Hallituksen tosiasiallinen tavoite taitaa olla Kevytautojen hautaaminen kokonaan – Moni nuori pettynyt ja vaikeudet maaseudulla kasvavat

Blogi, keskiviikkona 02.10.2019

Suomalaisten nuorten piti saada kevytautot käyttöönsä 1.11.2019. Tasavallan presidentti hyväksyi eduskunnan lähes yksimielisesti hyväksymän kevytautolain ja moni perhe ehti jo ostamaankin itselleen uuden turvallisemman kulkuvälineen perheen nuorelle. Myös nykyinen liikenneministeri Sanna Marin (sd) tuki kevytautoja juurikin esityssä muodossa eikä SDP vielä oppositiossa ollessaan tehnyt esitykseen minkäänlaisia muutosehdotuksia.

Kesällä alkoi huhut liikkua siitä, että kevytautoja yritetään kuitenkin torpata. Tiedustelutieto kertoi, että ongelmia etsitään ja kuin vahingossa EU:n yhden virkamiehen luottamukselliseksi leimattu kirje vuodettiin hetkeksi nettisivuille ja kuin vahingossa sen sieltä ehti ennen vahingon huomaamista toimittaja bongaamaan. Saatiin aikaan haluttu häly ja älämölö ja aikamoinen määrä valtaosaltaan hyvinkin värittyneitä uutisia.

Lopulta uusi liikenneministeri Marin asteli median eteen ja kertoi, että uusi Rinteen hallitus tuleekin lykkäämään Kevytautojen voimaantuloa. Kyse ei siis ollut vain lainkorjaamisesta vaan vuoden pitkästä lykkäyksestä ja viestinnän edetessä on ryhdytty puhumaan, että kyllä paras mahdollinen tehdään, mutta on täysin mahdollista, että laki kumotaan lopulta kokonaan.

Tätä ajaa ainakin osa hallituksen sisällä ja tuntuu, että varsinkin demarit nauttivat siitä, että ovat saamassa kaatumaan tämän lakiuudistuksen entisen liikenneministeri Anne Bernerin syyksi ja syliin. Samalla näyttää olevan halua kyykyttää myös keskustaa. Keskusta ei tunnu oikein tässäkään tietävän mitä voisi ja pitäisi tehdä ja vuoden lykkäys hyväksyttiin mukisematta ja tuntuu hanskat pudonneen siellä. Demareita ei haluta suututtaa nyt millään sillä maakuntahallinnon valmisteluun täytyy saada täysi tuki ja rauha.

Tänään eduskunnassa käytiin asiasta lähetekeskustelu ja paikalla ei ollut edes liikenneministeri Sanna Marinia. Hän on työmatkalla. No silloin tällaisen lain lähetekeskustelu siirretään aikaan jolloin ministeri on paikalla. Ei tällaisia asioita viedä eteenpäin ”hissun kissun” vaan kyllä näistäkin ratkaisuista pitää ministerin rohkeasti vastuunsa kantaa.

Jos EU:n toivomia muutoksia halutaan tehdä niin ne on tehtävissä Krista Kiurua lainaten tunneissa. Lakiin voidaan kirjata muutama muutos Ruotsin vastaavaa voimassa olevaa lainsäädäntöä mukaillen ja näin kevytautot saataisiin nuorten käyttöön esimerkiksi 1.12.2019 tai viimeistään 1.1.2020. Jos on tarvetta niin voin otona kirjoitella muutokset jos sellaiset halutaan tehdä.

Ja onhan EU tällaisia muikkareita antanut ennenkin. Ei niiden perässä silloinkaan ole tällä tavalla juostu ja nöyristely. Autovero porskuttaa edelleen eikä alv/elv -asiaa ole huomautuksista huolimatta muutettu. Ei siis näissä tarvitse hölmönä kaikkea tehdä mitä EU:sta joku keksii vaatia.

Tänään eduskunnassa jatkui myös diesel-verosta luopumiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittely. Tämänkin siirsimme tälle päivälle, että ministeri Sanna Marin olisi paikalla. Hän ei ollut siis tänäänkään. Kuulemma autoilun verot eivät kuulu hänelle vaan valtiovarainministerille. Mutta kyllä hän kantaa otti innokkaasti liikenteen päästöihin. Samalla logiikalla ei nekään tietenkään Marinille kuulu.

Pitkä päivä tänäänkin. Aamulla puolustusvaliokunnassa kuultavana myös tuore puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja esillä alkaneen vaalikauden maamme puolustuskyvyn kehittäminen.

Kommentit