitoitus takaisi kaikille lapsille parhaiten yhtäläisen oikeuden opettajaan ja myös mm. erityisopettajaan riippumatta siitä, missä kunnassa tai minä koulun alueella hän asuu. Opettaja–oppilas-suhdeluku voisi olla esimerkiksi alkuopetuksessa 1:18 ja isommilla oppilaille esimerkiksi kolmannelta luokalta ylöspäin 1:20. Ja tämä ei maksaisi edes valtavia sillä edullisimmillaan tämä koulutuksellisen tasa-arvon kannalta yksi tärkeimpiä uudistuksia voitaisiin toteuttaa noin 13 miljoonalla eurolla. Tämä olisi paljon vaikuttavampaa kuin Rinteen hallituksen kaavailema ammattikoulu- tai lukiopakko ja vahvistaisi nimenomaan opinpolkua sieltä alusta lähtien tasa-arvoisesti.

Toisena haluan nostaa opettajana esille myös opettaja-nimikkeen suojaamisen ja opettajarekisterin. Meidän pitäisi vahvistaa myös koulutettujen opettajien asemaa ja myös perheiden tietoutta opettajien pätevyydestä. Luokanopettaja, erityisopettaja, lehtori yms. -nimikkeet tulisi suojata vain koulutuksen saaneiden opettajien käyttöön. Muita esimerkiksi sijaisena toimivia epäpäteviä henkilöitä voitaisiin tämän jälkeen kutsua esimerkiksi pelkällä opettaja-nimikkeellä. Tämä toisi avoimesti esille koulutetut opettajat. Ja opettajarekisteri osaltaan myös vahvistaisi tätä.

Mutta tänään juon päiväkahvini hienojen opettajiemme kunniaksi vartissa 🙂 Hyvää Opettajanpäivää!

Tässä muuten asiasta kolmanteen hyvää faktaa siihen miksi kevytautot ovat myös kävelijöille moninverroin turvallisempia kavereita kuin mopoautot:

Kello 18.55 ja juna juuri Riihimäellä. Olipahan taas aikamoinen sotkujen päivä eduskunnassa. Täysistunnon äänestys sekaisin kun laitteet rikki ja lopulta jo myös poissa olleeksikin hallituspuolueen edustaja pääsi äänestämään, mutta hetkeä myöhemmin ei enää vastaavasti myöhästynyt hallituspuolueen edustaja ei. Ennennäkemätön sotku sekin ja saa nähdä joudutaanko vielä uudestaan äänestämään ensi viikolla.

Illansuussa vielä toinen täysistunto ja nyt hallitus runnoi eteenpäin vielä kevytautojen lykkäystä. Entistä selvemmäksi on käymässä se, että Kevytautot hallitus tulee lopulta perumaan ja kuoppaamaan. Mutta itse en periksi anna ja tulen äänestämään lain voimaantulon puolesta parin viikon päästä.

 

 

 

Kommentit